Annonce
Faaborg-Midtfyn

Minder om barndommen: Vandet trak Bente til Fjellebroen Havn

Bente Cilleborg og hendes søn, Ronni Leth, passer kiosken på havnen i Fjellebroen. Foto: Maria Retoft Pedersen
72-årige Bente Cilleborg har pustet nyt liv i kiosken på Fjellebroen Havn, som hun åbnede onsdag før påske. - Da jeg kom herned og så udsigten, blev jeg ført lige tilbage til min barndom ved Mariager Fjord. Og så slog jeg til, siger hun.

Fjellebroen: Bente Cilleborg havde netop afhændet sin kiosk på stationen i Korsør, som hun havde drevet i omkring seks år, da hun blev spurgt, om hun kunne tænke sig at åbne kiosken på Fjellebroen Havn.

- Faktisk var der en konsulent fra Frisko til min afskedsreception, og han foreslog mig, at jeg kunne genåbne kiosken her, fortæller hun.

Bente Cilleborg har ikke nogen bil, så en regnfuld forårsdag fik hun et lift af en veninde, og sammen tog de turen til det sydfynske for at se sagerne an. Og interessen var vakt.

- På vejen hjem fik jeg for alvor lyst til at give det en chance. Da jeg kom herned og så udsigten, blev jeg ført lige tilbage til min barndom ved Mariager Fjord. Og så slog jeg til. Det er tilbage til rødderne, fortæller Bente Cilleborg og slår ud med armene ned mod Nakkebølle Fjord.

På ganske kort tid flyttede hun tilværelsen fra Korsør til Fjellebroen, og onsdag før påske slog hun dørene op i den kiosk, som ellers har stået tom de seneste år. Nu skal der langes is, pølser og drikkevarer over disken.

Med en alder på 72 skulle man ellers mene, at Bente Cilleborg havde fortjent en fredelig pensionisttilværelse, men det er ikke noget for hende.

- Det er nok i virkeligheden et slags oprør. Mange mennesker går i stå, når de bliver ældre. Jeg er bange for at ende foran fjernsynet. Jeg vil ikke slå mig til tåls, og der er stadig meget at opleve.

Igennem et langt arbejdsliv har hun været vidt omkring som blandt andet tjener, værtshusindehaver, blomsterbinder og forpagter af diverse cafeer.

- Jeg har altid været typen, der bare kaster mig ud i ting, siger hun.

Annonce

På et tidspunkt var vi oppe på at lave 90 is på en time, da et selskab fra Hjerteforeningen kom forbi. Folk er meget åbne her og kommer gerne og får en snak om, hvor de kommer fra, og hvad de laver her.

Bente Cilleborg

90 is på en time

Bente Cilleborg har stadig en lejlighed i Korsør, men nu har Bente Cilleborg og hendes søn, Ronni Leth, som er ansat i cafeen, indlogeret sig på Fjellebroen Gæstgiveri lidt længere oppe ad vejen.

- Vi har to senge, vi købte i Bilka, et fjernsyn og en vaskemaskine, så det fungerer, siger hun.

Planen er dog, at de på et tidspunkt gerne vil flytte til området. For modtagelsen i det fynske har været god.

- Påsken var helt fantastisk. Det var lækkert vejr, og folk stod i kø herude foran. På et tidspunkt var vi oppe på at lave 90 is på en time, da et selskab fra Hjerteforeningen kom forbi. Folk er meget åbne her og kommer gerne og får en snak om, hvor de kommer fra, og hvad de laver her. Og jeg kan rigtig godt lide at tale med folk, siger Bente Cilleborg, som dog også erkender, at det er hårdt arbejde at få forretningen til at køre rundt.

- Der har også været dage, hvor der ikke sker ret meget, så jeg håber, vi går højsæsonen i møde, siger hun.

Kiosken har åben hver dag klokken 11-20 hen over sommeren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce