Annonce
Faaborg-Midtfyn

Minder om barndommen: Vandet trak Bente til Fjellebroen Havn

Bente Cilleborg og hendes søn, Ronni Leth, passer kiosken på havnen i Fjellebroen. Foto: Maria Retoft Pedersen
72-årige Bente Cilleborg har pustet nyt liv i kiosken på Fjellebroen Havn, som hun åbnede onsdag før påske. - Da jeg kom herned og så udsigten, blev jeg ført lige tilbage til min barndom ved Mariager Fjord. Og så slog jeg til, siger hun.

Fjellebroen: Bente Cilleborg havde netop afhændet sin kiosk på stationen i Korsør, som hun havde drevet i omkring seks år, da hun blev spurgt, om hun kunne tænke sig at åbne kiosken på Fjellebroen Havn.

- Faktisk var der en konsulent fra Frisko til min afskedsreception, og han foreslog mig, at jeg kunne genåbne kiosken her, fortæller hun.

Bente Cilleborg har ikke nogen bil, så en regnfuld forårsdag fik hun et lift af en veninde, og sammen tog de turen til det sydfynske for at se sagerne an. Og interessen var vakt.

- På vejen hjem fik jeg for alvor lyst til at give det en chance. Da jeg kom herned og så udsigten, blev jeg ført lige tilbage til min barndom ved Mariager Fjord. Og så slog jeg til. Det er tilbage til rødderne, fortæller Bente Cilleborg og slår ud med armene ned mod Nakkebølle Fjord.

På ganske kort tid flyttede hun tilværelsen fra Korsør til Fjellebroen, og onsdag før påske slog hun dørene op i den kiosk, som ellers har stået tom de seneste år. Nu skal der langes is, pølser og drikkevarer over disken.

Med en alder på 72 skulle man ellers mene, at Bente Cilleborg havde fortjent en fredelig pensionisttilværelse, men det er ikke noget for hende.

- Det er nok i virkeligheden et slags oprør. Mange mennesker går i stå, når de bliver ældre. Jeg er bange for at ende foran fjernsynet. Jeg vil ikke slå mig til tåls, og der er stadig meget at opleve.

Igennem et langt arbejdsliv har hun været vidt omkring som blandt andet tjener, værtshusindehaver, blomsterbinder og forpagter af diverse cafeer.

- Jeg har altid været typen, der bare kaster mig ud i ting, siger hun.

Annonce

På et tidspunkt var vi oppe på at lave 90 is på en time, da et selskab fra Hjerteforeningen kom forbi. Folk er meget åbne her og kommer gerne og får en snak om, hvor de kommer fra, og hvad de laver her.

Bente Cilleborg

90 is på en time

Bente Cilleborg har stadig en lejlighed i Korsør, men nu har Bente Cilleborg og hendes søn, Ronni Leth, som er ansat i cafeen, indlogeret sig på Fjellebroen Gæstgiveri lidt længere oppe ad vejen.

- Vi har to senge, vi købte i Bilka, et fjernsyn og en vaskemaskine, så det fungerer, siger hun.

Planen er dog, at de på et tidspunkt gerne vil flytte til området. For modtagelsen i det fynske har været god.

- Påsken var helt fantastisk. Det var lækkert vejr, og folk stod i kø herude foran. På et tidspunkt var vi oppe på at lave 90 is på en time, da et selskab fra Hjerteforeningen kom forbi. Folk er meget åbne her og kommer gerne og får en snak om, hvor de kommer fra, og hvad de laver her. Og jeg kan rigtig godt lide at tale med folk, siger Bente Cilleborg, som dog også erkender, at det er hårdt arbejde at få forretningen til at køre rundt.

- Der har også været dage, hvor der ikke sker ret meget, så jeg håber, vi går højsæsonen i møde, siger hun.

Kiosken har åben hver dag klokken 11-20 hen over sommeren.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce