Annonce
Underholdning

'Min geniale veninde' som skuespil: Malene Melsen spiller Lila, der sletter sig selv fra verden

Som otteårige indgår Lila (Malene Melsen, t.h.) og Lenú (Sarah K. Boberg) en pagt om, at de vil kæmpe sig væk fra slummen og blive berømte ved i fællesskab at skrive en bog. Foto: Emilia Therese, Odense Teater
I "Min geniale veninde" spiller Malene Melsen og Sarah K. Boberg veninderne Lila og Lenú, som mister hinanden på grund af de valg, de træffer.

Scene: Sarah K. Boberg og Malene Melsen spiller venindeparret Lenú og Lila i Odense-opsætningen af "Min geniale veninde".

- Jeg læste de fire Ferrante-romaner, da de udkom, og var helt oppe at ringe over dem, så da jeg blev tilbudt rollen som Lenú, var jeg lidt skeptisk. Var det overhovedet muligt at omsætte bøgerne, der er litteratur med stort L, til teater. Men jeg er blevet klogere, siger Sarah K. Boberg.

Malene Melsen læste først bøgerne, da hun havde fået rollen som Lila: - Jeg er altid lidt betænkelig ved at lave teater på baggrund af bøger, for folk har skabt deres egne billeder, som det kan være svært at leve op til. Men da jeg læste April de Angelis' manuskript, blev jeg overbevist. Hendes bearbejdelse er utrolig fin. Hun har skrevet en tekst, som man kan læne sig ind i, og så gør den nærmest arbejdet for os.

Annonce
Malene Melsen (.t.h.) spiller den topbegavede, men psykisk ustabile Lila. Foto: Emilia Therese, Odense Teater

Stædig stræber

Sarah K. Boberg er Lenu, den stædige stræber, der slavisk forfølger sine mål: - Lenús drivkraft er, at hun vil væk, koste hvad det vil. Hun knokler for sin sociale opstigen, for intet kommer nemt til hende, men hun er en overlever og ender med at finde ro i forfatterskabet - for en tid.

Malene Melsen spiller Lila, der er Lenús diametrale modsætning, en psykisk ustabil, topbegavet pige, der ikke får lov til at gå i skole og må snyde sig til lærdom: - Hvis Lila blev født i dag, ville hun blive udstyret med en diagnose. I modsætning til Lenú lider Lila af angst for at forlade "sit sted". Hendes frihedstrang er af en anden kaliber end Lenús. Hun vil hellere skabe noget der, hvor hun er. Hendes chance kommer i 1980’erne, hvor hun tager et brevkursus i edb og viser sig at være et matematisk geni.

Ultimativ frihed

Fra de to piger mødes som otteårige, ligger de i evig konkurrence med hinanden. I perioder mister de hinanden på grund af valg, de træffer, og i sidste ende beslutter Lila at forsvinde permanent:

- Det har hun drømt om at gøre hele livet, men hun skal altså blive 66 år, før det sker. For Lila er det at forsvinde den endegyldige frihed. Den ultimative måde at være fri for sig selv på - fri for at have det sådan i verden, som hun har det, forklarer Malene Melsen.

Sarah K. Boberg tilføjer: - Der er noget smukt og trist over bare at kunne forsvinde fra sit sted og sine kære, at slette sig selv fra verden og fjerne alle spor, som havde man aldrig har eksisteret.

Sarah K. Boberg spiller den stædige stræber, Lenú, der knokler sig til at blive forfatter. Foto: Emilia Therese, Odense Teater

Betragteren fortæller

Ved at forsvinde får Lila fred for de slagsmål, tilværelsen bringer. Livet bliver aldrig, som man håber, og Lila bliver til sidst træt af at kæmpe: - Når man bliver gift, indebærer ægteskabet, at man går i seng med sin mand, opdrager sine børn og holder sit hjem pænt. Det vil Lila ikke, og selv om hendes modstand udløser massive tæv, retter hun ikke ind. Hun tager konsekvensen. Men kompromisløsheden rammer ikke kun hende selv, men er også hård ved hendes omgivelser, som er vidner til den, siger Malene Melsen.

Det er mønsterbryderen Lenú, der fortæller pigernes historie: - Lenú er betragteren. Publikum ser det, hun ser. Lila og de øvrige karakterer spiller det, Lenú fortæller, men får samtidig sagt en del om Lenú. Inderst inde handler det om, at Lenú prøver at finde sin egen stemme, sin plads i verden, forklarer Sarah K. Boberg.

Nino (Thomas Bang, t.v.) besøger Lenú og hendes professormand (Sarah K. Boberg og Lars Simonsen). Foto: Emilia Therese, Odense Teater
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Annonce