Annonce
Underholdning

'Min geniale veninde' som skuespil: Malene Melsen spiller Lila, der sletter sig selv fra verden

Som otteårige indgår Lila (Malene Melsen, t.h.) og Lenú (Sarah K. Boberg) en pagt om, at de vil kæmpe sig væk fra slummen og blive berømte ved i fællesskab at skrive en bog. Foto: Emilia Therese, Odense Teater
I "Min geniale veninde" spiller Malene Melsen og Sarah K. Boberg veninderne Lila og Lenú, som mister hinanden på grund af de valg, de træffer.

Scene: Sarah K. Boberg og Malene Melsen spiller venindeparret Lenú og Lila i Odense-opsætningen af "Min geniale veninde".

- Jeg læste de fire Ferrante-romaner, da de udkom, og var helt oppe at ringe over dem, så da jeg blev tilbudt rollen som Lenú, var jeg lidt skeptisk. Var det overhovedet muligt at omsætte bøgerne, der er litteratur med stort L, til teater. Men jeg er blevet klogere, siger Sarah K. Boberg.

Malene Melsen læste først bøgerne, da hun havde fået rollen som Lila: - Jeg er altid lidt betænkelig ved at lave teater på baggrund af bøger, for folk har skabt deres egne billeder, som det kan være svært at leve op til. Men da jeg læste April de Angelis' manuskript, blev jeg overbevist. Hendes bearbejdelse er utrolig fin. Hun har skrevet en tekst, som man kan læne sig ind i, og så gør den nærmest arbejdet for os.

Annonce
Malene Melsen (.t.h.) spiller den topbegavede, men psykisk ustabile Lila. Foto: Emilia Therese, Odense Teater

Stædig stræber

Sarah K. Boberg er Lenu, den stædige stræber, der slavisk forfølger sine mål: - Lenús drivkraft er, at hun vil væk, koste hvad det vil. Hun knokler for sin sociale opstigen, for intet kommer nemt til hende, men hun er en overlever og ender med at finde ro i forfatterskabet - for en tid.

Malene Melsen spiller Lila, der er Lenús diametrale modsætning, en psykisk ustabil, topbegavet pige, der ikke får lov til at gå i skole og må snyde sig til lærdom: - Hvis Lila blev født i dag, ville hun blive udstyret med en diagnose. I modsætning til Lenú lider Lila af angst for at forlade "sit sted". Hendes frihedstrang er af en anden kaliber end Lenús. Hun vil hellere skabe noget der, hvor hun er. Hendes chance kommer i 1980’erne, hvor hun tager et brevkursus i edb og viser sig at være et matematisk geni.

Ultimativ frihed

Fra de to piger mødes som otteårige, ligger de i evig konkurrence med hinanden. I perioder mister de hinanden på grund af valg, de træffer, og i sidste ende beslutter Lila at forsvinde permanent:

- Det har hun drømt om at gøre hele livet, men hun skal altså blive 66 år, før det sker. For Lila er det at forsvinde den endegyldige frihed. Den ultimative måde at være fri for sig selv på - fri for at have det sådan i verden, som hun har det, forklarer Malene Melsen.

Sarah K. Boberg tilføjer: - Der er noget smukt og trist over bare at kunne forsvinde fra sit sted og sine kære, at slette sig selv fra verden og fjerne alle spor, som havde man aldrig har eksisteret.

Sarah K. Boberg spiller den stædige stræber, Lenú, der knokler sig til at blive forfatter. Foto: Emilia Therese, Odense Teater

Betragteren fortæller

Ved at forsvinde får Lila fred for de slagsmål, tilværelsen bringer. Livet bliver aldrig, som man håber, og Lila bliver til sidst træt af at kæmpe: - Når man bliver gift, indebærer ægteskabet, at man går i seng med sin mand, opdrager sine børn og holder sit hjem pænt. Det vil Lila ikke, og selv om hendes modstand udløser massive tæv, retter hun ikke ind. Hun tager konsekvensen. Men kompromisløsheden rammer ikke kun hende selv, men er også hård ved hendes omgivelser, som er vidner til den, siger Malene Melsen.

Det er mønsterbryderen Lenú, der fortæller pigernes historie: - Lenú er betragteren. Publikum ser det, hun ser. Lila og de øvrige karakterer spiller det, Lenú fortæller, men får samtidig sagt en del om Lenú. Inderst inde handler det om, at Lenú prøver at finde sin egen stemme, sin plads i verden, forklarer Sarah K. Boberg.

Nino (Thomas Bang, t.v.) besøger Lenú og hendes professormand (Sarah K. Boberg og Lars Simonsen). Foto: Emilia Therese, Odense Teater
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce