Annonce
Assens

Luft i budgettet efter hårde spareår: Søren vil kigge på flere penge til asfalt, ældre og unge under 25 år

Søren Thomsen (K), viceborgmester og medlem af Assens Byråd. Arkivfoto: Søren Plovgaard.
Fyens Stiftstidende sætter fokus på, hvad politikerne i byrådet i Assens vil prioritere, når de i den kommende tid skal forhandle om næste års budget, hvor der - modsat andre år - ser ud til at være flere millioner kroner at dele ud af.

Efter flere år med voldsomme besparelser tager politikerne i Assens Byråd snart hul på forhandlinger omkring næste års budget, hvor der langt om længe ser ud til at være plus på kontoen.

Et forsigtigt skøn peger i retning af, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

Det er endnu usikkert, hvordan de 65 millioner kroner fordeler sig på anlæg og drift, og hvordan verden i det hele taget ser ud med corona-krise og andre faktorer. Og om kommunekassen skal polstres på nogen måde.

Annonce

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte byrådsmedlemmer, hvilke områder de ønsker at prioritere i de kommende budgetforhandlinger.

Vi lægger ud med Konservatives Søren Thomsen.

Hvad går du til de kommende budgetforhandlinger med?

- Jeg vil ikke løfte sløret for det hele, men det er i hvert fald vigtigt for mig, at vi ikke laver her og nu-investeringer, og så står vi igen om et år og skal finde pengene. Vi skal lave nogle kloge engangsinvesteringer, der skal give et afkast senere. Vi skal ikke "bare" smide 65 millioner kroner efter hjemmeplejen. Ingen tvivl om, at det er tiltrængt, men så står vi næste år og skal skære på området.  Det er vigtigt for os, at vi tænker langsigtet.

- Vi går til budgetforhandlingerne med forebyggelse. Både på ældre, unge og handicapområdet - blandt andet på de unge under 25 år. Der bruger vi ikke lige så mange forebyggende midler som de kommuner, vi sammenligner os med. Vi ser også hen over sommeren, at der er store problemer med unge, der ikke kan finde ud af at begå sig om natten.

Hvad tænker du i det hele taget om situationen, der betyder, at I efter alt at dømme skal dele penge ud i stedet for at skære?

- Det er selvfølgelig rigtig dejligt. Det hænger også sammen med, at man de sidste par år har været økonomisk ansvarlig, hvor man har truffet nogle nødvendige valg. Det kan jeg kun være glad for.

- Jeg er fra et parti, der ikke er udpræget begejstret for udligning, og der har vi fået en del penge. Vi skal ikke fejre, at vi har borgere, der har problemer, der gør, at vi kan få ekstra midler. Det skal vi gøre noget ved. Vi skal arbejde hen mod at klare os selv. Vi skal se, om vi kan bruge nogle af midlerne på at undgå at være så dårligt stillet som kommune, at vi får så mange penge i udligning. Det er en konservativ mærkesag.

Du har ikke andre vigtige områder, som kunne bruge flere midler? Eksempelvis skoler eller  plejehjem?

- Sidst sparede man på daghjemmene til de ældre. Det er helt sikkert noget af det, jeg ser ind i, at man skal finde midler til. Vi har et stigende problem med ensomhed, som ikke kun kan løses af de frivillige, som ellers gør en stor indsats. Det kan godt være i en anden form, man laver daghjemmene.


Jeg er fra et parti, der ikke er udpræget begejstret for udligning, og der har vi fået en del penge. Vi skal ikke fejre, at vi har borgere, der har problemer, der gør, at vi kan få ekstra midler. Det skal vi gøre noget ved.

Søren Thomsen, (K), byrådsmedlem, viceborgmester


- Vi får også 7,9 millioner kroner over to år fra et søgsmål mod staten. Jeg så gerne, at man ikke brugte det på driften, men på anlæg. Det kunne være kystbeskyttelse omkring havneområdet i Assens eller andre kyster og blandt andet vores asfalt, som i den grad trænger.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Annonce
Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Odense For abonnenter

Direktør med barsk kritik af Odense Kommune: - Afregningen er langt ude over social dumping

Odense

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sport

Hjulmand punkterer tesen om Andreas Christensens manglende vildskab: - Han er en af de bedste

Sydfyn

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

Erhverv For abonnenter

Finn og Hanne genopliver asparges-eventyr: Vil dyrke luksus-asparges til gourmet-restauranter og supermarkeder

Navne

Landsholdsbus stoppede foran rådhus - borgmester bød på 'russisk salat': Folk vinkede til overraskede passagerer

Annonce