x
Annonce
Middelfart

Millioner til de mindste: - Pengene skal direkte ud til institutionerne

Der er mere personale på vej til de mindste i landets institutioner. Også i Middelfart Kommune vil der blive ansat mere personale. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Millionbeløb fra Christiansborg er øremærket til mere personale i daginstitutionerne. Hvordan pengene mere præcist skal fordeles vil lokale politikere se på i nær fremtid.

Nordvestfyn: Mandag modtog både børn, deres forældre og kommunernes politikere den gode nyhed, at regeringen i samarbejde med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet fordeler 500 millioner kroner ud over hele landet.

Det betyder, at Middelfart Kommune får tre millioner kroner til at drysse ud over kommunens børneinstitutioner.

Hos Børn, Kultur- og Fritidsudvalget er det en god nyhed, fortæller medlem af udvalget, Steffen Daugaard (DF). Det er dog stadig for tidligt for ham at udtale sig om, hvordan pengene skal fordeles, men han har nogle tanker om, hvor pengene skal lande henne.

- De skal ud, hvor det kniber mest. Det kan være, at man mangler personale, at man er ramt af sygdom eller noget andet. Vi er nødt til at kigge på alle institutionerne, men også på de steder, hvor de er mest trængt, siger han.

Annonce

Regnestykke med modifikationer

Hos Forældreforeningen i Middelfart Kommune er talsperson Maria Lund Nielsen også glad for, at længere tids opråb nu er blevet hørt. Hun synes, at uddelingen af pengene er en god ting "i mangel af bedre".

- Det er svært at se, hvordan de penge skal kunne mærkes ude i institutionene. Det kommer jo an på, hvordan vores kommune vælger, at de skal fordeles, siger hun.

Hun og Forældreforeningen mener, at pengene skal divideres ud på alle børn i kommunen under fem år, så alle børn tilgodeses lige meget, og at det skal være op til de enkelte institutioner at råde over, hvor der skal ansættes personale.

På papiret ser det ud som om, at Middelfart nærmer sig normeringerne på børneområdet, men det er alligevel et regnestykke med modifikationer, for alt personale i en daginstitution er regnet med i den ligning.

- Det kan godt være, at madmor kan hjælpe med at få pudset næse på et barn, men det gør hende ikke til pædagogisk personale. Det synes jeg er skævt, og vi trænger til en ny definition på det, siger Steffen Daugaard.

Fordelingsmodel

Udvalgsformand for Børn, Kultur- og Fritidsudvalget, Lars Vigsø (A), har allerede en idé om, hvordan forløbet vil blive:

- Jeg vil blive meget overrasket, hvis ikke pengene gik direkte ud til institutionerne til flere varme hænder. Så må de selv bestemme, hvad der skal ske. Om nogle pædagoger skal gå op eller ned i tid, eller om man vil ansætte mere personale. Til udvalgtmødes i marts vil vi lave et udspil på, hvordan pengene skal fordeles, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce