Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ærgerlig borgmester må finde den store sparekniv frem: Ingen fattighjælp til Faaborg-Midtfyn

Borgmester Hans Stavnsager (midt i billedet) har god grund til at rynke brynene denne mandag. Faaborg-Midtfyn Kommune fik nemlig ikke noget ud af sit lod i det årlige spil om, hvilke af Danmarks fattige kommuner, der skal have en ekstra stak millioner fra statens fattighjælpspulje. Arkivfoto: Michael Bager
Faaborg-Midtfyn får ingen økonomisk håndsrækning fra staten til velfærd. Kommunen må selv lappe hullet i budgettet på 25 millioner kroner.

Opdateret 13.33 med kommentarer fra borgmester Hans Stavnsager (S).

Faaborg-Midtfyn: Politikerne i den faaborg-midtfynske kommunalbestyrelse må få budgettet til at hænge sammen med de kroner og øre, som allerede står på kontoen.

Faaborg-Midtfyn får nemlig ikke del i de 360 millioner, som staten deler ud blandt særlig vanskeligt stillede kommuner uden for hovedstadsområdet. Det har Social- og Indenrigsministeriet offentliggjort mandag.

- Det er jeg da ærgerlig over. Der er mange der har søgt, og det er en relativ beskeden pulje, så nogle måtte jo blive skuffede, og i år er det os, siger borgmester Hans Stavnsager (S).

Faaborg-Midtfyn havde søgt om 25 millioner kroner - samme beløb som sidste år, hvor kommunen trods alt havde fået otte millioner i særtilskud, også kaldet fattighjælp.

- Vi havde håbet på, at vi ville få et beløb i samme størrelsesorden i år, siger Hans Stavnsager, der nu helt må undvære.

- Vi er ret tæt på en budgetaftale. Men hvis vi havde fået nogle penge i dag, så var der nogle besparelser, som vi gerne ville have pillet ud af aftalen, men som vi nu er nødt til at gennemføre alligevel, siger borgmesteren.

I år havde regeringen ellers hævet puljen med 50 millioner kroner ekstra for at kompensere for den manglende udligningsreform, som flere borgmestre efterspørger, og som skal fordele pengene, så kommuner får mere lige vilkår til velfærd.

Efter udmeldingen om fattighjælp fra ministeriet ligger Faaborg-Midtfyn Kommunes økonomi nu fast. Kommunen skal ud af et budget på mere end tre milliarder spare 25 millioner kroner.

Politikerne i Faaborg-Midtfyn har over de seneste uger forhandlet om, hvor pengene skal findes, og tirsdag aften skal budgettet diskuteres i kommunalbestyrelsen.

I alt har 22 kommuner fået del i de 360 millioner fattighjælpskroner. Kommunerne tæller blandt andre Assens, Kerteminde, Svendborg, Langeland og Ærø.

Hvad er fattighjælp?

Staten uddeler hvert år en række millioner til vanskeligt stillede kommuner. Officielt hedder det særtilskudspuljen §16, men i daglig tale kaldes puljen fattighjælp.

Normalt er der 300 millioner kroner i puljen, men i år har regeringen lagt 50 millioner ekstra i puljen for at tage højde for problemer i udligningen mellem kommunerne. Dertil kommer et restbeløb på 10 millioner fra sidste år.

I alt har 22 kommuner fået del i puljen. Det gælder dog ikke Faaborg-Midtfyn, som ellers modtog otte millioner sidste år.

Der findes en særskilt pulje til kommuner i hovedstadsområdet. Den lyder på knap 160 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce