Annonce
Odense

Millioner klar til Odenses ældre: Men blåt flertal står i vejen

Aktiviteter i Plejeboliger er en enhed, der tilbyder aktivitetstilbud til beboerene på Odenses 21 kommunale plejecentre. Medarbejderne i enheden kommer på hvert plejecenter mindst to gange om ugen, og en gang om måneden afholdes der større aktiviteter på tværs af plejecentrene, for eksempel musikfestival, idrætsdag, herrefrokost og så videre. Det forslås, at man bruger 1,9 millioner kroner til at enheden også gælder handicap- og psykiatriområdet.

41,7 millioner kroner lå klar til at blive brugt på nyansættelser og bedre forhold for kommunens ældre og handicappede, men blåt politisk flertal i udvalg stemte imod.

Annonce

Det er ikke hver dag, kommunale politikere får lov at dele et relativt stort tocifret millionbeløb ud til bedre velfærd. Men det havde politikerne i Ældre- og Handicapudvalget tirsdag.

Helt præcist 41,7 millioner kroner lå klar til at gøre livet sødere for kommunens ældre og handicappede. Langt størstedelen (31,9 millioner kroner) kommer fra et halvt procentpoints skattestigning, som et rødt flertal i byrådet for nylig indgik forlig om. Fra næste år hæves skatten med i alt 145,7 millioner kroner, og det giver 31,9 millioner kroner til ældre- og handicapområdet.

En mindre del (9,8 millioner kroner) er fra resterne af statens værdighedsmilliard.

De borgerlige partier holder de ældre og de handicappede for nar. Det er i bedste fald spild af tid, i værste fald borgerligt benspænd.

Brian Skov Nielsen (EL), rådmand for Ældre og Handicapforvaltningen

Sådan skal pengene bruges

41,7 friske millioner kroner kan fordeles på ældre- og handicapområdet. Penge fra en hævet skat og fra statens værdighedsmilliard.
Forvaltningens forslag til forbedringer blev dog blevet nedstemt af de borgerlige i udvalget.

Forslagene var som følger:

20 millioner kroner til mere personale på plejecentrene om aftenen.

10 millioner kroner til mere personale på handicapområdet og bortfald af tidligere sparekrav.

1,9 millioner kroner til aktivitetstilbuddet på plejecentrene Aktiviteter i Plejeboliger også gælder botilbud på handicap- og psykiatriområdet.

1,1 millioner kroner til forebyggelse og sundhedsfremme.

Annonce

Blåt flertal stemte imod

De 41,7 millioner kroner skulle gå til blandt andet 44 nyansættelser til aftenbemandingen på kommunens plejecentre, fordi aftenerne og nætterne ofte er tyndt besat. På handicapområdet skal ansættes 23 næste år stigende til 34 i 2018 og samtidig fjernes et sparekrav på fem millioner kroner, som i efteråret har hængt som mørke skyer over området og medført akutte fyringer.

Men i første omgang faldt der ingen afgørelse om pengene. Et blåt flertal bestående af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i udvalget stemte nemlig imod, hvilket fik den røde alliance til at bruge sin mindretalsbeskyttende standsningsret og sende sagen i byrådet. Her er der rødt 15-14 flertal og udsigt til et andet udfald.

Annonce

- Stem blankt i stedet

Rådmand Brian Skov Nielsen (EL) er tosset over, at det blå flertal forhaler processen.

- Det er ærgerligt og tudetosset, at vi nu skal vente 14 dage på, at sagen nu skal i byrådet. For vi ved alle, hvordan det ender, for her er der et flertal bag skattestigningen. De borgerlige partier holder de ældre og de handicappede for nar. Det er i bedste fald spild af tid, i værste fald borgerligt benspænd, siger Brian Skov Nielsen.

Han anerkender, at partierne er imod at bruge penge, der er skabt af en skattestigning. Men når nu landet ligger, som det gør, kunne de bare have stemt blankt, lyder det.

- Hvis de havde været så smarte, kunne vi gå i gang med udmøntningen allerede i dag. Men de borgerlige har åbenbart klatret så langt op i et ideologisk træ, at de må have mistet ilttilførslen til hovedet, siger han.

Pengene er der reelt set først fra næste år, fordi det er der, skattestigningen træder i kraft.

- Men man ansætter ikke bare 44 nye folk. Det tager nogle måneder. Derfor er det nu usikkert, hvornår vi får dem ansat fra, siger rådmanden.

Annonce

S: Det er usagligt

Socialdemokraternes Niclas Turan Kandemir var med til at blive stemt ned. Han kalder sig "forarget" over, at de borgerlige tyr til politisk spin, der ikke gavner nogen, som han siger:

- De ved godt, at flertallet i byrådet er imod dem og alligevel stemmer de os ned og skaber en masse utryghed og usikkerhed for borgerne og vores medarbejdere. Det, synes jeg, er usagligt og politisk kritisabelt, og det burde de være for fine til at gøre, siger han.

Der er byrådsmøde onsdag aften, men sagen præsenteres først i byrådet onsdag den 23. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce