Annonce
Sydfyn

Millioner fordelt: Lille prisstigning på maden til de ældre

Kommunens ældre borgere kan få mad fra Det Gode Madhus. På grund af at holdbarheden på maden ændres fra 16 til fem dage i det nye år, kommer maden til stige i pris. Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg Kommune har dog afsat nogle penge, der dækker noget af prisstigningen. Foto: Katrine Becher Damkjær
To millioner kroner fra budgettet gik til Demenscenter Sydfyn og Det Gode Madhus. 1,35 millioner af puljen har Social- og Sundhedsudvalget valgt at tilskrive de ældres mad, så de får en mindre prisstigning på deres måltider.
Annonce

Svendborg: Det bliver 1,75 kroner og ikke 5 kroner dyrere pr. hovedret, hvis man får leveret mad fra Det Gode Madhus.

Prisstigningen kommer efter en omlægning af produktionen i det nye år, som følge af at holdbarheden på maden ændres fra 16 til 5 dage. En omlægning, der koster to millioner kroner.

Det betyder nemlig flere leveringer hos borgeren og en anden struktur i det store køkken, der befinder sig på Ryttervej 39 i Svendborg.

Ved budgetforhandlingerne var netop maden fra Det Gode Madhus på dagsordenen. Der var nemlig udsigt til en prisstigning på fem kroner på de ældre borgeres hovedret. En prisstigning, der ville forlyde på 140 kroner om måneden, svarende til 1680 kroner om året.

Men politikerne afsatte en større sum penge, da man var klar over, at en sådan prisstigning vil få stor betydning for kommunens ældste borgere. Det fortæller Hanne Klit (S), der er formand i Social- og Sundhedsudvalget.

- Den almindelige løn- og prisfremskrivning kan vi ikke undgå, men vi vil have været meget kede af, hvis borgerne skulle få så stor en prisstigning, siger hun.

To millioner fandt man i budgettet, og de skulle deles med Demenscenter Sydfyn, som også skulle have lidt for at kunne fortsætte med at tage imod folk fra gaden, der måtte have brug for at tale om demens.

- Det er vigtigt, at vi viderefører demenscenteret, hvor man kan få åben og anonym rådgivning. Det ville koste 650.000, hvis vi ønskede at føre det videre, og de penge har vi afsat, fortæller Hanne Klit.

Omlægning af produktionen i Det Gode Madhus

I lang tid har holdbarheden på maden, som leveres til kommunens ældre fra Det Gode Madhus, været på 16 dage. På baggrund af anbefalinger fra Fødevarestyrelsen sætter Det Gode Madhus fra det nye år holdbarheden på maden ned til fem dage. Det gør man, for at undgå risikoen for at få bakterien listeria i maden, der trives i nedkølede fødevarer.

Det betyder flere udleveringer hos borgeren - nærmere bestemt tre gange om ugen, hvor det i dag ellers foregår én gang om ugen.

Det betyder omlægning af produktionen i Det Gode Madhus, og den ændring koster to millioner kroner. Hvis kommunen ikke havde valgt at spytte nogle penge ind i det, havde omlægningen betydet en prisstigning på hver hovedret på fem kroner. Nu stiger hovedretten blot med 1,75 kroner.

En hovedret i 2019 koster 49 kroner i Det Gode Madhus. Den ville under alle omstændigheder være steget med en krone i 2020 (prisen på maden er steget hvert år), står der i den politiske sagsfremstilling.

Summa summarum: Med kommunens tilskud kommer en hovedret nu til at koste 51,75 kroner for borgeren.

Annonce

Mange at tilgodese

Dermed er 650.000 fra puljen altså gået til Demenscenter Sydfyn, og er der 1,35 millioner kroner tilbage, som Social- og Sundhedsudvalget så har afsat til Det Gode Madhus.

Og det vil altså sige, at den enkelte borger nu får en prisstigning på 1,75 kroner på sin hovedret.

- Jeg havde da ønsket, at vi havde kunne dække det hele. Men vi har haft en lille sum penge at gøre godt med i denne omgang, og det har været svært, fordi mange har skulle tilgodeses. Så jeg er meget glad for, at vi har fået de penge, vi har, så vi kan minimere prisstigningen, siger Hanne Klit og tilføjer.

Prisstigningen træder i kraft i det nye år, og ændringen af holdbarheden betyder, at borgeren vil få oftere besøg af leveringsmanden fra Det Gode Madhus, og at der nu i større grad vil være mulighed for friske salater til retterne.

Sådan her kan en hovedret fra Det Gode Madhus se ud. Borgeren ville have fået en prisstigningen på fem kroner pr. hovedret, hvis ikke kommunen havde afsat nogle penge, for at dække den prisstigning, der kommer i forlængelse af produktionsændringer. Nu stiger en hovedret blot med 1,75 kroner. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Millionhuse i Kerteminde: Sælger luksus-huse på Nordre Havnekaj - uden at eje grundene

Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Annonce