Annonce
Sydfyn

Millioner fordelt: Lille prisstigning på maden til de ældre

Kommunens ældre borgere kan få mad fra Det Gode Madhus. På grund af at holdbarheden på maden ændres fra 16 til fem dage i det nye år, kommer maden til stige i pris. Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg Kommune har dog afsat nogle penge, der dækker noget af prisstigningen. Foto: Katrine Becher Damkjær
To millioner kroner fra budgettet gik til Demenscenter Sydfyn og Det Gode Madhus. 1,35 millioner af puljen har Social- og Sundhedsudvalget valgt at tilskrive de ældres mad, så de får en mindre prisstigning på deres måltider.

Svendborg: Det bliver 1,75 kroner og ikke 5 kroner dyrere pr. hovedret, hvis man får leveret mad fra Det Gode Madhus.

Prisstigningen kommer efter en omlægning af produktionen i det nye år, som følge af at holdbarheden på maden ændres fra 16 til 5 dage. En omlægning, der koster to millioner kroner.

Det betyder nemlig flere leveringer hos borgeren og en anden struktur i det store køkken, der befinder sig på Ryttervej 39 i Svendborg.

Ved budgetforhandlingerne var netop maden fra Det Gode Madhus på dagsordenen. Der var nemlig udsigt til en prisstigning på fem kroner på de ældre borgeres hovedret. En prisstigning, der ville forlyde på 140 kroner om måneden, svarende til 1680 kroner om året.

Men politikerne afsatte en større sum penge, da man var klar over, at en sådan prisstigning vil få stor betydning for kommunens ældste borgere. Det fortæller Hanne Klit (S), der er formand i Social- og Sundhedsudvalget.

- Den almindelige løn- og prisfremskrivning kan vi ikke undgå, men vi vil have været meget kede af, hvis borgerne skulle få så stor en prisstigning, siger hun.

To millioner fandt man i budgettet, og de skulle deles med Demenscenter Sydfyn, som også skulle have lidt for at kunne fortsætte med at tage imod folk fra gaden, der måtte have brug for at tale om demens.

- Det er vigtigt, at vi viderefører demenscenteret, hvor man kan få åben og anonym rådgivning. Det ville koste 650.000, hvis vi ønskede at føre det videre, og de penge har vi afsat, fortæller Hanne Klit.

Annonce

Omlægning af produktionen i Det Gode Madhus

I lang tid har holdbarheden på maden, som leveres til kommunens ældre fra Det Gode Madhus, været på 16 dage. På baggrund af anbefalinger fra Fødevarestyrelsen sætter Det Gode Madhus fra det nye år holdbarheden på maden ned til fem dage. Det gør man, for at undgå risikoen for at få bakterien listeria i maden, der trives i nedkølede fødevarer.

Det betyder flere udleveringer hos borgeren - nærmere bestemt tre gange om ugen, hvor det i dag ellers foregår én gang om ugen.

Det betyder omlægning af produktionen i Det Gode Madhus, og den ændring koster to millioner kroner. Hvis kommunen ikke havde valgt at spytte nogle penge ind i det, havde omlægningen betydet en prisstigning på hver hovedret på fem kroner. Nu stiger hovedretten blot med 1,75 kroner.

En hovedret i 2019 koster 49 kroner i Det Gode Madhus. Den ville under alle omstændigheder være steget med en krone i 2020 (prisen på maden er steget hvert år), står der i den politiske sagsfremstilling.

Summa summarum: Med kommunens tilskud kommer en hovedret nu til at koste 51,75 kroner for borgeren.

Mange at tilgodese

Dermed er 650.000 fra puljen altså gået til Demenscenter Sydfyn, og er der 1,35 millioner kroner tilbage, som Social- og Sundhedsudvalget så har afsat til Det Gode Madhus.

Og det vil altså sige, at den enkelte borger nu får en prisstigning på 1,75 kroner på sin hovedret.

- Jeg havde da ønsket, at vi havde kunne dække det hele. Men vi har haft en lille sum penge at gøre godt med i denne omgang, og det har været svært, fordi mange har skulle tilgodeses. Så jeg er meget glad for, at vi har fået de penge, vi har, så vi kan minimere prisstigningen, siger Hanne Klit og tilføjer.

Prisstigningen træder i kraft i det nye år, og ændringen af holdbarheden betyder, at borgeren vil få oftere besøg af leveringsmanden fra Det Gode Madhus, og at der nu i større grad vil være mulighed for friske salater til retterne.

Sådan her kan en hovedret fra Det Gode Madhus se ud. Borgeren ville have fået en prisstigningen på fem kroner pr. hovedret, hvis ikke kommunen havde afsat nogle penge, for at dække den prisstigning, der kommer i forlængelse af produktionsændringer. Nu stiger en hovedret blot med 1,75 kroner. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce