Annonce
Udland

Millioner blev blinde af øje-klamydia, men nu kan flere se en fremtid

Bakterien kan medføre, at man mister synet. Cirka 1,9 millioner mennesker er blevet blinde eller har fået stærkt nedsat syn på grund af øje-klamydia. Men nu lysner det. Foto: Ho/Reuters/Ritzau Scanpix
Det går den rigtige vej for en ofte overset sygdom. Langt færre mennesker i verden bliver nu blinde på grund af klamydia-infektioner i øjet.
Annonce

Sundhed: Herhjemme kender vi mest klamydia som en ubehagelig kønssygdom. Men bakterien bag sygdommen, Chlamydia trachomatis, kan også sprede sig via fluer og inficere øjnene, og det kan give danne ar og medføre permanent blindhed.

Denne variant af klamydia kaldes trachom, og herhjemme sker det sjældent, men i ulandene har klamydiabakterien været en af de største årsager til, at nogle mister synet.

De fleste menneskers immunforsvar kan godt klare en enkelt infektion i øjet, men hvis man får flere infektioner efter hinanden, og ikke får lægehjælp, kan skaden på øjet bliver værre og værre.

Omkring 1,9 millioner mennesker lever i dag med blindhed eller stærkt nedsat syn på grund af bakterien. Men det er ved at ændre sig, fordi sygdommen er blevet slået voldsomt tilbage i de senere år. Det skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

I 2002 var der 1,5 milliarder mennesker i risikogruppen for trachom, men seneste data viser, at tallet sidste år var faldet med 91 procent til 142 millioner. Antallet af personer, der har brug for kirurgi på grund af sygdommen, er også faldet. I 2002 var det 7,6 millioner personer, men sidste år var det faldet med 61 procent til 2,5 millioner, viser tal fra WHO. I alt 13 lande har helt elimineret sygdommen.

Annonce

Mirakelmedicin behøves ikke

Faldet i antal tilfælde kommer efter flere års målrettet indsats. I 1996 blæste WHO til international kamp mod trachom, og heldigvis er det ikke en sygdom, det er særligt svært at forebygge eller behandle, hvis man gør en indsats. Bedre hygiejne og adgang til vand og sæbe er den grundlæggende strategi, som understøttes af den store nedgang i ekstrem fattigdom, verden har opnået i de seneste årtier.

For de personer, hvor sygdommen alligevel får fat, kan man stoppe den med antibiotika eller som sidste udvej forhindre blindhed ved tidlig kirurgi. Sidste år fik 95 millioner behandling med antibiotika mod trachom.

Blindhed er et langt større problem, end man måske umiddelbart kan se. Især i fattige lande uden socialt sikkerhedsnet kan nedsat syn hos en eller flere i den arbejdsdygtige alder være det, der får en hel familie til at synke ned i fattigdom, og det rammer både den enkelte familie og samfundsøkonomien hårdt. I alt vurderer WHO, at den samlede økonomiske regning for trachom ligger på omkring otte milliarder dollars om året - og det vel at mærke i nogle lande, hvor midlerne i forvejen er begrænsede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce