Annonce
Indland

Millioner af danskere får brev: 600 kroner skæres af licensen næste år

I alt sendes 2.400.000 breve ud om de kommende års planer for licensen, oplyser DR. (Arkivfoto)

Medielicensen omlægges gradvist til skatten. Snart venter der 2,4 millioner danskere et brev om processen.

Går man og er trist over størrelsen på den halvårlige opkrævning af medielicens, vil der komme en god nyhed i ens e-boks inden for de næste uger.

Alle danskere, der er tilmeldt medielicensen, får nemlig et digitalt brev om, at beløbet nedsættes med 600 kroner i 2019.

I alt sendes 2.400.000 breve ud om de kommende års planer for licensen, oplyser DR.

Fra 2019 bliver licensen gradvist reduceret, og fra 2022 skal der ikke længere betales licens - det vil i stedet ske over skatten.

Det sker som et resultat af medieaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti fra juni.

- Borgerne vil opleve, at regningen bliver mindre, og på den her måde imødekommer vi blandt andet spørgsmål om, hvorfor beløbet er anderledes, forklarer Rikke Sloth, leder af DR Licens- og Programservice.

Mere konkret er planen følgende:

I år er medielicensen på 2527 kroner, og fra 2019 skæres der 600 kroner af den, så der skal betales 1927 kroner.

Dermed kommer 71,5 procent af finansieringen af public service i 2019 fra licensen, mens den resterende del kommer via skatten, skriver DR.

De kommende år reduceres licensen yderligere, indtil den er helt udfaset i 2022.

Hvor meget den enkelte skal betale i 2020 og 2021, vil først blive fastlagt i henholdsvis 2019 og 2020.

Udfasningen af licensopkrævningen kommer dog ikke til at betyde, at såkaldte sortseere kan vide sig sikre de kommende år.

Der vil således fortsat blive ringet til folk, der ikke er tilmeldt medielicensen for at sikre, at alt er, som det skal være, ligesom licensinspektører fortsat kører rundt i hele landet, fortæller Rikke Sloth.

- Vi har fortsat en rolle i at opkræve licensen de næste tre år, fuldstændig som vi plejer, siger hun.

Den meget omtalt medieaftale gælder for perioden 2019 til 2023 og har også betydet nedskæringer hos DR, samt at Radio24syv's hovedsæde skal placeres vest for Storebælt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce