Annonce
Fyn

Milliondonation fra fond: OUH-forskere går til kamp mod coronavirus

Plejehjemsbeboere i Kerteminde, Odense og Svendborg Kommuner er målgruppen i et nye forskningsprojekt, som OUH skal lave. Her vil man undersøge, om et bestemt stof kan være stække corona-virus og styrke immunforsvaret, hvis det gives sammen med kosttilskud. Arkivfoto: Jens Wognsen
Et hold forskere og læger på OUH har fået 1,8 millioner kroner af Lundbeckfonden til et studie, der har som mål at forebygge corona-virus blandt ældre. Studiet er det første af sin art i verden.
Annonce

Coronavirus er en slem omgang at komme igennem. Især hvis ens fødselsattest er af ældre dato.

Derfor har overlæge og forskningsleder på Ældremedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH), Jesper Ryg, sammen med overlæge Raquel Martin Iguacel fra Infektionsmedicinsk Afdeling en drøm: At finde en måde at forebygge coronavirus, eller at mindske virussens angreb på kroppen, hvis man skulle blive smittet.

Den drøm får de sammen med kollegaer fra andre afdelinger på OUH og Syddansk Universitet nu hjælp til at prøve at føre ud i livet.

Lundbeckfonden har doneret 1.887.940 kroner til forskningsprojektet, som dermed bliver rullet ud efter påske, når tilladelserne fra alle myndigheder er klar.

Kort fortalt går studiet ud på at undersøge, om stoffet hydroxyklorokin, som i dag bruges til behandling af blandt andet malaria og gigtsygdomme, kan stække virus og styrke immunforsvaret, hvis det gives sammen med kosttilskud.

Forskningsprojektet

Forskere og læger på OUH har fået 1.889.940 kroner af Lundbeckfonden til at gennemføre et forskningsprojekt, der har til formål at forebygge corona-virus.

Studiet går ud på at give beboere på plejehjem en kombination af hydroxyklorokin og kosttilskud for at se, om det kan stække Covid19 og styrke immunforsvaret.

Hydroxyklorokin er et kendt og testet stof, som allerede findes på markedet, og det bruges blandt andet mod malaria og gigtsygdomme.

I projektet skal 250-300 plejehjemsbeboere i Kerteminde, Odense og Svendborg Kommuner deltage. Beboerne vil blive spurgt, om de har lyst til at deltage, og de har lov til at takke nej.

Deltagerne vil blive delt i to grupper, hvor den ene vil få medicin-kombinaitonen, mens den anden ikke vil. Deltagerne ved ikke, om de får medicinen eller placebo.

I løbet af de 60 dage, forsøget varer, vil deltagerne blive testet for corona og fulgt nøje. 30 dage efter de 60 dage vil der blive taget en ny test.

Resultaterne bliver derefter analyseret.

Annonce

Enestående

Studiet er målrettet ældre over 65 og bliver derfor gennemført på flere plejehjem i Kerteminde, Odense og Svendborg kommuner.

- Vi har valgt de ældre på plejehjemmene, fordi de er de mest skrøbelige lige nu. Her er der mange ældre samlet, så Covid19 kan sprede sig hurtigt, og nu kan vi også se, at nogle plejehjem begynder at blive hårdt ramt. Kommunerne og myndighederne har allerede ydet en stor indsats for, at vi skal lykkes med dette projekt.

- Vi er de første i verden, der retter fokus mod plejehjemsbeboere, siger Jesper Ryg og fortæller, at man i England laver et lignende forebyggende studie – dog blandt ansatte på sygehusene.

- Der er andre i verden, som har fået den samme ide, men alligevel ikke helt. For de ældre mangler tit forskellige typer af vitaminer og mineraler, som man har brug for, for at ens immunforsvar skal virke så godt som muligt. Derfor prøver vi at kombinere det, forklarer Jesper Ryg.

Annonce

Kræver sygdom

Selve forskningsprojektet kommer til at strække sig over 60 dage, hvor den ene halvdel af deltagerne får hydroxyklorokin og kosttilskud, mens den anden gruppe ikke gør.

Deltagerne vil løbende blive testet for corona-virus, ligesom forskerne også vil undersøge, hvordan deltagerne ellers har det.

Resultaterne fra de to grupper vil til slut blive analyseret og sammenlignet for at se, om kombinationen har en forebyggende effekt.

- Man kan have mange ideer om, at noget hjælper, men den eneste måde, man kan finde ud af det på, er at få det prøvet i et kontrolleret studie. Vi skal prøve det på folk, der lige nu er raske, og vi ikke ved, om bliver syge.

- Men ville det så ikke nærmest kræve, at de på et tidspunkt bliver udsat for coronavirus?

- Coronavirus er allerede ude i samfundet, og vi frygter, den på et tidspunkt rammer beboerne på plejehjemmene. Hvis der er ingen, der bliver udsat for coronavirus, kan vi ikke vise, om medicinen virker. For er der ingen syge, kan man ikke se, om det forebygger. Havde vi lavet projektet sidste sommer, hvor coronavirus ikke fandtes, er det klart, at vi ikke kunne vise, at det hjalp.

- Men hvis vi går i gang nu, kan det være, vi kan forebygge, at nogle bliver syge. Det er i sig selv en vigtig detalje, siger Jesper Ryg.

Annonce

Hjælpe hele verden

Jesper Ryg håber naturligvis, at medicin-kombinationen vil virke.

- Hvis det virker, så har vi viden, som vi kan brede ud til ikke bare Danmark, men hele verden. Om du er ældre i Danmark, Italien eller USA, er der ikke den store forskel på. Der er virus ligeglad.

- Nogle er i gang med at lave en vaccine, men den kommer måske næste år. Så håbet er, at det her virker, for så er der flere, der kan få hjælp til ikke at blive syge, siger forskningslederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce