Annonce
Nyborg

Millionbesparelser på ældre trods massive protester

Lone Schmidt førte ordet som fællestillidsrepræsentant for FOA i Nyborg. Foto: Kasper Riggelsen
Et politisk flertal bestående af Venstre, DF og SF vedtog tirsdag besparelser for op mod 14 millioner kroner på ældreområdet. Det skete for øjnene af et stort antal FOA-medlemmer, som var mødt frem for at protestere. Også Socialdemokratiet strittede imod, men forgæves.

Nyborg: Ikke siden borgmesterkuppet i 2013 har så mange mennesker fundet vej til byrådssalen, som det var tilfældet tirsdag. Særligt medlemmerne af fagforbundet FOA fyldte godt på tilskuerpladserne udstyret med gule veste og de karakteristiske røde skilte med påskriften "Flere hænder".

Det ønske fik de dog ikke opfyldt. Tværtimod besluttede et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og SF at spare knap 14 millioner kroner på den kommunale ældrepleje.

Det sker midt i et budgetår, og det fik flere kritiske bemærkninger med på vejen under spørgetiden. Det samme gjorde ideen om at overlade tilbuddet om ekstra gåture til de frivillige.

Blandt dem, der tog ordet fra mødets start, var fællestillidsrepræsentant for FOA i Nyborg, Lone Schmidt.

- De nye besparelser rammer i den grad vores kerneopgaver. Det er en kerneopgave, at vi sammen med borgeren skaber mulighed for et sundt, aktivt og værdigt liv. Frivillige må aldrig overtage en faglig opgave så som en gåtur, sagde hun.

Det skete med tilføjelsen om, at vælger man alligevel at gå i den retning, kan man lige så godt ændre på medarbejdernes titler som social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter. Nemlig ved at droppe ordet "social".

Desuden kritiserede hun i skarpe vendinger, at FOA slet ikke har været inddraget i processen frem mod byrådets behandling af sagen

Socialdemokratiets Jesper Nielsen (i midten) havde et længere indlæg på byrådsmødet. Alene punktet om ældrebesparelser varede i mere end en time. Foto: Kasper Riggelsen

Unødig dramatik?

Kritik var der også masser af under selve punktet, hvor den Socialdemokratiske gruppe igen og igen forsøgte at overbevise resten af byrådet om det urimelige i at gennemføre så hård en besparelse på servicen i forhold til kommunens ældste borgere.

I stedet bør man genåbne budgettet, mener S. Også selvom det er udsigten til en overskridelse af budgettet på netop ældreområdet, der har fremtvunget situationen.

Og det er ikke nogen nem sag, understregede såvel SF's Suzette Frovin som borgmester Kenneth Muhs (V) og Venstres gruppeformand Kaj Refslund.

Sidstnævnte advarede desuden imod at lade følelserne tage over og skabe unødig dramatik. Hvilket fik Socialdemokratiets Jesper Nielsen til at se rødt.

- Det er ikke værdigt på den måde at forklejne vores holdninger. Der er ingen ved det her bord, der er uenige i, at vi er nødt til at reagere på den situation, der er opstået. Det, vi anfægter, er hvordan. Jeg kan ikke huske en større budgetoverskridelse siden 2009, hvor vi genåbnede budgettet. Så det er ikke noget, vi kommer med hver dag, sagde han og tilføjede, at når dronningen kommer til byen, tøver man ikke med at åbne kassen.

Det samme er tilfældet, når Tour de France kommer forbi, eller når budgettet for svømme- og badelandet skrider.

- Jeg ved godt, at der er forskel på drift og anlæg. Men det er svært for almindelige borgere at forstå, hvorfor det samme ikke gælder, når udgifterne til de ældre ser ud til at sige, sagde han.

Annonce

En udstrakt hånd

Gruppeformand Sonja Marie Jensen (S) understregede, at man er parat til at bakke op om en række af de spareforslag, som administrationen er kommet med.

Det gælder dog ikke de dele, der har en betydning for kommunens service, eller som betyder, at de ansatte skal løbe hurtigere.

- Vi taler om ganske få punkter i den samlede plan i størrelsesordenen tre-fire millioner kroner, som vi gerne vil have taget ud. Med andre ord er der kun ganske lidt, der skiller os ad, sagde hun direkte henvendt til borgmester Kenneth Muhs (V) - men uden at få nogen reaktion.

Besparelserne på ældreområdet betyder blandt andet et farvel til muligheden for at få gjort ekstra rent hver 14. dag samt en ugentlig gåtur af 30 minutters varighed. Desuden Plejecenter Egevangs budget beskåret med 150.000 kroner, og også kommunens indsats i forhold til demens og rehabilitering skal fremover klares for færre midler.

Venstre, DF og SF har til gengæld aftalt, at der ikke røres ved klargøringen af den kolde mad eller tilbuddet om gratis varmtvandstræning.

FOA-medlemmer havde taget opstilling i glasgangen forud for byrådsmødet. Her er det Socialdemokratiets Sonja Marie Jensen og Martin Stenmann, der hilser på "gæsterne". Foto: Kasper Riggelsen
Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce