Annonce
Erhverv

Milliardpotentiale: Lindø satser på at skrotte boreplatforme og havvindmøller

Lindø-virksomhederne, der er gået sammen, er reparationsvirksomhed- og værft Fayard og genvindingsvirksomheden H. J. Hansen foruden havnen selv, Lindø Port of Odense. Her er det boreriggen Mærsk Guardian, der ankommer til Hirtshals. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Et nyt samarbejde af virksomheder på Lindø vil gå ind i det såkaldte dekommisioneringsmarked for olieplatforme og vindmøller - og det kan betyde stor omsætning og masser af nye arbejdspladser på havnen. Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) udtrykte stor begejstring for projektet, da han var på besøg mandag.

Der er store smil hele vejen rundt, da den fynske minister for energi, forsyning og klima Lars Christian Lilleholt (V) er på besøg på Lindø Industripark. Temaet for besøget er dekommisionering af havvindmøller og boreplatforme i Nordsøen - altså nedtagningen af forælderede enheder - for denne opgave er en gruppe virksomheder på Lindø nemlig gået sammen om at varetage.

- Vi har en række offshore-installationer inden for olie og gas, som skal nedtages i de kommende år. Derudover har vi en masse vindmølleparker, der løbende bliver udfaset, og som skal nedtages og skrottes. En stor del af det står på dansk sokkel, og en stor del af det er ejet af den danske stat, så det er helt oplagt at kigge på det her marked, siger direktøren for havnen, Carsten Aa.

- Vi mener, vi har en række unikke faciliteter og virksomheder, som kan håndtere det her. For eksempel har vi en portalkran, der kan løfte 1200 tons. Det eksisterer ikke i nogen anden dansk havn.

Annonce

Vi mener, vi har en række unikke faciliteter og virksomheder, som kan håndtere det her. For eksempel har vi en portalkran, der kan løfte 1200 tons. Det eksisterer ikke i nogen anden dansk havn.

Adm. direktør Carsten Aa, Lindø Port of Odense.
Lars Chr. Lilleholt (V) var mandag på besøg på Lindø for at høre om mulighederne for dekommisionering. Foto: Sugi Thiru

Masser af arbejde

Lindø-virksomhederne, der er gået sammen, er reparationsvirksomhed- og værft Fayard og genvindingsvirksomheden H. J. Hansen foruden havnen selv, Lindø Port of Odense. De tre partnere bidrager med hver deres ekspertise, og det er glædeligt nyt, hvis man spørger energiministeren.

- Jeg er meget, meget positiv, for jeg ser et kæmpepotentiale her. I Nordsøen står der masser af havmølleparker og oliefelter, ikke bare danske, men også udenlandske, som man kan hjælpe med at dekommissionere. Det er jo oplagt, at Danmark også kan byde ind på de her opgaver, så vi kan skabe nye danske arbejdspladser, siger Lars Christian Lilleholt.

Og arbejdspladser vil der komme masser af, hvis det lykkes at etablere en dekommisioneringsindustri i industriområdet på Lindø. Netop dekommisionering er nemlig meget tung på manuelt arbejde og kræver derfor mange hænder.

- Når man tager sådan en ting som boreplatforme, hvor der både er beboelse og en mere funktionsmæssig del, så er der rigtig mange ting, der skal skilles ad, transporteres, opskæres, og derefter reeksporteres. Så det er virkelig noget, der skaber jobs - ingen tvivl om det, siger Carsten Aa.

EU som bremseklods

Før man når så langt, er der dog yderligere en stor udfordring, som skal overvindes. For selv om den kommunale miljøtilladelse er på plads, så skal virksomhederne også godkendes af EU, inden man på Lindø kan begynde arbejdet. Og her er frygten, at det storstillede projekt vil drukne i bureaukrati.

- Man hører om meget lange behandlingstider i EU-systemet. Vi håber, at det kan komme igennem systemet på et par måneder, men vi frygter, at det kan tage år. Det er worst case, siger Carsten Aa.

Derfor håber Lindø-direktøren på, at man kan få energiministerens hjælp til at presse EU-godkendelsen igennem. Men det kommer ikke til at ske lige med det samme.

- Så langt er vi slet ikke, men vi skal helt sikkert mødes igen og snakke videre om det her, siger Lars Christian Lilleholt.

- Jeg vil gerne hjælpe med alle de udfordringer, der måtte være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Odense

Bliv frivillig i Den Fynske Landsby

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce