Annonce
Fyn

Milliardbyggeri virusramt: Nyt OUH kan blive forsinket af corona

På et møde onsdag bliver politikerne i regionens anlægs- og innovationsudvalg orienteret om, at det igangværende coronaudbrud kan forsinke færdiggørelsen af Nyt OUH. Dette kan medføre fordyrelse af milliardbyggeriet ved Syddansk Universitet i det sydøstlige Odense. Dronefoto: Michael Bager
Udbruddet af coronavirus kan forsinke færdiggørelsen af Nyt OUH. Det fremgår af en rapport, som politikerne i regionens anlægs- og innovationsudvalg bliver præsenteret for torsdag. Det kan medføre ekstra udgifter.
Annonce

Tidsplanen for hvornår Nyt OUH bliver bygget færdigt og er klar til brug har været udfordret flere gange, siden det milliarddyre byggeprojekt ved Syddansk Universitet blev sat i gang for flere år siden.

Og nu er den gal igen.

Denne gang er det coronaepidemien, der skaber problemer og truer med forsinkelser. Det bliver fastslået i en rapport, som politikerne i regionens anlægs- og innovationsudvalg får præsenteret torsdag.

I rapporten fremgår det blandt andet, at der er risiko for, at det enorme byggeprojekt med italiensk totalentreprenør og en række udenlandske medarbejdere, bliver ramt af manglende fremmøde af ansatte på byggepladsen, nedsat bevægelighed på byggepladsen, mangel på materialer, kørselsforbud, hjemsendelse af ansatte i projektorganisationen, vanskelige forhold for udøvelse af tilsyn af fremdrift og arbejdsmiljøforhold.

Disse problemer kan i sidste ende betyde, at Nyt OUH ikke kan afleveres til regionen i slutningen af 2022, som det i øjeblikket er planen. En eventuel forsinkelse vil kunne medføre ekstra omkostninger til forlænget drift af byggeplads og lignende. Hvor mange penge, det kan komme til at dreje sig om, er ikke oplyst.

Region måtte tage del af regningen

Region Syddanmark fik i 2011 bevilliget 6,3 milliarder kroner fra regeringens kvalitetsfond til at bygge Nyt OUH.

Det har hele tiden stået klart, at staten ikke kommer med flere penge til byggeriet af Nyt OUH eller de andre nye hospitaler rundt om i Danmark.

Derfor var det et stort problem, da totalrådgiveren regnede sig frem til, at byggeriet blev 425 millioner kroner dyrere end de 6,3 milliarder kroner, der oprindelig er budgetteret efter. Det første projektforslag var endda 1,3 milliarder kroner dyrere end budgetteret

Region Syddanmark fandt sammen med totalrådgiveren, Medic OUH 10 områder, hvor det var muligt at spare penge på hospitalsbyggeriet.

Løsningen blev blandt andet, at regionen finansierede den overordnede byggemodning fra indfaldsveje og frem til byggefelterne og betalte for et besøgscenter. Også budgettet til kunst blev beskåret.

Annonce

Ansatte bliver testet

Socialdemokraten Karsten Uno Petersen er formand for anlægs- og innovationsudvalget.

Han fortæller, at der bliver gjort mest muligt for at dæmme op for de problemer, som det igangværende coronaudbrud og de medfølgende restriktioner medfører. Ikke mindst omkring den udenlandske arbejdskraft.

- Normalt skulle medarbejderne gå 14 dage i karantæne, når de kommer til Danmark. Men nu bliver de i stedet testet for corona med det samme. Så kan de komme i gang med at arbejde i stedet for blot at sidde og kigge ud i luften i 14 dage, fortæller Karsten Uno Petersen.

Udvalgsformanden har ikke noget bud på, hvor langstrakt en forsinkelse, der i sidste ende kan blive tale om.

- Om det bliver en måned, to eller tre måneder. Det ved jeg ikke.

Det er ikke kun coronavirus, der har givet problemer. Det samme har vejret, hvor store mængder regn har haft skabt problemer. Entreprenøren planlagde derfor i marts 2020 en forøgelse af bemandingen. Men den plan blev så væltet omkuld af corona. Også andre planlagte aktiviteter blevet påvirket af entreprenørens bemandingsudfordringer.

Annonce

Budgetoverskridelse

Nyt OUH var oprindelig planlagt til at være færdigbygget i år. Frem til juni 2011 var det planen, at første spadestik skulle tages i 2013, men det er siden blevet rykket flere gange, ligesom budgettet for byggeriet - på 6,3 milliarder kroner - har været udfordret.

I sommeren 2016 afleverede totalrådgiveren for Nyt OUH, Medic OUH, et projektforslag, der var 1,3 milliarder kroner dyrere end budgetteret. Det ville Region Syddanmark ikke acceptere, og i september afleverede totalrådgiveren et nyt projektforslag, hvor budgetoverskridelsen var barberet ned til 425 millioner kroner.

Trods risikoen for forsinkelser er der masser af gang i det store byggeprojekt ved Syddansk Universitet. Al byggemodning og rør, belysning og terrænregulering er afsluttet og afleveret. Også samtlige behandlings- og sengeafsnit afsnit er nu under opførelse.

Annonce
Annonce
Nordfyn

Ny vandboring er fuldstændig ren

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce