Annonce
Odense

Kvaliteten kontrolleres: Odense Letbane bygget med beton fra firma bag skandaleramt højhusbyggeri på Amager

Betonen til Odense Letbane er leveret af BG Beton, som tidligere på året blev kendt for at have leveret beton af tvivlsom kvalitet til fundamentet på et højhusbyggeri på Amager. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Firmaet BG Betons direktør i Jylland og på Fyn forsikrer, at betonen til letbanen "lever op til den standard, der er bestilt". Og til Ekstra Bladet fortæller letbanens tekniske direktør, at der nu tages otte prøver langs strækningen.

Odense: Fundamentet under Odenses kommende letbane til en pris på godt 3,5 milliarder kroner er bygget i beton, som kommer fra et firma med et tvivlsomt ry.

Det er firmaet BG Beton, der er ejet af Bach Gruppen, som også har leveret beton til fundamentet under et skandaleramt og meget omtalt højhusbyggeri på Amager.

Det er en udskældt beton i fundamentet under dette højhus, som BG Beton har leveret. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

I den sag har det vist sig, at BG Beton har leveret beton, som blandt andet har bestået af genbrugsbeton og som har indeholdt rester af byggeaffald. Det har medført, at fundamentet under det 23 etager og mere end 80 meter høje etagebyggeri er langt svagere og mindre holdbart, end det burde være.

Annonce


Der er ingen grund til bekymring. Den (betonen, red.) lever op til den standard, der er bestilt. Det er 100 procent sikkert.

Heine Misfel, direktør for BG Beton i Jylland og på Fyn.


Hvorvidt Odense Letbane har gjort noget for at få undersøgt, om problemerne fra Amager også gør sig gældende i Odense, har avisen torsdag uden held forsøgt at få en kommentar fra Odense Letbane.

Til Ekstra Bladet, som også har spurgt til sagen, oplyser Odense Letbanes tekniske direktør Steen Lykke, at der nu bliver tager boreprøver på otte forskellige strækninger, og han siger samtidig, at "vi har ingen grund til at tro, eller har nogen indikationer af, at der er nogen problemer med den leverede beton.

Betondirektør: Lever op til standard

BG Betons direktør for Jylland og Fyn, Heine Misfel, bekræfter overfor Fyens Stiftstidende, at det er firmaet, der har leveret betonen til Odense Letbane.

Han erkender at der i forhold til sagen fra København "har været nogle problemer. Det kan vi ikke løbe fra". Sagen startede, da en whistleblower i februar i år advarede Københavns Kommune om groft byggesjusk ved især betonfundamentet under højhuset, hvilket undersøgelser siden har bekræftet.

Højhusskandalen kort fortalt

BG Beton, der er ejet af Bach Gruppen, har leveret beton til det 86 meter høje Njals Tårn, der er under opførelse på Amager.

I sommer kunne Ekstra Bladet afsløre, at der var alvorlige problemer med byggeriet. En whisteblower havde i februar advaret Københavns Kommune om muligt byggesjusk, og det kom frem, at problemerne blandt andet angår kvaliteten af den beton, som BG Beton har leveret til bygningens fundament.

Analyser foretaget af uafhængige eksperter har siden bekræftet, at styrken i betonen kun er omkring halvt så stor, som det normalt kræves til fundamenter i den slags bygninger.

Siden er BG Betons betonværk i Nordhavn i København, hvorfra betonen blev leveret, blevet lukket.

Bach Gruppen har over flere medier fastholdt, at problemerne har været begrænset til BG Beton, og at Bach Gruppen ikke kendte til de forhold omkring betonen, som er blevet afdækket.

På BG Betons hjemmeside fremgår det af en pressemeddelelse, at når "resultaterne af alle undersøgelser i sagen er klar, vil de blive brugt til at vurdere muligheder for politianmeldelse samt retsligt efterspil over for de ansvarlige".

Men Heine Misfel forsikrer, at de samme problemer med betonleverancer, der ikke lever op til kravene, ikke gælder for den beton, der ligger under de 14,4 kilometer letbanespor i Odense fra Tarup til Hjallese. I København kom betonen fra et betonværk beliggende på Nordhavn i København, mens betonen til Odense Letbane laves i et betonværk beliggende i Tietgenbyen i Odense.

- Der er ingen grund til bekymring. Den (betonen, red.) lever op til den standard, der er bestilt. Det er 100 procent sikkert, siger BG Beton-direktøren.

Annonce

Samme firma bag kvalitetskontrol

Han henviser til, at der løbende udføres kvalitetskontrol af certificeringsvirksomheden Bureau Veritas - og at den kontrol for tiden er ekstra grundig netop på grund af sagen fra København.

- Faktisk har vi lige haft kontrolbesøg i dag, oplyser Heine Misfel, der kan fortælle, at også repræsentanter for Odense Letbane på et tidligere tidspunkt - inden sagen fra København blev kendt - var på besøg for at se betonproduktionen med egne øjne.

Bag kvalitetskontrollen af BG Beton står dog et certificeringsfirma med navnet Bureau Veritas. Det var samme firma, som stod for kvalitetskontrollen med betonværket i København, som leverede beton til højhusbyggeriet, og hvor betonen siden har vist sig at være af ringe kvalitet.

Bureau Veritas overtog certificeringen af BG Betons betonværk på Nordhavn, efter at et andet certificeringsfirma, Dancert, i 2015 havde tilbagekaldt sin certificering fordi betingelserne for at opretholde certificeringen ikke længere var opfyldt, som det fremgår af den meddelelse om tilbagekaldelse, som Dancert lagde ud på sin hjemmeside.

At trække certificeringen tilbage og ligefrem offentliggøre, at det er sket, er ikke noget, som normalt sker, oplyser Jørgen Baadsgaard-Jensen, der er adm. direktør i Dancert.

"Information som ovenstående gives i tilfælde, hvor Dancert kan konstatere, at en virksomhed ikke har opfyldt certificeringskrav, men det ikke har kunnet verificeres, at virksomheden selv i nødvendigt omfang har orienteret kunder og/eller tilbagekaldt produkter", lyder forklaringen i den meddelelse, Dancert udsendt.

Det har torsdag ikke været muligt at få en kommentar fra Bureau Veritas.

Annonce
Odense For abonnenter

32-årig såret, kort før Abdinur blev dræbt: Nu er han tiltalt for at have sendt bud efter drabsmand og to andre med pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Nyborg

Kraftig blæst: Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 2. december

Assens

Dramatisk opgør i SF: Fremtrædende medlemmer trækker sig fra vigtige poster - nyvalgt stemmesluger bliver udvalgsformand

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Odense

Odense kravler sikkert væk fra bundplacering: Færre og færre arbejdsløse

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Odense

Jernalderkvinder beholdt tøjet på: -Jeg var i tvivl, om det ville blive for kedeligt blot, fordi der ikke var nogle bare bryster

Annonce