Annonce
Indland

Milliardbesparelse at hente på mere effektive jobcentre

Statsrevisorerne konstaterer, at der er stor forskel på, hvor effektive jobcentrene er.

Der bruges hvert år 13 milliarder offentlige kroner på at forsøge at finde arbejde til de danskere, der ikke har noget.

Men regningen for beskæftigelsesindsatsen kan blive mindre, mener Statsrevisorerne efter at have behandlet Rigsrevisionens undersøgelse af området.

For nøjagtigt som der er forskel på, hvor mange ledige det enkelte jobcenter sender i arbejde, så er der også stor forskel på centrenes effektivitet, når man også tager udgifterne til centrene i betragtning.

Ifølge analysen vil man enten kunne øge antallet af ledige, der kommer i job, med 18.000 personer, hvis de mindst effektive centre kommer på niveau med de mest effektive.

Eller man kan spare 1,45 milliarder kroner, hvis alle centre arbejder lige så effektivt som de bedste.

Derfor beder Statsrevisorerne nu Beskæftigelsesministeriet arbejde for, at de dårligste centre lærer af de bedste.

De konkluderer i deres beretning følgende:

- For at realisere effektiviseringspotentialet finder Statsrevisorerne det hensigtsmæssigt, at Beskæftigelsesministeriet skaber grundlag for, at de mindst effektive jobcentre kan lære af de jobcentre, der opnår de bedste og varige resultater med de samme udgifter.

Beskæftigelsesministeriet har en frist på to måneder til at følge op på beretningen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce