Annonce
Odense

Milliardaftale skal løfte velfærden i Odense

Politikerne på rådhuset er nu enige om at investere 1,7 mia. over de næste 10 år. Det skal især løfte velfærden for unge og gamle i byen. Foto: Michael Bager
Samtlige byrådspartier i Odense er enige om at bruge 1,8 mia kroner over de næste 10 år på at løfte velfærden. Det betyder både nye plejecentre, daginstitutioner og massive renoveringer.
Annonce

Alle syv partier i byrådet i Odense er nu enige om at bruge 1,8 mia kroner på at løfte velfærden i Odense over de næste 10 år. Partierne nåede til enighed tirsdag aften og onsdag præsenteres aftalen på rådhuset.

Aftalen med titlen "’Et trygt og sikkert fundament for vores fælles velfærd’ vil over de kommende år betyde store investeringer på stort set alle velfærdsområder i byen. Dels fordi der er en demografisk udfordring i forhold til at der bliver flere børn og flere ældre i kommunen - og dels fordi man skal indhente et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb.

Annonce

Flere børnehuse

Og det bliver børnene, der skal bruges allerflest penge på. På de allermindste beløber det sig til 550 millioner kroner. Over de kommende 10 år bliver der væsentligt flere børn – især flere i alderen 0-5 år, og det vil lægge pres på daginstitutioner. Her forventer politikerne at der bliver behov for at bygge fem-seks nye børnehuse og siden frem mod 2030 at sikre cirka 800 nye daginstitutionspladser.

På folkeskoleområdet bliver der også behov for store investeringer. 500 millioner tegner det område sig for. Cirka halvdelen af det samlede beløb skal bruges til at rette op på et vedligeholdelsesefterslæb på ca. 228 mio. kr. udgør skolerne således næsten halvdelen af det samlede efterslæb for kommunens bygninger.

Her skal pengene bruges

1. Et bedre seniorliv - 50 mio.

2. De ældste odenseanere - 300 mio.

3. De mindste børn - 550 mio.

4. Skolebørnene - 500 mio.

5. Lokalområderne - 125 mio.

6. Aktivt fritidsliv - 95 mio.

7. Det specialiserede socialområde - 150 mio.

Samlet udgift 1.77 mia.

På ældreområdet skal der bruges 300 mio. Cirka halvdelen af beløbet skal målrettes en udvidelse af antallet af demenspladser i kommunen. Herudover er der behov for at udbygge kapaciteten og antallet af plejeboliger. Det gælder både den normale kapacitet, men også den udfordring der opstår, når kommunen får langt flere behandlings- og observationsopgaver for at forebygge eller afkorte sygehusophold. I aftalen er der også sat 50 mio af til af forbedre det gode seniorliv.

Annonce

Millioner til lokalområder

Lokalområder bliver også tilgodeset med en pulje på 125 mio., der skal bruges til at udvikle lokalområderne.

Fritidsområdet i Odense er også et af de steder der er et stort efterslæb og her skal 95 mio. være med til at genoprette efterslæbet på svømmehaller og idrætsfaciliteter. Forligspartierne er også enige om at prioritere anlæggelsen af nye miljørigtige kunstgræsbaner.

Og så skal der også findes 150 millioner det specialiserede socialområde, der længe har været et smertensbarn i forhold til den kommunale økonomi, fordi det er et område, der er svært at budgettere på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce