Annonce
Faaborg-Midtfyn

Miljøskibs-balladen fortsætter: MF'er klager over ordre til Faaborg

Bedst som det så ud til, at Faaborg  Værft var ved at få ordren på ombygningen af Svendborgs skandale-ramte miljøskibe, er der nu klaget til miljøministeren over udfaldet af udbudet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- Værftet opfylder ikke miljøkravene, hedder det i brev til miljøministeren.

FAABORG/SVENDBORG: Balladen om statens langtids-oplagte miljøskibe i Svendborg synes ustoppelig. Bedst som der var faldet ro på efter, at Faaborg Værft for en uge siden fik tildelt ordren på ombygningen, modtager miljøminister Lea Wermelin (S) en klage. Afsender er partifællen Bjarne Laustsen, MF.

Det nordjyske folketingsmedlem opfordrer ministeren til at sikre, at Faaborg Værft opfylder et specifikt miljøkrav i udbudet på den omkring 24 mio. kr dyre ombygning af skibene Sif og Frigg fra Svendborg. Hvis Faaborg Værft ikke opfylder kravet, forlanger Bjarne Laustsen, at ordren skal gå til bedste tilbud fra et af de fire øvrige, bydende danske værfter.

- Igen en alvorlig fejl

- Selv om der nu har været sat en række forskellige jurister på sagen, er der igen begået en alvorlig fejl. Virksomheden Faaborg Værft opfylder ikke miljøkravene efter din lovgivning, hedder det i Bjarne Laustsens klage til miljøministeren.

I klagen peger Bjarne Laustsen på, at Faaborg Værft ikke som krævet i udbudet er godkendt som såkaldt listevirksomhed i henhold til bestemmelserne i "A 204. Stålskibsværfter og flydedokke".

Værftet i Faaborg er derimod i følge Bjarne Laustsen godkendt som "D 207. Virksomheder, der fremstiller produkter ved sintring af flourplast, pressestøbning eller fiberarmering af hærdeplast med et forbrug af plastmaterialer på mere end 100 kg pr. dag".

Og det er noget andet end kravet i udbudet.

Annonce

- Ikke urent trav

- Jeg vil sikre mig, at der ikke er urent trav, fastslår Bjarne Laustsen:

- Når nogle værfter har brugt tid og kræfter på at få tilladelser og certifikater, så er det konkurrenceforvridende, når andre påstår det, uden at have det, siger Bjarne Laustsen.


- Når nogle værfter har brugt tid og kræfter på at få tilladelser og certifikater, så er det konkurrenceforvridende, når andre påstår det, uden at have det

Bjarne Laustsen, MF (S)


Faaborg Værft har i følge Bjarne Laustsen tillægstilladelser til svejsning i aluminium og til sandblæsning, men ikke udbudets krævede godkendelse som værft.

Bjarne Laustsen peger på, at Faaborg Værft har sparet penge ved ikke at søge om den såkaldte A 204-godkendelse. Det forhold kan skabe en konkurrencefordel på bekostning af de øvrige værfter.

Annonce

Nordjysk værft tæt på at vinde

Når Bjarne Laustsen som nordjysk valgt politiker går ind i sagen, har det også sammenhæng med, at Jobi Værft i Strandby ved Frederikshavn var tæt på at vinde den statslige ordre.

Da Faaborg Værft blev tildelt ordren, hed det i en meddelelse fra Miljøministeriet, at "Jobi Værft er vurderet bedre på kvalitet, der vægter 20 pct., men har ikke kunnet opveje, at Faaborg Værft har tilbudt en lavere pris, der vægter 30 pct."

Faaborg Værft fik den 30. juni kun en foreløbig tildeling af ordren. Tildelingen skete med den vigtige fodnote, at der ville være en indsigelsesfrist før endelig underskrivning på mandag den 13. juli. Og det er denne frist, Bjarne Laustsen tager i anvendelse.

Et udfald af den nye fase af miljøskibs-balladen kan måske blive, at Faaborg Værft får lov at beholde ordren mod efterfølgende at få papirerne bragt i overenstemmelse med kravet i udbudet. Men den løsning har Bjarne Laustsen allerede nu erklæret, at han ikke vil være tilfreds med.

Faaborg Værfts direktør, Jan Mortensen, har tidligere til Fyns Amts Avis sagt, at han ikke vil kommentere ordren før den - måske - bliver underskrevet.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Møder massiv kritik: Ingen vil have jobbet - nu søger kommune politibetjente til at passe voldsom og autistisk borger

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Assens For abonnenter

Fem mænd fængslet efter politiaktion: En af de sigtede har med stor sandsynlighed haft tilknytning til tysk rockergruppering

Annonce