Annonce
Nyborg

Miljørådgiver: Forslag fra naboer i gyllesag giver ingen mening

Max Jacobsen, der ses her på et ældre billede, har fungeret som rådgiver for den østfynske landmand. Det er da også ham, der formelt har søgt kommunen om tilladelse til den nye gyllebeholder på vegne af sin klient. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Det er svært at gøre alle tilfredse, når det handler om, hvor en ny gylletank skal placeres. Og det er i hvert fald ikke nogen løsning for landmanden at placere beholderen i baghaven, lyder det fra Max Jacobsen i en konkret sag fra Biskoptårup.

Skellerup: - Hvorfor skal vi andre blandes ind i hans landbrug? Hvis han har brug for en stor gyllebeholder, kan han jo passende placere den i nærheden af sin egen ejendom.

Nogenlunde sådan lyder det fra en gruppe beboere på Biskoptårup ved Skellerup.

De har - indtil videre uden held - forsøgt at råbe kommunen op, efter at det er kommet frem, at en lokal landmand vil bygge en næsten ni meter høj gylletank i nærheden af, hvor de bor.

Annonce

Mens den pågældende landmand ikke ønsker at stille op til interview, har miljørådgiver Max Jacobsen indvilliget i at udtale sig i sagen.

Ligesom kommunens planafdeling lægger han vægt på, at lovgivningen er overholdt til punkt og prikke. Det gælder også den del, der handler om afstandskrav til nærmeste beboelse.

- Men det er min erfaring, at uanset hvor man vælger at placere en gylletank, så er det forkert. Enten set med naboernes øjne, set med Naturfredningsforeningens øjne eller dem, der går op i landskaber, bemærker han.

- Jeg er godt klar over, at naboerne mener, landmanden burde placere gylletanken i hans egen baghave, men den slags argumenter orker jeg ikke at høre på, for det giver ingen mening. Landmanden er ikke interesseret i at genere nogen, men han vælger naturligvis at placere beholderen så tæt på de arealer, der skal bruge gyllen, som muligt, forklarer han.

Af ansøgningen til kommunen kan man læse, at landmanden vil bruge såkaldte selvkørende gylleudlæggere, hvor gyllen konstant bliver pumpet fra tanken og direkte ud til det førerløse køretøj via en lang slange. Dermed kan han spare både mandskab og transporttid, når først gyllen er i beholderen.

Spørger man Max Jacobsen vil naboerne derfor opleve mindre - og ikke mere - trafik på den smalle vej, når først den store gyllebeholder med plads til godt 4000 kubikmeter er en realitet.

Det vil kræve cirka 100 kørsler frem og tilbage, før tanken er fyldt helt op.

- Hvis det sker jævnt hen over året vil det måske svare til, at man tager 8-10 ture på en enkelt dag cirka en gang om måneden. Hvis der er tale om biogas, vil der måske komme to lastbiler om ugen året rundt. Det varer et par minutter per gang og vil typisk ske mellem klokken syv om morgenen og klokken 16. Hvad er sandsynligheden for, at det vil skabe problemer, lyder det fra miljørådgiveren, der mener, at man er nødt til at sætte tingene i det rette perspektiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce