Annonce
Erhverv

Miljøminister: Det er noget svineri at brænde plastik

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) taler med administrerende direktør Anders Top Haustrup fra Plus Pack i Odense. Danmark halter bagefter, når det gælder genanvendelse af plastik, og det vil ministeren lave om på sammen med industrien. Foto: Per Sand

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil genanvende mere plastik. Engang gav det mening at brænde plastik, men det gør det ikke længere, fordi det er en begrænset ressource, siger han.

- Hvad er formålet med at lave et videncenter for plastik?

- Det er simpelthen for at kvalitetssikre vores beslutninger som politikere. Én ting er, at vi mener noget, men vi skal også vide noget. Der kommer til at være repræsentanter fra hele værdikæden i plastikproduktion og -genanvendelse, og arbejdet bliver forankret i Miljøstyrelsen, som har kernekompetence på området.

- For eksempel er plastik fantastisk til at forhindre madspild, fordi det beskytter madvarerne, men vi skal bare sørge for, at vi bruger plastik ordentligt. Det er vigtigt, at vi som forbrugere ikke bliver lullet ind i kun at tage et ensrettet hensyn, men får tænkt tingene igennem.

- Hvad er problemet egentlig i at lave ensartet affaldssortering i alle kommunerne?

Det er der sådan set ikke noget problem i. Men vi vil gerne rådgives om, hvordan vi laver sådan en affaldssortering klogest, og så implementerer vi den efterfølgende.

- Jeg flyttede sidste år, og i den ene kommune sorterede vi plast, glas, metal, haveaffald, restaffald og papir, og i den nye kommune har jeg to store affaldssække. Det betyder, at jeg nu har investeret i en trailer, så jeg selv kan køre på affaldsstationen.

- Man er meget opmærksom på, hvordan man sorterer, når man er miljøminister.

- Hvad har du lært i dag på Plus Pack?

- Jeg lærer noget om nogle af de dilemmaer, der er. Noget emballage, som ser lækkert og indbydende ud, bruger måske mere plastik. Jeg får et billede af, at deres hverdag her ikke er sort-hvid, og det hjælper os som politikere til at træffe beslutninger.

- Nu har Plus Pack også været med til at levere input til os politisk, og det sætter vi jo pris på. Så det handler om lige at komme ud og se, hvad deres udfordringer er, og hvad der er behov for fra politisk side.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Fordi plastik er en begrænset ressource, og det er kort sagt noget svineri, at vi brænder så meget af den af - og endnu værre, at vi smider den rundt omkring. Det skal folk lade være med. Plastik har en høj brændværdi, og vi har indrettet os lidt uhensigtsmæssigt med at brænde den af.

- Det var en god idé i mange år, men det er det bare ikke mere. Det er en begrænset ressource, som vi skal behandle med respekt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce