Annonce
Indland

Miljøaftale om Thule kræves måske genforhandlet

BASE: Ny undersøgelse slår fast, at amerikanske lossepladsers forurening ved Thule er omfattende

Annonce

En ny miljøundersøgelse tyder på, at forureningen fra de amerikanske lossepladser i og omkring Thulebasen er så omfattende, at Danmark må forlange, at USA også må betale for oprydningen.
Det vil i givet fald kræve en genforhandling af den aftale, der blev indgået med USA i februar om at levere Dundas-halvøen tilbage til Grønland og Danmark.

Ifølge aftalen har Danmark påtaget sig det fulde økonomiske ansvar for genopretningen af miljøet efter amerikanernes forurening af Dundas.

Dengang var resultatet af de danske miljøundersøgelser i området ikke kendt.

Det er de nu.

Danmarks Miljøundersøgelser har konstateret, at en række alvorlige miljøgifte lækker fra lossepladserne ud i havet. Ifølge rapporten findes det miljøfarlige stof pcb i fisk og muslinger, kobber og bly i søpindsvin, kviksølv og arsen i havbunden. Desuden skifter sneglene køn under indflydelse af giftige stoffer.

Det tyder på, at forureningen fra lossepladserne på Dundas og fra det øvrige baseområde er væsentligt mere omfattende, end det blev antaget, da aftalen om Dundas blev indgået. Hvis det er tilfældet, må Danmark og Grønland forlange, at amerikanerne betaler i hvert fald en del af regningen for oprydningen, mener Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo.

- Vi har det princip, at forureneren betaler. Det bør også gælde i dette tilfælde. Hvis dette udvikler sig, må vi se, om den aftale, der er lavet, er holdbar. Hvis dette viser sig at have et større omfang, må vi kigge på det igen, så også skadevolderen kommer til at betale, siger Eyvind Vesselbo.

Genforhandling

Forureningen fra lossepladserne på Dundas-halvøen er ikke endeligt kortlagt. Danmarks Miljøundersøgelser har kun undersøgt, hvilke miljøgifte der kan konstateres i dyr i havet og på havbunden ud for halvøen. Konsulentfirmaet Niras er ved at undersøge selve lossepladserne. Når den undersøgelse foreligger, skal en dansk-grønlandsk arbejdsgruppe vurdere, hvad der skal gøres ved lossepladserne.

Socialdemokraterne mener, at de undersøgelser, der foreligger nu, giver tilstrækkeligt grundlag for at forlange, at Dundas-aftalen genforhandles.

- Når vi nu har fundet en række miljøgifte, som er nogen af de værste, vi kender, er det vigtigt, at vi får amerikanerne til at tage et ansvar for hele miljøforureningen - også den, der er omfattet af aftalen, siger Socialdemokraternes miljøordfører Pernille Blach Hansen.

- Vi risikerer, at Dundasaftalen danner grundlag for eventuelle fremtidige aftaler, og vi ved, at der ligger flere problemer og venter. Vi skal måske vente med at tage en forhandling med amerikanerne, til vi har et overblik over de økonomiske konsekvenser, for det kan gøre argumentationen stærkere. Men vi må sørge for, at amerikanerne rydder op efter sig selv, siger Pernille Blach Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce