Annonce
Odense

Bekymring for lugtgener og øget trafik: Afgørende partier tvivler i sag om udvidelse af biogas

Tirsdag falder der en afgørelse i sagen om en mulig udvidelse af Fangel Biogas. Foto: Nils Svalebøg
Embedsfolk anbefaler politikerne at sige ja til at udvide Fangel Biogas, men flere partier er stadig i tvivl. Sagen afgøres tirsdag.

På tirsdag skal det besluttes, om ejeren Bigadan får lov at udvide Fangel Biogas fra en kapacitet på 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt.

Men selvom deadline for beslutningen rykker tættere og tættere på, så er politikerne stadig i tvivl om, hvordan de skal forholde sig i sagen, der har vakt betydelig folkelig opstandelse i den sydlige del af Odense omkring Fangel og Skt. Klemens.

Kun Enhedslisten har meldt klart ud, at partiet er imod udvidelsesplanerne, men de øvrige tre partier i By- og Kulturudvalget S, V og K er stadig ikke afklaret.

- Vi har ikke internt truffet en beslutning om, hvorvidt vi er for eller imod. Indtil videre er vores plan, at vi først melder offentligt ud tirsdag efter udvalgsmødet, siger Niclas Turan Kandemir (S).

- Vi gør først vores stilling op på et gruppemøde på mandag, lyder det fra Kristian Guldfeldt (K).

Annonce

Sagen kort

Bigadan ønsker at udvide Fangel Biogas fra en årlig kapacitet fra 132.000 ton til 250.000.
Anlægget åbnede i 1989 og er flere gange siden udvidet.

Anlægget modtager gylle fra lokale landmænd og madaffald, der hovedsageligt kommer fra lokale madbearbejdende virksomheder. Biogassen benyttes til at producere elektricitet og fjernvarme i anlæggets gasmotorer.
Udvidelsesplanerne har skabt massiv debat i lokalområdet. Der er afgivet 99 høringssvar fordelt på 58 husstande, og desuden er der gennemført fire underskriftindsamlinger - to til fordel for en udvidelse og to imod. Flest er dog imod.

Grøn omstilling

By- og kulturforvaltningens embedsfolk vurderer, at de krav, der stilles til biogasanlægget, er tilstrækkelige, og forvaltningen anbefaler politikerne at sige ja til udvidelse, fremgår det af dagsordenen til tirsdagens afgørende møde.

Men sagen er kompliceret, lyder det fra Niclas Turan Kandemir.

Er der intern uenighed i S omkring den her sag?

- Jeg vil sige, at det er ikke en af de nemme sager, siger han.

På den ene side står de bekymringer for især øgede lugtgener og mere trafik, som mange beboere i området har givet udtryk for via høringssvar, underskriftindsamlinger og ved direkte henvendelse til politikerne. Selv om der er lavet underskriftindsamlinger både for og imod en udvidelse er antallet af skeptikere klart højest.

På den anden side står hensynet til tidens store politiske emne, nemlig den grønne omstilling, hvor øget brug af biogas vurderes at kunne bidrage i positiv retning.

- Vi skal have gang i den grønne omstilling. Og sådan som jeg forstår det, så er CO2-belastningen mindre i forhold til andre fossile energiformer, siger Niclas Turan Kandemir.

"Den samlede miljømæssige gevinst ved anlægget efter udvidelsen er behandlet i VVM-redegørelsen, og viser et positivt resultat, hvilket hele konkret betyder, at man fortrænger mere CO2, end man anvender", skriver embedsfolkene.

Niclas Turan Kandemir tilføjer, at de potentielle lugtgener omvendt er noget af det, som det er svært at blive klog på, og som gør sagen svær at afgøre. Hvor slemt, det reelt er, fremstår for ham ikke entydigt.

- Det har været noget diffust i forhold til, at vi har fået modstridende meldinger fra hhv. folk i området, fagfolkenes udmeldinger og de målinger, der er foretaget.

Rådmand vil også vente

Heller ikke by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) ønsker på nuværende tidspunkt at ytre, hvad hun vil stemme i sagen. Det vil hun tidligst efter et gruppemøde mandag.

Jegind siger dog, at hun har noteret sig, at virksomheden har opsat ekstra skærpede vilkår op for sig selv - ud over de egentlige miljøkrav - for at imødekomme naboerne. Blandt andet omkring forbedret nabokommunikation, en klagehotline og bedre overvågning af det, som bliver udledt fra anlægget.

- Det bliver også en del af vores samlede beslutningsgrundlag, siger hun.

Når sagen har været behandlet i By- og Kulturudvalget, skal den endelig godkendes i byrådet, men det ventes ikke at kunne ændre på udvalgets beslutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce