Annonce
Odense

Militærmuseum åbner igen efter flere års nedlukning

Der bliver arbejdet lige til det sidste med at gøre særudstillingen klar. Men det glæder Søren Rabenhøj og Lars Neumann, at Fyns Militærhistoriske Museum snart genåbne efter at have været pakket ned i tre år. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Næsten tre år efter det blev pakket ned, er Fyns Militærhistoriske Museum i Odense nu klar til at genåbne med en særudstilling om besættelsen.
Annonce

Odense: De pakkede hele museet ned i kasser og lagde i depot i efteråret 2017.

Siden fik de to millioner på finansloven og har knoklet på for at omdanne det nedslidte gamle stabshovedkvarter i resterne af Odense Kaserne på Sdr. Boulevard til et nyt militærmuseum. Og nu lysner det endelig for de mange frivillige, der har lagt tusindvis af arbejdstimer de seneste år.

- Vi skulle efter planen have åbnet i april, da vi ville markere 80-året for Danmarks besættelse. Så kom corona-nedlukningen og udsatte det hele. Men nu er vi klar. Det bliver dejligt at kunne åbne igen, fortæller Lars Neumann, formand for HISAM - den forening, der står bag museet.

Sådan kan du se den

Særudstillingen på Fyns Militærhistoriske Museum på Sdr. Boulevard 21 åbner 28. september klokken 10.

Der er åbent mandag og torsdag fra 10-14 samt hver 1. og 3. lørdag i måneden.

Særvisninger for skoleklasser afvikles på tirsdage og onsdage.

Der er gratis adgang, men ønsker man at støtte museet, kan man gøre det via Mobile Pay på 695339.

På grund af corona-restriktioner vil der være begrænsning på antallet af besøgende.

Mandag den 28. september klokken 10 åbnes dørene til en særudstilling om besættelsestiden, som er blevet til med hjælp fra mange gode kræfter.

Særudstillingen forsøger at komme hele vejen rundt om besættelsestiden og gøre den så personlig som mulig med en række effekter. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Annonce

Noget at snakke om

Flere private samlere har udlånt effekter, så det er muligt at komme stort set hele vejen rundt om besættelsestiden.


Vi vil gerne have, at folk, der ser udstillingen, skal have noget at snakke om bagefter.

Søren Rabenhøj


Både med kampene i Sønderjylland 9. april, hvor den fynske bataljon mistede flest soldater af alle, modstandskampen, dagliglivet med rationeringer og også de mørkere kapitler af historien om dem, der valgte at gå i tysk krigstjeneste.

- Vi vil gerne have, at folk, der ser udstillingen, skal have noget at snakke om bagefter. At der var mange nuancer, siger Søren Rabenhøj, sekretær i foreningen og i øvrigt manden bag museet bibliotek med over 2300 titler om militærhistorie.

Med hjælp fra private samlere er det også muligt at fortælle om den mere mørke side af krigen. Historien om de danskere der gik i tysk krigstjeneste. Den del af historien er ikke en museet har kunnet fortælle før, fordi man ganske enkelt ikke råder over de effekterne, som private samlerne har. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Sammen med særudstillingen er biblioteket, en moderne skolestue med biografsæder og billetsalget indtil videre det, der udgør museet. For det kræver mange penge at inddrage de næste etager i bygningen. Ikke mindst 1,4 millioner til en elevator.

- Vi har ansøgninger ude til fonde, men også her kan vi godt mærke at corona-perioden har sat meget i stå. Men vi kan ikke rigtig komme videre før vi har pengene til en elevator, forklarer Lars Neumann.

Annonce

Håber på skoler

Selv om museet godt kunne bruge pengene, vælger man i første omgang at gøre adgangen til den nye særudstilling gratis. Med en opfordring til at folk kan støtte foreningen og museet med et beløb, som man nu finder passende.

- Vi kunne selvfølgelig godt tage entré. For vi har brug pengene. Men omvendt vil også gerne nå ud til så mange som muligt, når nu det ikke er et helt færdigt museum, vi kan præsentere, siger Lars Neumann.

Der er åbent for publikum, men museumsfolkene håber også at kunne få skoleklasser ind, som museet havde stor succes med, inden man blev nødt til at lukke ned.

- Vi har ikke aftaler med nogen skoler endnu, men vi håber da, at det vil interessere flere klasser. For vi synes, vi har noget at fortælle, siger Søren Rabenhøj.

Særudstillingen løber året ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce