Annonce
Udland

Militærjunta og protestbevægelse nærmer sig hinanden i Sudan

Militærjuntaen i Sudan lover protestbevægelse, at overgangen til civilt styre vil fortsætte støt.

Sudans militær og protestbevægelsen i landet er blevet enige om at fortsætte forhandlinger om overgangen til et civilt styre.

Det fortæller lederen af protestbevægelsen, Siddiq Yousef, efter flere møder lørdag med landets fungerende præsident, generalløjtnant Abdel Fattah Burhan.

- Vi har tydeliggjort vores krav. Og det er, at magten overføres til en civil administration, lød det lørdag fra Siddiq Yousef, der leder forhandlingerne med militærjuntaen.

Militæret valgte 11. april at afsætte Sudans mangeårige præsident, Omar al-Bashir. Det skete efter massive folkelige protester. Siden da har en paraplyorganisation for protestbevægelserne forhandlet med militærets ledere om en overgang til et folkeligt styre.

- Vi er blevet enige om at fortsætte samtalerne, så vi kan nå en løsning, der tilfredsstiller begge sider og som sørger for en fredelig overføring af magten, tilføjede Siddiq Yousef.

Fredag fortsatte demonstrationerne i flere byer. Herunder i hovedstaden Khartoum, hvor titusinder var mødt op.

Fredag var det præcis fire måneder siden, at demonstrationerne mod Bashirs autokratiske styre startede.

Det var oprindeligt en protest mod stigende brød- og benzinpriser. Men det udviklede sig hurtigt til en større folkelig opstand mod al-Bashirs regering, korruption og manglende frihedsrettigheder.

Sudans sikkerhedsstyrker slog hårdt ned på demonstranterne. Ifølge Human Rights Watch mistede 100 demonstranter livet i de måneder, demonstrationerne var på sit højeste.

Militærjuntaen ledes nu af generalløjtnant Abdel Fattah al-Burhan. Han har lovet, at man over to år vil overlevere magten til et demokratisk styre.

Men demonstrationerne er fortsat foran hærens hovedkvarter i Khartoum.

Lørdag annoncerede Sudans justitsminister, at man vil nedsætte en særlig komité. Den skal lede efterforskning af korruption, offentlige penge og kriminel aktivitet begået af al-Bashir og hans regime.

Samtidig er en række andre højtstående politiske ledere anholdt. Det gælder en tidligere parlamentsformand, flere toppolitikere fra det regerende parti samt en tidligere toprådgiver for Bashir.

Det militærstyre, der nu leder landet, har tidligere sagt, at Bashir ikke umiddelbart vil blive overført til Haag, hvor Den Internationale Straffedomstol (ICC) vil stille ham til ansvar for krigsforbrydelser i Darfur-provinsen.

I stedet vil Bashir blive stillet for en domstol i hjemlandet.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce