Annonce
Livsstil

Musiker Esben Svane: - Musikken er det, der får mig til at springe ud af sengen om morgenen

Esben Svane er aktuel med singlen ”Ikke et ord”. PR-foto

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Musikken gennemsyrer og er nærmest hele mit liv. Jeg har arbejdet målrettet for at få et liv med musikken, siden jeg var 14-15 år, og nu er jeg så privilegeret, at jeg hele tiden har kulturen tæt på, da jeg arbejder professionelt med musik hver dag. Jeg elsker alle de oplevelser, det har givet og stadig giver mig. Musikken er det, der får mig til at springe ud af sengen om morgenen. Når jeg ikke er i studiet eller laver/spiller musik, hører jeg musik derhjemme eller på farten i bilen.


- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Jeg læser ikke så meget skønlitteratur, men min søster udgav sin debutroman sidste år, som jeg med stor fornøjelse har læst højt for Ihan (Esben Svanes hustru, Ihan Haydar, der er trommeslager, red.) om aftenen i sengen. Den hedder ”En ufrivillig backpackers bekendelser”.


- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Under en turné med A Friend In London i Canada blev vi en aften under Canadian Music Week i 2010 inviteret til en koncert et sted i Torontos forstæder. Vi havde bare fået adressen og satte os i en taxa i en ordentlig brandert. Vi blev sat af i et øde industriområde og fandt indgangen til stedet, som var et gammelt bilværksted, der var lavet om til et undergrundsspillested. Der var en helt særlig stemning, folk var stive og røg joints over det hele, og det føltes lidt som en film. Japandroids og et canadisk band, der hed Still Life Still, spillede, og det var muligvis den bedste koncert i mit liv. Gad vildt god genopleve hele den aften/nat. Et album, jeg gerne vil høre igen, er ”Kid A” med Radiohead, som nok er det album, jeg har hørt flest gange i mit liv. Det er dog ved at være nogle år siden sidst. Men hver gang, jeg hører det, føler jeg, der er ting, jeg ikke har lagt mærke til før.


- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- For et år eller to siden så jeg en spansk film, der hedder ”Den usynlige gæst”. Den gjorde ret kraftigt indtryk på mig. Flere af scenerne sidder stadig i mig og kan give mig ryk i maven, når jeg tænker på dem. Sådan har jeg det faktisk også med en anden spansk film, ”El Orphanato” (”Børnehjemmet”). Det er en ret uhyggelig og utroligt smuk film på samme tid. Plottet og scenerne sidder også stadig fast. Begge film kan varmt anbefales, især hvis man kan lide at blive overrasket.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Ihan og jeg var på Louisiana, da de udstillede Pipilotti Rist. Det var lidt som at gå ind i en drøm. Legende, barndommeligt, surrealistisk, smukt, rodet og rart på samme tid.


- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg har vist altid lidt haft en fetich for alt det fra 70’erne, som mange synes er for brunt, orange og grimt. Det er alt fra badeværelser med brune, blomstrede fliser til ditto tapet, sommerhuse og lignende. Har et orange salt- og peberbøssesæt, kaffebøtter og brunt/orange porcelæn, som alt sammen var i mit barndomshjem.


- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg kunne godt tænke mig at have mere tid til at få inputs fra andre ting end musikken. For eksempel museumsbesøg.


- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Jeg tror, jeg har glemt det, hvis der var nogen ... Jeg prøver altid at finde en eller anden positiv vinkel, eller noget jeg kan bruge til noget eller lade mig inspirere af. Derfor er det svært for mig lige at komme på noget ... Jeg kan dog huske, at efter jeg havde set filmen ”Dum og dummere 2”, var jeg virkelig træt af at have brugt to timer af mit liv på den. /DB

Jeg har vist altid lidt haft en fetich for alt det fra 70’erne, som mange synes er for brunt, orange og grimt.

Esben Svane

Født i 1987. Begyndte sin musikkarriere ved klaveret som seksårig og fortsatte på trommerne et par år efter. Som teenager gik han efter at blive professionel trommeslager.

I 2009 var han med til at danne bandet Ulige Numre, og i 2011 vandt han Dansk Melodi Grand Prix med bandet A Friend In London.

Siden har han forfulgt en solokarriere, først med to engelsksprogede ep’er i eget navn og i 2015 og 2018 med de to albums ”The Radar Post” og ”A Good Adjustment to Reality” under kunstneraliasset The Radar Post.

Esben Svane er aktuel med singlen ”Ikke et ord” fra albummet af samme navn, som kan ventes i foråret 2022.

Som producer og musiker spiller han oftest de fleste instrumenter selv, og det gælder også det kommende album, som han både har indspillet og produceret i eget studie.

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Erhverv

Dømt Middelfart-direktør forlader Uhrenholt-koncernen efter dom

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

OB

Han er hentet i AaB og Hemmingsen kalder det et scoop: Søren Krogh er ny assistenttræner i OB

Annonce