Annonce
Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Mads Wulff var med til at demonstrere, da Greenpeace lavede en demonstration ved den kommende svinestald i Heden, hvor der er plads til knap 9000 slagtesvin. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Når Mads Wulff ikke underviser på Midtfyns Gymnasium, kæmper og demonstrerer han for en grønnere verden sammen med Greenpeace, selv om det kan koste ham en plet på straffeattesten. Nu rykker klimakampen også ind på gymnasiet, hvor Mads Wulff planlægger en verdensmålsdag.
Annonce

Midtfyn: Fire britiske politibetjente. Så mange skulle der til, for at bære den midtfynske gymnasielærer Mads Wulff væk fra en Greenpeace-aktion i London for godt to uger siden.

Det skete vel at mærke, efter politiet med en boltsaks havde klippet en stor lænke over, som Mads Wulff havde bundet sig selv til en olietønde med.

- Jeg fik 22 timer i brummen, griner den 53-årige gymnasielærer, der er klimaaktivist i Greenpeace, når han ikke underviser i matematik og erhvervsøkonomi på Midtfyns Gymnasium.

Aktionen i London foregik foran det britiske, men verdensomspændende, olieselskab BP. Over 100 aktivister var mødt op for at blokere hovedkvarteret. Anledningen var, at firmaet netop havde fået ny topchef, som havde første arbejdsdag i starten af februar, og som Greenpeace derfor havde besluttet at give en slags varm velkomst ved at blokere bygningen.

Efter knap et døgn i detentionen, satte de britiske myndigheder dog Mads Wulff fri igen - dog med en tiltale i bagagen, som i dansk lovgivning ville svare til ulovlig indtrængen og forstyrrelse af den offentlige ro og orden.

- Da jeg gik ud derfra, tænkte jeg for mig selv: "Det her er det fedeste, du har gjort i dit liv, Mads," griner gymnasielæreren, der dog mener det dybt alvorligt.

Verdensmålsdagen på Midtfyns Gymnasium

  • Verdensmålsdagen holdes lørdag 21. marts på Midtfyns Gymnasium, Holmehøjvej 4, 5750 Ringe.
  • Programmet er endnu ikke helt fastlagt, men dagen starter ved middagstid og byder på et par oplæg, en masse workshops og små arrangementer, som skal inspirere til en grønnere hverdag.
  • Dagen slutter med en let vegetarisk middag omkring klokken 18. Husk at medbringe eget service.
  • Det er Midtfyns Gymnasium, som arrangerer dagen i samarbejde med Det Radikale Venstre, Faaborg-Midtfyn Kommune, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.
  • Tilmelding er hverken nødvendig eller bindende, men det er en hjælp for arrangørerne at vide, hvor mange der kommer i forhold til mad og drikke.
  • Har du lyst til at deltage, kan du give arrangørerne et praj på verdensmål.info
Annonce

Klimadag på gymnasiet

Der er nemlig ingen tvivl om, at klimakampen fylder meget i Mads Wulffs private liv. Men nu rykker dagsordenen også snart ind på gymnasiet i Ringe.

Mads Wulff er nemlig sammen med sin kollega Berit Holst ved at arrangere en såkaldt verdensmålsdag, der skal finde sted lørdag den 21. marts.

- Jeg synes jo, at vi som gymnasium skal være alment dannende og derfor også har en forpligtelse til at formidle det her budskab, siger han.

Alle er velkomne på dagen, der, som navnet nok antyder, tager udgangspunkt i FN's 17 verdensmål, der i høj grad handler om klima og bæredygtighed.

Dagen vil bestå af små oplæg og workshops, der skal inspirere familier, foreninger, virksomheder og politikere til at gøre hverdagen grønnere.

Annonce

Alt drejer sig om klima

Det er ikke mere end et par år siden, at Mads Wulff selv lagde sit liv drastisk om.

- Jeg kunne se, at der kom en bølge, hvor alle typer mennesker, også læger og advokater, gik ind i kampen. Det var ikke kun meget venstreorienterede længere, men det brede civilsamfund, og det kunne jeg godt se mig selv i, forklarer Mads Wulff.

- Jeg begyndte at læse nogle uhyggelige bøger om, hvor vi er på vej hen. Og så lå jeg søvnløs i nogle uger. Jeg plejer at bruge det udtryk, at jeg mistede min uskyld, siger han.

Mads Wulff tog efterfølgende konsekvensen og meldte sig ind i Greenpeace.

- Alt hvad jeg laver i dag, drejer sig om klima, aktivisme og bæredygtighed, siger han.

Olietønde-aktionen i London er da heller ikke Mads Wulff's første Greenpeace-aktion.

I december demonstrerede aktivistgruppen foran den kæmpestore svinestald, der er ved at blive bygget i Heden. "Stop svinefabrikkerne" stod der på et 66 meter langt banner, som Mads Wulff var med til at folde ud foran stalden.

Men også i hverdagen har Mads Wulff indført egne klima-tiltag. Han cykler hver dag fra sin bopæl i Ballen ved Svendborg til gymnasiet i Ringe. Mads Wulff har også droppet at spise kød og er blevet veganer - næsten da.

- Jeg kan godt spise smør, hvis det indgår i en kage. Det skal også være realistisk, mener han om sin relativt nye livstil.

- Sidst jeg fik taget billeder, var da jeg blev anholdt i London, griner gymnasielæren Mads Wulff, mens avisens fotograf knipser løs. Foto: Kim Rune Jessen
Annonce

Stor opbakning

Verdensmålsdagen på gymnasiet skal ligeledes handle om de konkrete initiativer, der kan handles på her og nu.

- Vi taler så meget om klima og bæredygtighed. Men på denne dag efterspørger vi helt konkret handling. Hvad kan man som individ, forening eller virksomhed gøre?

- Jeg håber også, at vi kan få hul igennem til kommunalbestyrelsen. Jeg vil gerne, at politikerne forpligter sig til noget - for eksempel at nedsætte et klimaråd, siger Mads Wulff.

Verdensmålsdagen har allerede mødt stor støtte. Både Faaborg-Midtfyn Kommune og Radikale Venstre har ydet økonomisk bidrag, og lokalråd, foreninger og denne avis er involveret i planlægningen i større eller mindre grad.

- Jeg er lidt overrasket over al den opbakning, erkender Mads Wulff.

Han har derfor fået travlt med koordinere alle indspark til verdensmålsdagen, mens han sideløbende naturligvis skal passe sin undervisning på gymnasiet.

Inden den store klimadag går løs 21. marts, skal Mads Wulff også lige nå et smut tilbage til London, hvor han har et hængeparti fra Greenpeace-aktionen ved olieselskabet.

- Vi skal i retten 5. marts, hvor jeg jo risikerer at få en plet på min straffeattest, fortæller Mads Wulff.

Ender han med at blive dømt, er det dog en omkostning, han tager med sig. Skulle muligheden byde sig, vil han nemlig ikke tøve med at lænke sig til en olietønde igen.

Over 100 Greenpeace-aktivister blokerede det britiske olieselskab BP's hovedkvarter i starten af februar. Mads Wulff havde taget turen hele vejen fra Danmark for at være med. Det er ikke ham på billedet, men han fortæller, at han ligeledes blev båret væk af fire betjente. Foto: Chris J. Ratcliffe/Greenpeace

Den 21. marts er der verdensmålsdag på Midtfyns Gymnasium. Det er gymnasielærer og Greenpeace-aktivist Mads Wulff, som har født idéen. Foto: Kim Rune Jessen
Da Greenpeace demonstrerede i Heden tilbage i december, placerede aktivitister et 66 meter langt banner langs den kommende svinestald. Arkivfoto: Sune Scheller/Greenpeace
Annonce
Annonce
Fyn

Dalum: Næsby misbruger COVID-19-regler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce