Annonce
Faaborg-Midtfyn

Midtfyns Energi vil sende solvarme til Ryslinge: - Vi skal være fælles om den grønne omstilling

Midtfyns Energis direktør, Karsten Godiksen, mener, at fjernvarme er fremtiden, fordi det er nemt at omlægge til vedvarende energi. Foto: Peter S. Mygind
Midtfyns Energi indviede i år Fyns største solvarmeanlæg, og flere grønne investeringer er undervejs. Selskabet håber på, at borgerne i Ryslinge vil være med i nyt fjernvarmeprojekt - ikke mindst på grund af klimakrisen, som kun kan løses i fællesskab. Direktør understreger samtidig, at regningen for at udbygge fjernvarmenettet ikke ender hos de nuværende kunder.

Der er solfangere, så langt øjet rækker. De meterhøje, sorte rektangler står linet op på red og række, sydvendt mod vintersolens beskedne stråler. Rækkerne bugter sig i det svagt bakkede marklandskab i udkanten af Ringe og bliver kun brudt af enkelte pletter af uberørt natur. For eksempel lille, fredet sø, som man har taget behørig sikkerhedsafstand til.

- Vi har sørget for, at der ikke er nogen skrå sider ned mod søen. På den måde risikerer vi ikke, at den bliver forurenet, hvis der skulle opstå en lækage, siger Karsten Godiksen, direktør i Midtfyns Energi.

- Grunden til, at vi har lavet det her solvarmeanlæg, er, at vi vil passe på naturen. Så vi skal selvfølgelig også passe på den natur, der er i nærområdet, fortsætter han.

Midtfyns Energis solvarmeanlæg, der blev indviet i sommer, er det største af sin art på Fyn. Anlægget står samlet set for cirka en fjerdedel af Ringe Fjernvarmes energiforbrug. De resterende tre fjerdedele bliver stort set dækket ind af overskudsvarme fra Rynkeby og fyrring med biomasse i form af træpiller. Alt i alt er Ringe Fjernvarme 99,9 procent CO2-neutral, fortæller Karsten Godiksen, og det er et af hovedargumenterne for, at borgerne i Ryslinge bør sige "ja tak" til tilbuddet om at blive koblet op på fjernvarmenettet.

- Den grønne omstilling er ikke noget, vi skal gennemføre hver især. Det er noget, vi skal være fælles om. Den enkelte kan ikke stå alene med de store investeringer, der skal til for at nå de grønne mål, og derfor er fjernvarme en god løsning, siger Karsten Godiksen og fremhæver den nye klimalov, hvor man har forpligtet sig til, at Danmark skal være klimaneutralt senest i 2050.

Fyns største solvarmeanlæg består af i alt 2.500 solfangere, der til sammen dækker et areal på 31.000 kvadratmeter. Anlægget har en kapacitet på 22 megawatt, hvilket er mere energi, end Ringe Fjernvarme kan aftage - men det kræver meget sol. Foto: Peter S. Mygind

Nemt at skifte brændsel

Ringe Fjernvarme har gennemgået en gradvis omstilling fra sort til grøn energi. Går man tilbage til 60'erne, brugte man overvejende oliefyr til at producere fjernvarmen. I 70'erne gik man så over til kulkedler. Efterfølgende kom naturgassen i 90'erne, der dengang blev anset som et grønnere alternativ, inden man i 00'erne fik øjnene op for biomasse. Og senest er man altså begyndt at høste solens energi.

- En af de største fordele ved fjernvarme er, at man relativt nemt kan skifte brændsel. Omstillingen sker hurtigt og effektivt, og det påvirker et stort geografisk område, siger Karsten Godiksen.

Midtfyns Energi vil fortsætte de grønne investeringer i de kommende år. I første omgang vil man allerede i 2020 opføre et nyt biomasseanlæg, der kan fyrre med lokalproduceret flis i stedet for de importerede træpiller, som man bruger nu. Træpillerne har indtil videre været foretrukket, fordi man har kunnet bruge de gamle kulkedler, men det er ikke fremtiden, mener Karsten Godiksen. Heller ikke det nye biomasseanlæg kommer til at vare for evigt.

- Biomasse er også kun en overgangsperiode. Det anses for at være en CO2-neutral energikilde, fordi man genplanter de træer, man fælder, og de nye træer optager over en relativ kort periode den samme mængde CO2, som man udleder ved afbrænding, men det er ikke lige så godt som at bruge brændselsfri alternativer som sol- eller vindenergi. På et tidspunkt skal de gamle kedler ud skiftes ud, og så bliver det med ægte vedvarende energi, siger Karsten Godiksen og tilføjer, at man allerede er ved at undersøge muligheden for at investere i kedler, der kører på el.

Annonce

Missede første frist

Om den grønne fjernvarme kommer til Ryslinge, er endnu for tidligt at sige. I første omgang nåede man ikke målet om, at 65 procent af byen skulle have tilsluttet sig projektet inden nytår, hvilket ellers var forudsætningen for at udbygge fjernvarmenettet til Ryslinge. Man har dog forlænget fristen med tre måneder, og Karsten Godiksen håber, at flere hopper med på vognen.

Sker det ikke, så er den eneste mulighed på nuværende tidspunkt, at de nuværende kunder på fjernvarmenettet skal betale for udbygningen over deres varmeregning - og det kommer ikke på tale, understreger Karsten Godiksen.

- Det skal ikke koste vores eksisterende kunder noget, at der kommer fjernvarme til Ryslinge, så vi skal være sikre på, at der er kunder nok til, at projektet kan finansiere sig selv. Det skal være en fordel for alle at udbygge fjernvarmenettet - både dem der bor i Ryslinge, og dem der bor i Ringe, siger Karsten Godiksen.

Solvarmeanlægget kunne næsten dække hele Ringe Fjernvarmes energiforbrug i sommermånederne. De sidste måneder af året var til gengæld så regnfulde og solfattige, at anlægget ikke leverede ret meget fjernvarme. Fremover forventer Ringe Fjernvarme, at anlægget vil dække 23 procent af det årlige energiforbrug. Foto: Peter S. Mygind

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce