Annonce
Faaborg-Midtfyn

Midtbyen stank af olie: Forureningsmistanke på byggegrund

Analyser af vand og jord skal nu fortælle, hvor foruenet byggepladsen på Jomfrulågen egentlig er. Foto: Torsten Cilleborg
Der er udtaget jord- og vandprøver fra byggeplads på Jomfrulågen i Faaborg, der skal vise omfanget af forureningen.

Faaborg: Jorden, hvor Faaborg Boligforening sammen med Steffen Larsen fra Udviklingsselskabet Faaborg og PH Byg, er undervejs med 17 nye boliger på Jomfrulågen, er muligvis kraftigere forurenet end først antaget.

I hvert fald bekræfter Olav Bojesen, chef for Faaborg-Midtfyn Kommunes miljøafdeling, at der nu er udtaget prøver af både jorden og det overfladevand, der har samlet sig på byggepladsen, hvor de tidligere bygninger nu er revet ned.

Det sker efter bekymring hos borgere. En af dem, Flemming Mortensen, greb mandag fat i kommunens miljøafdeling:

- Der stank af olie over midtbyen, og man kunne se, der lå en hinde af olie på det vand, der havde samlet sig på byggepladsen, fortæller han.

Olav Bojesen bekræfter henvendelsen fra borgeren:

- Vi gik til bygherren med sagen, og her var oplevelsen den samme, så bygherren havde allerede sørget for at tage prøver af både jord og vand. De er nu sendt til analyse, og vi afventer resultatet for at vurdere om det er nødvendigt at foretage yderligere skridt, fortæller miljøafdelingslederen.

Det er vil ikke være den helt store overraskelse, hvis prøverne bekræfter mistanken om kraftig olieforurening, for der har tidligere ligget tankstation og autoværksted på Jomfrulågen.

Kommunen er altså godt klar over, der er en forurening, men spørgsmålet er, om den er større end først vurderet, og om der så skal fjernes jord fra byggepladsen.

- Det vi skal sikre er, at der ikke kan trænge dampe fra den forurenede jord op i boligerne, og at beboerne ikke kommer i kontakt med den forurenede jord. Det burdet ikke give anledning til problemer, for det meste af jorden er befæstet og moderne byggeriet er sikret imod at der kan trænge dampe op, forklarer Olav Bojesen, der dog afventer analyse-resultaterne, før han vil konkludere, hvad der eventuelt skal gøres.

Graves yderligere i jorden skal der under alle omstændigheder, for nu skal arkæologerne have lov at rode lidt i den, før det egentlige byggeri af de 17 nye boliger sættes i gang i løbet af november.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce