Annonce
Odense

Midt i et panda-år: Jens Galschiøt opstiller Kina-provokation ved Fynske Motorvej

Turistskiltet, der henviser til Jens Galschiøts galleri, står nær afkørsel 48 Tietgenbyen i østgående retning. Foto: Michael Bager
Den fynske kunstner Jens Galschiøt har fået lov til at opsætte turistskilt ved Den Fynske Motorvej. På skiltet ses fire kinesiske tegn, som henviser til massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.

Man aner det knapt, når man suser forbi på Den Fynske Motorvej ved afkørsel 48 Tietgenbyen i østlig retning.

Men kigger man godt efter på det nyopsatte brune turistskilt, der henviser til Jens Galschiøts galleri i Odense-bydelen Næsby, som kunstneren har fået sat op, åbenbarer sig blandt andet fire små kinesiske tegn.

De færreste danskere vil ane, hvad der står. Men det vil nogle kinesere til gengæld. Og der henvises ikke til de gode dansk-kinesiske relationer eller til de nyankomne kinesiske pandaer, som det kinesiske styre har udlånt til Københavns Zoo. Derimod er der tale om noget, der let kan opfattes som en direkte provokation.

Direkte oversat betyder tegnene "søjlen for nationens martyrer", og de henviser til Jens Galschiøts skulptur Skamstøtten, der er et mindesmærke om det, der i vesten kaldes massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, som fandt sted for i år præcis 30 år siden.

Selve skulpturen Skamstøtten står på et universitet i Hongkong, hvor den minder de studerende om de dramariske begivenheder i 1989, som de færreste unge kinesere uden for Hongkong i dag har hørt om, fordi det er hændelser, der normalt ikke berettes om i et-partistaten Kina.

Når det er anderledes i Hongkong skyldes det den højere grad af frihed, som millionbyen havde under britisk styre frem til 1997, og som den til en vis grad stadig har i dag. For selv om byen i dag er en del af Kina, er den underlagt friere vilkår i forhold end hvad, der gør sig gældende i resten af Kina.

Annonce
Cirka 75.000 biler i døgnet kører på motorvej E20. Foto: Michael Bager

Sagde ja uden at kende betydningen

Det er det såkaldte regionale skilteudvalg for Region Sydanmark, som beslutter hvilke turist-skilte, der må hænge langs motorvejen. Dermed er det udvalget, der har valgt at imødekomme Jens Galschiøts ønske om at få lov til at opsætte et skiltet ved E20.

Formand for skilteudvalget, det tidligere folketingsmedlem for Venstre Jens Viberg, har ikke været klar over, hvad der stod på skiltet med kinesiske skrifttegn, da ansøgningen blev godkendt.

- Nej, men det kan jo være hvad som helst, når det er ham (Jens Galshiøts, red.), lyder det fra Jens Viberg.

Han afviser, at de kinesiske tegns betydning er noget, udvalget burde have forholdt sig til. Udvalget har ikke kompetence til at bedømme selve indholdet på skiltet, forklarer han.

- Vi kan sige ja eller nej til, om vi synes, en ansøger er berettiget til at få en tavle, men vi har ikke kompetence til at blande os i, hvad tavlen skal indeholde. Det ansvar ligger hos Vejdirektoratet, siger Jens Viberg.

På et mere generelt niveau mener han dog ikke, det er en god ide at benytte de brune turistskilte langs motorvejen til at udsprede politiske budskaber.

- Nej, overordnet set, så det i min optik ikke det, skiltene er beregnet til. Men jeg kan hverken gøre fra eller til, siger han.

Kan bliver hængende i 20 år

Deri har Jens Viberg ganske ret.

For med tilladelsen, den fynske kunstner nu har fået, kan Jens Galschiøts skilt blive hængende på sin plads tæt ved afkørsel 48 mod Tietgenbyen i op til 20 år, inden der skal tages stilling til sagen igen.

Med andre ord må det kinesiske styres repræsentanter i Danmark - og turister, der kender til historien - leve med eller glæde sig over provokationen, der ligger i påmindelsen om massakren på Den Himmelske Fredsplads hver gang, de krydser Danmark på motorvej E20.

Jens Galschiøt har betalt i omegnen af 80.000 kroner for at få skiltet sat op, og pengene er blandt andet samlet ind via såkaldt crowdfunding, hvor almindelige borgere har bidraget til en indsamling. Fyens Stiftstidende har forespurgt hos Vejdirektoratet, der hører under Bolig-, Bygnings- og Transportministeriet, hvordan man fra ministeriets side ser på, at det er endt med, at der nu står et skilt langs motorvejen med et politisk budskab på kinesisk.

I en mail oplyser ministeriet, at "skiltet repræsenterer det, som seværdigheden er kendt for".

"I Jens Galschiøts tilfælde indebærer det en række politiske budskaber, da det kendetegner hans kunstværker", lyder det i ministeriets svar.

Så vidt avisen har fået oplyst, findes der ikke andre steder langs det danske motorvejsnet brune turistskilte med politiske budskaber.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce