Annonce
Kerteminde

Midt i corona-mørket: Hundredvis af blomstrende roser til alle plejehjem

Rosa Danica og de øvrige fynske blomstergartnere brænder inde med deres produktion. Men hellere end at smide alle blomsterne på møgbunken, har Torben Moth og hans hustru Lis valgt at levere kassevis af roser til kommunens plejehjem. Arkivfoto: Helle Nordström
Rosa Danica har doneret kassevis af smukke potteroser til samtlige kommunens plejehjem. Baggrunden er den temmelig alvorlige, at ingen køber roser i denne tid, så gartneriet står med en stor produktion, der risikerer at ende på "møgbunken."
Annonce

Marslev: - Det er lige nu, det er vores højsæson. Derfor har vi nu en meget stor produktion, der ender på møgbunken, beklager Torben Moth Madsen, ejer af Rosa Danica.

- Vi smed 100.000 planter (roser og klokkeblomt) ud i sidste uge, og vi smider 100.000 flere ud i denne uge. Men det er så ærgerligt, så nu tænker jeg, at nogle af dem kan sprede lidt glæde på plejehjemmene. Der er jo ingen, der kommer og besøger de gamle i denne tid, så kan de da i hvert fald få nogle roser ud i stuerne.

Situationen er meget alvorlig for Rosa Danica.

- Vi producerer en vare, man ikke bare kan sætte på lager, indtil verden er normal igen, og vi kan ikke sende folk hjem og lade dem arbejde hjemmefra - roser skal passes og pakkes i gartneriet. Vi kan heller ikke vælge at sende 30% af personalet hjem, for roserne kræver pasning, forklarer han.

Borgmesteren: Fyn skal bede om gartnerhjælp

Marslev: At situationen for Rosa Danica i Marslev er blodig alvor, er borgmester Kasper Olesen helt klar over.

- Det er en forfærdelig situation for Torben Moth i Rosa Danica, og for alle de andre gartnerier, der står i samme situation. De har er særligt erhverv, der kræver en lidt anderledes hjælpepakke, og det skal vi fynske borgmestre bede om, siger han.

Kasper Olesen fortæller, at 60 procent af de danske gartnerier ligger på Fyn.

- Derfor har jeg sat emnet på dagsordnen til vores møde i borgmesterforum, for vi må stå sammen om en appel til Christiansborg, siger han.

- Men jeg er tryg ved, at vi nok skal få hjælp, for indtil nu har de været rigtig skarpe på hele tiden at skifte hjul, medens vi kører i fuld fart.

Annonce

Overlever ikke uden hjælp

At corona har ramt i foråret er ekstra slemt for Rosa Danica.

- Vi skal lave overskuddet i marts, april, maj og juni. Det er vores højsæson. Det her er livstruende for os. Jeg har lige lagt sidste hånd på et rigtig godt regnskab for 2019, og forventningen var, at det ville blive endnu bedre i 2020. Nu er vi i en situation, hvor vores branche ikke overlever uden hjælp, fastslår han.

- Det har taget 15-20 uger at producere det varelager, vi nu må smide ud, og får vi ikke penge ind for noget af det, ja så kommer der ikke et nyt varelager.

Torben Moth Madsen håber inderligt, at salget af roser vil være almindeligt igen til Mors dag, og det er det hans personale i øjeblikket går og passer roser til.

Roserne blev stillet ved døren, så personalet kunne hente dem ind på plejehjemmet. Det var TLis og Torben Moth selv, der kørte budkørsel med de mange potteroser. Foto: Svanehøj Plejecenter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce