Annonce
Sydfyn

Midlertidigt vaccinationscenter på vej til Ærø: Vi håber, at det kan blive permanent

Et midlertidigt vaccinationscenter er på vej til Ærø. Det betyder, at ærøboer i gruppe to (borgere over 65 som modtager hjemmehjælp) ikke nødvendigvis skal til Svendborg eller Odense for at blive vaccineret. Foto: Linea Andersen
Region Syddanmark har vedtaget, at der skal oprettes et midlertidigt vaccinationscenter på Ærø. I første omgang skal vaccinationscenteret bruges til vaccination af borgere over 65, som modtager hjemmehjælp. Ærø Kommune håber dog, at centeret kan blive permanent, så alle ærøboerne kan blive vaccineret på øen, fortæller Kimma Vingaard Thomsen, der er kultur- og socialchef i Ærø Kommune.
Annonce

Rise: I den nærmeste fremtid bliver Rise Minihal omdannet til vaccinationscenter. Det gør den, så ærøboer over 65, der modtager hjemmehjælp, ikke behøver at tage turen til Svendborg eller Odense for at blive vaccineret mod coronavirus, som de ellers hidtil har fået besked på.

Det er ikke fastlagt, hvornår vaccinationscenteret starter op, men Kimma Vingaard Thomsen, der er kultur- og socialchef i Ærø Kommune fortæller, at Ærø er klar til at vaccinere.

- Vi ved endnu ikke, hvornår det bliver, men nu har vi de fysiske rammer klar, så vi kan vaccinere på øen. Det bliver vores praktiserende læger på Ærø, der skal vaccinere, og det er de indstillede på, fortæller Kimma Vingaard Thomsen, der er kultur- og socialchef i Ærø Kommune.

Selvom det endnu er uvist, hvornår vaccinationscenteret i Rise starter op, så begynder kommunen allerede nu at kontakte øens borgere i gruppe to. De har nemlig fået brev om, at de kan bestille tid til at blive vaccineret enten i Svendborg eller Odense.

- Vi sender fra kommunen meddelelser ud på digital post og brev i dag og i morgen (torsdag og fredag, red.), hvor der står, at de kan vælge at blive vaccineret på øen, men at de stadig har mulighed for at blive vaccineret i Svendborg eller Odense, fortæller Kimma Vingaard Thomsen.

Annonce

Det skal være nemt at blive vaccineret

Det er ikke tilfældigt, at det først er nu, det er blevet besluttet, at Ærø Kommune skal have sit eget vaccinationscenter. Pfizer-vaccinen er nemlig utroligt skrøbelig og tåler ikke for meget transport, og derfor har der været logistiske udfordringer, som der skulle tages højde for.


Det er ikke i nogens interesse, at det skal være besværligt at blive vaccinere

Peter Sigerseth, kvalitetschef for Klinisk Udvikling på OUH


Peter Sigerseth Grøn er kvalitetschef for Klinisk Udvikling på OUH, og han er en af dem, der i øjeblikket planlægger, hvordan vaccinerne skal udrulles på Fyn. Han fortæller, at beslutningen om at etablere et vaccinationscenter på Ærø kommer for at tilgodese ærøboerne - også selvom vaccinen er svær at transportere så langt.

- Ærø har jo en særskilt status i og med det er en ø, så det giver ikke mening at fragte alle ærøboer med en færge for at blive vaccineret. Det er ikke i nogens interesse, at det skal være besværligt at blive vaccineret.

- Det, vi har i tankerne, er, at nu starter vi med at etablere noget, der gør, at alle i gruppe to (borgere over 65 som modtager hjemmehjælp, red.) på Ærø kan blive vaccineret, siger Peter Sigerseth Grøn.

Kimma Vingaard Thomsen mener da også, at ærøboerne kommer til at benytte sig af det nye vaccinationscenter i Rise Minihal.

- Der er stadig mulighed for at blive vaccineret i Svendborg eller Odense, men jeg tror da, at de fleste hellere vil vente og så blive vaccineret her på øen, siger hun.

I denne rækkefølge bliver der vaccineret

1. Borgere i plejebolig med videre - vaccineres i december, januar og februar.

2. Borgere over 65 år som får både praktisk hjælp og personlig pleje - vaccineres i januar og februar.

3. Borgere over 85 år - vaccineres i januar, februar og marts. 

4. Udvalgt frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren - vaccineres i december, januar, februar og muligvis april. 

5. Udvalgte patienter med særligt øget risiko, f.eks. kræftsyge, svært immunsupprimerede og personer med meget svær hjerte- lunge eller leversygdom - vaccineres i januar, februar, marts og muligvis april. 

6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko - vaccineres i januar og februar. 

7. Borgere 80-84 år - vaccineres i februar, marts og muligvis april.

8. Borgere 75-79 år - vaccineres i marts og muligvis april. 

9. Borgere 65-74 år - vaccineres i marts og muligvis april og maj.

10. Borgere under 65 år med tilstande, som giver øget risiko - vaccineres muligvis i april og maj.

11. Personale, som varetager samfundskritiske funktioner - vaccineres muligvis i april og maj.

12. Øvrig befolkning over 16 år - vaccineres muligvis i april, maj og juni. 

Annonce

Møde mellem kommune og region

I næste uge skal Ærø Kommune og vaccineplanlæggerne fra Region Syddanmark holde møde om mulighederne for at få et mere permanent vaccinationscenter på øen. Både kommunen og regionen håber, at centeret kan blive fast.

- Vi håber at få en permanent vaccinationsenhed. Det får vi mere at vide om i næste uge, fortæller Kimma Vingaard Thomsen.

Peter Sigerseth Grøn fortæller, at regionen og kommunen i fællesskab skal finde en god løsning med et permanent vaccinecenter.

- Ud fra et samfundsmæssigt perspektiv vil vi gerne gøre noget, så alle ærøboer kan vaccineres på Ærø, men vaccinerne må kun køres to gange, og det sætter begrænsninger. Det kan være, at vi skal tænke i andre baner om logistik, og derfor tager vi en dialog med kommunen i starten af næste uge, siger han.

Annonce

Vaccinationerne går snart i gang

Mødet mellem Ærø Kommune og Region Syddanmark er ikke det eneste, der sker i næste uge. Regionen regner nemlig med, at man allerede i den kommende uge kan begynde på vaccinationerne af gruppe to.

- Den næste gruppe regner vi med at kunne begynde at vaccinere i næste uge. Vi er stadig begrænset af antallet af vacciner, men vi håber at have vacciner, så vi kan få en udekørende enhed til Ærø i næste uge, fortæller Peter Sigerseth Grøn.

Kimma Vingaard Thomsen oplyser desuden, at øens plejehjemsbeboere får andet stik tre uger efter den første vaccination.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce