Annonce
Odense

Michele var Luciabrud den aften, hvor OB præsterede miraklet i Madrid

Michele Trankær Laursen med det unikke smykke lavet af Anette Kræn. Et synligt bevis på at Michele var Luciabrud for 25 år siden. Foto: Michael Bager
Michele Trankær Laursen var Odenses Luciabrud for 25 år siden. Det var på præcis den samme aften, som OB vandt en historisk sejr i Madrid.
Annonce

Middag med byens spidser på Restaurant Under Lindetræet. Flyvetur på første klasse til Norrköping i Sverige. Det var lidt grænseoverskridende for 20-årige Michele Trankær Bech, der nu hedder Laursen til efternavn. Men det er også glade minder, der varmer indeni og mere fysisk manifesterer sig i et smykke, Michele Trankær Laursen ofte bærer, og i to ringbind sprængfyldt med udklip og fotos.

Smykket fik Michele for 25 år siden. Som et synligt bevis på, at hun i 1994 blev Odenses Luciabrud. På en helt særlig decemberaften, der gik over i historien af nogle helt andre grunde.

Tirsdag d. 6. december kl. 20 i Odense Koncerthus skulle Michele og svenske Josefine Carlsson fra Norrköping krones som det års Luciabrude. Festens konferencier var Fyens Stiftstidendes daværende chefredaktør, Bent A. Koch, og han indledte aftenen på en særlig måde, nemlig ved at kundgøre at "Odense havde vundet i fodbold". Overraskende ord fra en redaktør, der var kendt viden om for ikke at interessere sig det mindste for sport. Men Koch havde luret, at det resultat, der knap en time før, festen gik i gang, havde manifesteret sig i Madrid, var noget helt særligt, selv om Koch med sin teologiske baggrund nok har rynket på næsen af, at det for eftertiden blev døbt "Miraklet i Madrid".

En fest og en brud

Årets udgave af Luciafesten finder sted tirsdag d. 3. december kl. 19 i Odense Koncerthus. Med gratis adgang.

Torben Iversen vil som så ofte før være konferencier, og der kommer kunstneriske indslag fra blandt andet Teaterskolen Toppen, Odensekoret, Odense Pigegarde og Musikalsk Grundkursus Fyn.

Årets Luciabrud er 18-årige Cathrine Wedsted Olsen.

Luciabruden for 25 år siden, Michele Trankær Laursen, bor i dag i Bellinge og er uddannet konfektionstekniker. Hun arbejder i Søndersø hos Senmatic med titlen coordinator planning and projects. Senmatic gør det bl.a. i måleinstrumenter til gartnerier og olie-, gas- og vindindustri.

Annonce

Nervøs og spændt

Intetanende om fodbold havde Michele Trankær Laursen og svenske Josefine siddet i Pro Musica-salen og gjort sig klar til festen sammen med de mange terner, der udgjorde Lucia-optoget.

- Jeg kan godt huske, at der var noget med fodbold, men jeg var så nervøs og spændt, at jeg ikke lagde mærke til det, erindrer Michele Trankær Laursen 25 år efter den store aften

På en måde var det logisk, at Michele fra Hjallese skulle blive Odenses Luciabrud. Lige siden hendes musiklærer på Odense Friskole, Inge Fandt, havde gjort den 10-årige Michele interesseret, havde hun været terne, og hun havde endda en moster, der også havde været Luciabrud.

Efter at have søgt om at blive Luciabrud blev 20-årige Michele kaldt til samtale på Fyens Stiftstidende, hvor blandt andre en af pressefotograferne var med til at udvælge hende.

- Det med at blive Luciabrud var jo faktisk forbundet med en vis jomfruelighed og urørthed, så det var godt, at kæresten og jeg midlertidigt var gået fra hinanden på det tidspunkt, siger Michele Trankær Laursen med et smil.

Annonce

Under Lindetræet

Michele var ikke ene om at være nervøs den aften. Anker Boye havde sat sig i borgmesterstolen ved årsskiftet, og dermed var det første gang, han som borgmester skulle forestå kroningen af Lucia-brudene. Det kneb gevaldigt for ham at få tændt de stearinlys, som brudene var kronet med, men det lykkedes til sidst. Desværre var den kyse, der skulle beskytte håret, gledet ned i panden på svenske Josefine, mens Michele så strålende ud og sidenhen har kunnet spøge med, at hun er blevet kysset af Anker Boye, der jo skulle følge traditionerne og uddele kindkys.

Efter festen skulle de to brude være klar til fest sammen med alle spidserne fra såvel Odense som Norrköping. Den foregik på Odenses på det tidspunkt mest fornem-fine restaurant, Under Lindetræet. Mens de fine spiste, og Michele følte sig lidt benovet og ikke helt vidste, hvilken rækkefølge hun skulle bruge bestikket i, tilbragte Fyens Stifstidendes tidligere Odense-redaktør, Hans Kiel, en god del af aftenen på toilettet, hvor han på den tids noget ustabile svar på en bærbar computer, en Nec, skulle sende både reportage fra kroningen og byens spidsers reaktioner på OB-sejren ud til bladhuset på Blangstedgårdsvej.

For Anker Boye var aftenen i øvrigt ikke slut med den gode mad på Under Lindetræet, for han var senere på aftenen at finde i Arkaden. Her var der folkefest med OB-spillerne, der var fløjet hjem fra Madrid, og alle de glade fans. For Michele og svenske Josefine var det til gengæld tid til at komme hjem til Hjallese og få al stearinen vasket ud af håret.

Luciafesten i Odense Koncerthus 6. december 1994. Fra venstre Luciabruden fra Norrköping, Josefine Carlsson, Anker Boye, der blot havde været borgmester i knap et år, og Odenses Luciabrud Michele Trankær Bech (nu Laursen). Foto: Robert Wengler / Stadsarkivet
Annonce

Til Sverige

Det der med at være sammen med byens spidser gentog sig ugen efter, hvor Michele var til Norrköpings Luciafest.

- Vi fløj fra Beldringe til Kastrup og fra Kastrup til Norrköping. Det hele var på første klasse, og det havde jeg aldrig prøvet før, fortæller Michele Trankær Laursen.

I Odense havde den svenske Luciabrud boet hjemme hos Micheles familie, og i Norrköping var det så omvendt. De to brude kom godt ud af det med hinanden og holdt kontakten ved lige nogle år, men så gled det ud i sandet.

- Jeg har faktisk forsøgt at finde hende igen, men det er ikke lykkes, fortæller Michele Trankær Laursen. Så hvis der skulle sidde nogle læsere derude, som på sær sæt og vis har kendskab til, hvad der blev af den svenske Luciabrud, Josefine Carlsson, må I gerne sende en mail.

Efter alle de officielle pligter var overstået i Sverige, lykkedes det i øvrigt de to Luciabrude at komme en tur på diskotek i Norrköping, aftenen før Michele skulle tilbage til Odense.

Michele Trankær Laursen har to ringbind fyldt med udklip om hendes egen og andre Luciafester. Foto: Michael Bager
Annonce

At sprede glæde

Et smukt, unikt smykke lavet af Anette Kræn er et af de synlige beviser på, at Michele Trankær Laursen var hele Odenses Luciabrud for 25 år siden. Men det er hverken smykket eller minderne om at møde spidserne og spise fornemme middage, der fylder mest hos den tidligere Luciabrud.

Det er al den glæde, hun har været med til at sprede, når hun sammen med ternerne besøgte hospitaler og plejehjem.

- Det rørte mig at se, hvor meget vi kunne røre andre, siger Michele, der i Norrköping sågar var med til at sprede glæde i det lokale fængsel.

- Jeg har givet det videre til mine døtre, at det er vigtigt at gøre noget godt for andre. Jeg har lært dem, at de skal dele legetøjet med andre og lade de andre prøve først, siger Michele, som endda også har givet Lucia-traditionen videre til døtrene på 15 og 18 år, som begge har været med som terner. Michele håber på, at de begge vil være Luciabrude, ligesom Micheles 10 år yngre svigerinde i øvrigt var det i 2005.

Lysets fest med dens fem minutters berømmelse og de mange varme minder om at sprede glæde og lys bor dybt i Michele Trankær Laursen her 25 år efter. På søndag skal gospelkoret Joyful Voices, som Michele er medlem af, give adventskoncert. En af sangene på programmet er "Nu tændes 1000 julelys", som Michele Trankær Laursen selv sang som Luciabrud. Til søndagens koncert skal hun synge første vers solo.

Billedet fra 12. december 1994 af de to Luciabrude på besøg i svenske Norrköping har Michele Trankær Laursen hængende i en skifteramme. Foto: Michael Svensson, Norrköpings Tidningar / Michael Bager
Michele Trankær Laursen var Luciabrud for 25 år siden. Foto: Michael Bager
Michele Trankær Laursens to døtre har fortsat Lucia-traditionen. Længst til højre er det datteren Victoria som terne i 2014. Foto: Katrine Becher Damkjær
Michele Trankær Laursen var Luciabrud for 25 år siden. Foto: Michael Bager
Michele Trankær Laursen var Luciabrud for 25 år siden. Foto: Michael Bager
Michele Trankær Laursen var Luciabrud for 25 år siden. Foto: Michael Bager
Michele Trankær Laursen var Luciabrud for 25 år siden. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce