Annonce
Odense

Michael bor i et klassisk Kochhus med urbane undertoner: Jeg er ikke så god til det traditionelle

Michael Blohm har valgt sorte elementer, da han skiftede køkkenet ud. Den sorte farve går igen i newyorkervinduet ind til stuen. Hans nabo overtog det gamle hvide køkken. Foto: Birgitte Carol Heiberg
51-årige Michael Blohm har brugt det seneste halve år på at sætte sit 60’er-rækkehus i det nordvestlige Odense i stand. Han er ikke bange for at vælge utraditionelle løsninger såsom sorte fodpaneler og døre, og så er kærligheden til Tyskland også svær at overse.

I stedet for at vælte væggen mellem køkkenet og stuen, som de fleste måske ville gøre, rev Michael Blohm halvdelen af væggen ned og installerede i stedet et såkaldt newyorkervindue. Den sortsprossede rumdeler tilfører 60’er-rækkehuset et industrielt og urbant udtryk, som løber som en rød tråd gennem resten af husets indretning.

- Hvis jeg rev hele væggen ned, ville jeg mangle noget vægplads, siger Michael Blohm, der ikke kender til andre, der har installeret newyorkervinduer i klassiske Jens P. Koch-rækkehuse som hans.

- Jeg gik efter at få lyset med rundt i hele huset, og det synes jeg faktisk er lykkedes ret fint, siger han.

Annonce
Michael Blohm har brugt det seneste halve år på at sætte sit 60’er-rækkehus i det nordvestlige Odense i stand. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Den sorte farve fra sprosserne går igen i køkkenelementerne, og så har han valgt at male både fodlister og døre sorte.

- Mange synes, det er lidt vovet at vælge den sorte farve. Normalt er dørene brune, men de trængte til en kærlig hånd, og der var en hvid dør ind til soveværelset, så der skulle ske noget, siger Michael Blohm.

Fra Randers til Odense

51-årige Michael Blohm flyttede fra Randers til det nordvestlige Odense i oktober sidste år. Han ejer et rejsebureau, der arrangerer kør selv-rejser til Tyskland, men da der af gode grunde har været stille i forretningen det seneste års tid, har han i stedet brugt sin tid på at renovere.

- Jeg ville hellere have haft kunder, men når det så er sagt, har det passet perfekt, at jeg har haft så meget tid til at renovere. Nu begynder det forhåbentlig at live op med rejserne igen, og jeg er ved at være nogenlunde færdig med huset, siger Michael Blohm, der fik hjælp af en ven til alt det, han ikke selv kunne finde ud af.

Uret på væggen er designet af Anne Boysen, der deltog i tv-programmet ”Danmarks næste klassiker”. Lampen er en tysk bauhauslampe. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeg er ikke den fødte håndværker, jeg er bedre til at indrette, siger Michael Blohm, der var rundt at kigge på forskellige rækkehuse i Odense, fordi han gerne ville lidt tættere på sine forældre på Tåsinge ved Svendborg.

- Det her stod egentlig ikke på listen, fordi det så lidt trist ud og havde ligget i tre måneder. De andre huse, jeg var ude at kigge på, var for dyre, og så var de færdigrenoverede, og det gav ikke så meget spillerum til at kunne gøre noget ved dem, fortæller han.

Koch byggede forstæderne

Fra 1960 til 1980 blev der opført 450.000 nye parcelhuse i Danmark.

Odense voksede også, og her var det byggefirmaet Jens P. Koch, der var storleverandør af nye række- og parcelhuse til de mange unge familier, der flyttede til Odenses forstæder i løbet af 1960’erne.

Dogmet var, at husene skulle være til at betale for helt almindelige mennesker. Mange af Koch-husene ligger i den del af Odense, hvor Michael Blohm bor.

Huset ligger som det sidste i rækken med grønne områder og Stavids Å helt tæt på. Letbanen ligger kun en kort gåtur væk, og Odenses centrum er også i gåafstand.

Annonce

Fra skur til bibliotek

Et af de andre store projekter har været at omdanne et træt og slidt skur til et lille bibliotek, hvor Michael Blohm har plads til at fordybe sig i sin store samling af bøger. Skuret, der ligger i forbindelse med køkkenet, er blevet renoveret, isoleret og er nu godkendt til beboelse. Det har øget boligens størrelse med 12 procent.

Vinduerne ind til det gamle skur, der nu fungerer som bibliotek, stammer fra Sankt Josephs Hospital på Nørrebro i København. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Også her har Michael Blohm brugt vinduer til at opdele rummet. Men hvor newyorkervinduerne var nye og produceret af et lille firma i Vissenbjerg, stammer vinduerne ind til biblioteket fra det tidligere Sankt Joseph Hospital på Nørrebro i København.


Jeg kan godt lide, når ting har en historie, så man ikke bare køber det, alle andre køber.

Michael Blohm


Vinduerne er lidt rustne, og malingen er begyndt at skalle af, men de skal ikke males.

- Jeg kan godt lide, når ting har en historie, så man ikke bare køber det, alle andre køber, siger Michael Blohm, der har købt vinduerne i Genbyg i København, der forhandler brugte byggematerialer.

Annonce

Datteren er med

Det er ikke kun i indretningen, han så vidt muligt forsøger at styre uden om det mainstream:

Michael Blohm

Er 51 år og stammer fra Tåsinge ved Svendborg.

Han er uddannet tolk i tysk og arbejdede i mange år hos DSB.

For 10 år siden sagde han op og stiftede sit eget rejsebureau, Ausfahrt, hvor han arrangerer kør selv-rejser til Tyskland.

Michael Blohm boede i Randers indtil oktober sidste år, hvor han overtog sit rækkehus i det nordvestlige Odense.

Han har en 16-årig datter, der bor hos ham hver anden weekend.

- Det er også den måde, jeg arrangerer rejser på. Alle kan se Brandenburger Tor i Berlin, men alle de andre ting, man ikke nødvendigvis ser, er mere spændende. Jeg er ikke så god til det traditionelle, siger Michael Blohm.

Det tyske har fulgt ham, siden han var barn og blev kaldt halvtyskeren, fordi hans mor var korrespondent i tysk og spansk. Siden uddannede han sig til tolk i tysk, men brugte det ikke. I stedet arbejdede han hos DSB i mange år. For 10 år siden sagde han sit job op og stiftede rejsebureauet Ausfahrt.

Den gamle kælk stammer fra et loppemarked i Leipzig i Tyskland. Michael Blohms far, der er snedker, har lavet hylder til den, og nu fungerer kælken som reol. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Da jeg startede for 10 år siden, sagde folk, at der ikke var nogen, der gad Tyskland. Det var et bump på vejen til Italien. Selv min mor og far tænkte, at det aldrig ville gå. Men det er gået rigtig godt, bortset fra i 2020 og 2021, fortæller Michael Blohm, der normalt rejser 100 dage om året.

Nisseludospillet er købt i Sydtyskland i forbindelse med oktoberfest i 2000. Nu står det på sofabordet i stuen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hans 16-årige datter, der bor hos ham hver anden weekend, rejser gerne med, og de nyder begge to at gå på tyske loppemarkeder. Det var blandt andet på Europas største loppemarked i Leipzig, at Michael Blohm købte en gammel trækælk, der siden har fået hylder og nu fungerer som reol i stuen.

Michael Blohm har ofte haft sin datter med på sine ture til Tyskland. Da hun var yngre, syntes hun, det var sjovt at sætte flag de steder, hun havde været. Hun nyder stadig at rejse med sin far, men sætter ikke længere flag i kortet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Man kan finde mange ting fra Østeuropa, for eksempel industriting og store lamper, fortæller Michael Blohm.

Annonce

Må gerne provokere

Kærligheden til Tyskland går igen i stort set alle rum. I kontoret hænger et kort med flag alle de tyske steder, som han har haft datteren med til, og på teenageværelset hænger en T-shirt med underskrifterne fra alle spillerne i den hamborgske kultfodboldklub St. Pauli, som både far og datter har et nært forhold til. Den fik hun til sin konfirmation.

Michael Blohm er ikke bange for at provokere lidt med sin indretning. Derfor har han et billede af Karl Marx i sit soveværelse. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I sofaen i stuen er en pude med påskriften ”DDR”, og i soveværelset hænger et billede af kommunisten Karl Marx.

- Det må gerne være lidt skævt og gerne lidt provokerende, siger Michael Blohm, der er glad for kunst.

Hans tidligere hjem var 240 kvadratmeter, og det nuværende er kun cirka en tredjedel, og derfor har han ikke plads til at have alt stående eller hængende fremme.

Dragørfigurerne har Michael Blohms farmor malet. De har fået selskab af en Hammershøivase, en Kählervase og små værker af den fanøske kunstner Johnny Madsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Drømmen er at købe et stort maleri af den fanøske kunstner Johnny Madsen, men det rækker kunstbudgettet ikke til på nuværende tidspunkt. Michael Blohm nøjes derfor med fire små Johnny Madsen-værker, der har fået plads i stuen.

Michael Blohm har et særligt forhold til bydelen St. Pauli i Hamborg, der har sin egen kultfodboldklub, og derfor er der mange St. Pauli-referencer i hans hjem. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En karikaturtegning af sangeren Nick Cave. - Den er tegnet af Tysklands bedste karikaturtegner, fortæller Michael Blohm. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Erhverv For abonnenter

Fra pædagogmedhjælper til udvikler i stort it-firma: Nu kan indiske Deepti igen bruge sine kompetencer: Jeg er meget taknemmelig

Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Annonce