Annonce
Odense

Mia var på sit livs rejse - nu er hun strandet i Peru

Mia Rasmussen (tv) har sammen med sine to efterskoleveninder, Cecilie Kragh Jacobsen og Thea Sundahl, rejst rundt i Argentina, Chile og Bolivia siden januar. Planen var, at de skulle videre til Ecuador og Colombia, inden de skulle hjem i maj. Privatfoto
Mia Rasmussen fra Odense var halvvejs gennem en rundrejse i Sydamerika med to veninder, da hun måtte indse, at rejsen var slut. Hele verden lukkede ned på grund af coronavirus. Nu er hun strandet i Peru og ved ikke, hvornår hun kan komme hjem.

Det, der for Mia Rasmussen og hendes to veninder, Thea Sundahl og Cecilie Kragh Jacobsen, skulle have været en fire måneder lang rundrejse i Sydamerika efter gymnasiet, er nu slut efter bare to måneder.

Efter at have rejst i Argentina, Chile og Bolivia siden starten af januar, ankom de tre piger til Lima i Peru 14. marts. Her flyttede de ind hos en dansk mand og hans peruvianske kone.

Opholdet hos parret skullet have varet en uges tid, inden pigerne skulle videre til Ecuador og Colombia. Nu er opholdet imidlertid blevet forlænget. På ubestemt tid.

Kun to dage efter pigernes indflytning lukkede Perus regering landet ned. Udover et udgangsforbud og en lukning af de fleste butikker, er størstedelen af landets flytrafik også indstillet. Lige nu lander og letter der kun ét fly fra Europa. Om dagen.

For pigerne betyder det, at det er noget nær umuligt for dem at få deres største ønske opfyldt: at komme hjem til Danmark.

- Vi vil rigtig gerne hjem nu. Lige siden Udenrigsministeriet meddelte, at danskere i udlandet skulle forsøge at komme hjem, har vi indstillet os på, at vores rejse slutter her, og at vi bare skal hjem hurtigst muligt, siger Mia Rasmussen.

Annonce

Derfor er det så svært at få danskere ud af Peru

- Danmark har ingen ambassade i Peru, og er derfor afhængig af hjælp fra de andre nordiske lande samt EU-landene.

- Der er ingen kommercielle fly, der får lov at lande i Peru. Derfor skal der laves en statslig aftale med landets myndigheder, hvis et fly skal lande og lette igen. Myndighederne tillader dog kun ét sådant fly om dagen.

- Der er erklæret undtagelsestilstand og omfattende rejserestriktioner i Peru. Det betyder, at strandede danskere, som er spredt over hele landet, ikke kan rejse rundt. Det er et stort problem, da alle skal flyves ud gennem lufthavnen i Lima. For at danskere skal kunne få lov at bevæge sig mod Lima, skal der derfor indgås en aftale med landets myndigheder. Lige nu tillader myndighederne dog kun rejser på tværs af landet, hvis man allerede har en plads på et fly.

- Det er estimeret, at der er op mod 10.000 strandede europæere i Peru. En lang række lande prøver derfor at få deres borgere ud, hvilket gør ventetiden ekstra lang.

Kilde: Udenrigsministeriet

Manglende information

Det er dog lettere sagt end gjort. For udover Perus nedlukning oplever Mia Rasmussen også, at informationen fra det danske udenrigsministerium er begrænset.

- Vi har en følelse af, at vi mangler noget information. Vi får for eksempel ikke at vide, hvor langt de er i processen med at få os hjem.

Megen af den information pigerne får, kommer i stedet gennem en Facebookgruppe for strandede danskere i Peru. Her holder de hinanden opdateret og deler viden og erfaringer. Noget af den information, de er mest optaget af, omhandler flyvninger til og fra lande uden for Europa.

- Vi kan se på en app, at der hver dag flyves ud af landet. I går fløj der to fly til USA. Og i sidste uge blev 600 israelere fløjet hjem. Vi undrer os da over, hvordan det er muligt, når det tilsyneladende er så svært at få os ud. Men om det bare handler om, at Udenrigsministeriet simpelthen ikke kan komme igennem til den peruvianske regering, eller om det handler om noget helt andet, ved vi ikke, siger Mia Rasmussen.

At Udenrigsministeriet skulle have svært ved at trænge igennem til Perus regering, er ikke usandsynligt. Arbejdet er nemlig besværliggjort af, at Danmark ikke har en ambassade i landet.

Tærer på energien

For Mia Rasmussen betyder den usikre situation, at dagene er forbundet med mange tanker og følelser, som tærer på energien.

- Det er en følelsesmæssig rutsjebanetur. Den ene dag er vi nede i kulkælderen, og den næste dag er vi optimistiske, siger hun og tilføjer:

- Uvisheden er den værste. Den er rigtig hård. Og så er det trættende, at det tager så meget af vores tid. Det er stort set det eneste, vi taler om.

Hun trøster sig dog ved, at hun ikke er alene afsted.

- Trods omstændighederne har vi det godt. Vi bor et super godt sted, hvor vi har fået lov at blive, til vi engang kan komme hjem - og så har vi hinanden. Det er jeg evigt taknemmelig for.

Også hjemme i pigernes familier er de taknemmelige, fortæller Mia Rasmussen.

- Vores familier synes selvfølgelig, at det er hårdt, at vi er strandet så langt væk hjemmefra. Men de er også meget taknemmelige for, at vi bor et privat sted. Vi er noget bedre stillet, end mange andre danskere, som bor på hoteller og hostels, og som snart risikerer at blive smidt ud, fordi peruvianerne er bange for, at turisterne har corona.

For Mia Rasmussen er uvisheden i ikke at vide, hvornår de kommer hjem, begyndt at tære på energien. - Det er en følelsesmæssig rutsjebanetur. Den ene dag er vi nede i kulkælderen, og den næste dag er vi optimistiske. Privatfoto

Frygt i befolkningen

Peruvianernes frygt er også medvirkende til, at mange danskere gerne vil hjem hurtigst muligt, fortæller Mia Rasmussen.

Når hun sammen med veninderne en sjælden gang bevæger sig ud på gaden, vender folk sig væk fra dem, eller går over på den anden side af gaden. Og når de træder ind i supermarkederne, skal de bære masker, have målt temperatur og vasket begge arme grundigt.

- De har set skrækeksemplerne fra Europa, så de tænker nok, at de hellere må gøre noget drastisk, inden det ender ligesådan. Men vi føler os godt nok lidt malplaceret som europæere, siger Mia Rasmussen.

Særligt på landets hoteller er mange danskere pressede af befolkningens frygt.

- Der er danskere, som ikke længere føler sig velkommen i landet, og mange føler samtidig, at der heller ikke bliver gjort nok fra Udenrigsministeriets side. Så man føler sig lidt som en lus mellem to negle. Man er ikke velkommen i det land, man er i, men man kan heller ikke komme hjem til sit eget, siger Mia Rasmussen.

Et lille lyspunkt viser sig dog, kort efter at avisen har talt med Mia Rasmussen.

- Udenrigsministeriet har meddelt, at der måske er mulighed for et særfly i næste uge. Men intet er sikkert. Så vi tør ikke helt at tro på det, før vi faktisk sidder i et fly.

Pigerne bor i det blå hus hos en dansk mand og hans peruvianske kone. Her har de fået lov at blive boende, indtil de kan komme hjem. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce