Annonce
Faaborg-Midtfyn

Mexicansk åndemaner byder på klarsyn og stegt flæsk

Mirna Maceda og Deysi Karla Hernandez med deres færdige mexicanske alter, som nu skal pynte på Tre Kroner ved arrangementet lørdag 19. oktober. Foto: Palle Søby

Faaborg: Lørdag 19. oktober kan du få noget, som du højst sandsynlig aldrig har fået før.

I hvert fald ikke i den konstellation.

Først en klarsynsdemonstration af en mexicansk clairvoyant og dernæst stegt flæsk med persillesovs ad libitum.

Alt sammen serveret i de charmerende og autentiske rammer på Restaurant Tre Kroner i Faaborg.

Bag det hele står Mirna Maceda, som oprindelig er fra Mexico, men har boet i Danmark i mange år og i dag bor i Ørsted på Vestfyn, hvor hun driver sin egen clairvoyanceklinik.

Hun har allieret sig med Deysi Karla Hernandez, der også er mexicaner og i dag er forpagter på Tre Kroner sammen med sin mand, Mark Petersen.

Programmet for dagen er, at Mirna Maceda indleder med sin klarsynsdemonstration klokken 16.30. Den varer frem til cirka 17.45, og så begynder spisningen klokken 18.

Maden vil Deysi Karla Hernandez og Mark Petersen tilberede, og man må spise alt, hvad man kan, af stegt flæsk med persillesovs.

- Jeg har tidligere holdt en klarsynsdemonstration på Tre Kroner, men dengang var det uden spisning. Der var fyldt helt op, og så tænkte jeg, at næste gang skal det være med spisning bagefter, fortæller Mirna Maceda.

Annonce
Et alter med offergaver til de døde er en vigtig del af De Dødes Dag i Mexico. Nu er traditionen også kommet til Tre Kroner i Faaborg. Foto: Palle Søby

De Dødes Dag

Men der er meget mere end klarsyn og stegt flæsk på Tre Kroner den dag. Mirna Maceda og Deysi Karla Hernandez laver nemlig en lille udstilling med et alter for at vise den mexicanske højtid Día de los Muertos - De Dødes Dag.

Det er en ældgammel tradition fra aztekernes og mayaernes tid, der går mere end 2000 år tilbage til før, Spanien koloniserede Mexico.

I dag er De Dødes Dag en af Mexicos vigtigste højtider og på UNESCO's liste over verdens immaterielle kulturarv.

Hvis man har set Disneys animationsfilm "Coco", husker man måske, at den netop handler om De Dødes Dag i Mexico.

Fejringerne begynder 31. oktober - allehelgensaften - hvor flere byer starter festlighederne med parader og dekorerede markeder, og højtiden varer indtil 2. november, som er den officielle Día de los Muertos.

Derudover bygger mange familier også store altre, som de bruger til offergaver til de afdøde. Det er baggrunden for, at Mirna og Deysi har opbygget et mexicansk alter, som skal pynte på Tre Kroner ved arrangementet lørdag 19. oktober.

- Når vi nu nærmer os allehelgensaften, og når vi nu er to mexicanere, tænkte vi, at det ville være fint at vise den mexicanske tradition på den måde, siger Mirna Maceda.

Hele herligheden med klarsynsdemonstration og buffet koster 209 kroner. Her kan man tilmelde sig på telefon 21 44 00 50.

Hvis man vil nøjes med klarsynsdemonstration, koster det 130 kroner. Så kan man tilmelde sig på telefon 20 47 93 62.

Der er kræset for detaljerne, og døden fornægter sig ikke på det flotte alter, som Mirna Maceda og Deysi Karla Hernandez har bygget op på Tre Kroner. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce