Annonce
Erhverv

Mette Frederiksen frygter hårdt farvel til Storbritannien

På en tale til Dansk Industri gjorde statsministeren det klart, at brexit nu er alvor og vil ramme firmaer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) advarede på et topmøde i Dansk Industri tirsdag om, at Storbritanniens farvel til EU er nært forestående, og at det kan ske uden en aftale, der sikrer frihandel.

Advarslen faldt, efter at statsministeren rettede en tak til det danske erhvervsliv for at løfte et stort socialt ansvar.

- Nu til noget, der ikke er så muntert. En verden, der ser mere dyster ud end for bare kort tid tiden.

- Det ser ud til, at Storbritannien om kort tid forlader EU med eller uden en aftale. Det er uendeligt trist at være vidne til. Det er tankevækkende, at nye mure er på vej i Europa, 30 år efter at Berlinmuren faldt, sagde Mette Frederiksen.

Annonce

Hun understregede, at et farvel til EU fra Storbritannien uden en aftale vil betyde store problemer for specielt små og mellemstore virksomheder, der handler med landet.

Og for fiskeriet.

- Vi er gået i gang med det konkrete, praktiske forarbejde. For måske står vi snart over for en helt ny virkelighed.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe jer, sagde Mette Frederiksen til erhvervslivet.

- Men lov os at sige til, hvis I har problemer eller har brug for hjælp. For vi kan ikke holde øje med alt, og vi kan kun hjælpe der, hvor vi ved, at der er problemer.


/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce