Annonce
Indland

Mette Frederiksen fastholder sin ydelseskommission

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen overlever et år endnu, men der ydes en støtte på 1700 kroner.

Det lykkedes for Socialdemokratiet at fastholde, at der skal nedsættes en ydelseskommission, som skal se på de sociale ydelser, før der træffes en beslutning om dem.

Det er Socialdemokratiet og de tre støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale enige om.

Den får 12 måneder til at komme med et bud på, hvordan ydelser som integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet skal indrettes fremover.

- Der er nogle børn, som i dag er i klemme på ydelsesområdet, siger formand og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) sent tirsdag aften, da de fire partier er enige om en politisk forståelse i form af en aftaletekst.

- Der nedsættes en ydelseskommission, som får 12 måneder til at færdiggøre sit arbejde med henblik på at finde en bedre balance mellem, at flere skal i arbejde, og at vi skal bekæmpe de problemer, der er med børnefattigdom.

Af aftaleteksten, der skal udstikke retningen for regeringen, fremgår det desuden, at kontanthjælpsloftet "afskaffes, uden at det omvendt bliver muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang".

Indtil kommissionen har fremlagt sine anbefalinger om et år, skal der dog ydes en målrettet hjælp til berørte børnefamilier.

For en enlig mor med to børn betyder det en kontant støtte på 1700 kroner skattefrit om måneden.

- Indtil da er vi enige om en målerettet kontanthjælp til de børnefamilier, der er hårdest ramt, siger Mette Frederiksen.

Tilskuddet udløber, når ydelsessystemet træder i kraft. De op mod 300 millioner kroner indføres hurtigst muligt og findes gennem reserver på finansloven for i år.

Ydelseskommissionen bliver dermed en realitet, selv om De Radikale, SF og Enhedslisten har været imod. Børnefattigdommen skal bekæmpes og diverse ydelser skal sættes op, har det lydt.

SF har haft en afskaffelse af kontanthjælpsloftet og minimumsnormeringer som ultimative krav for at kunne stemme for finansloven senere i år.

De Radikale og Enhedslisten gik også til valg på at afskaffe kontanthjælpsloftet.

Kontanthjælpsloftet blev indført i 2015 og er et loft over, hvor meget personer i kontanthjælpssystemet samlet kan modtage i kontanthjælp, boligstøtte og særlig støtte.

Mette Frederiksen har nu mandat til at danne en regering bestående af Socialdemokratiet, hvor SF, Enhedslisten og De Radikale er parlamentarisk grundlag uden for regeringen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce