Annonce
Indland

Mette Frederiksen: En kæmpe regning skubbes foran os

Statsministeren bør sætte sig i spidsen, så der inden jul er en aftale, som hjælper kommunerne, mener S.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, opfordrer nu statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at indkalde til nye asylforhandlinger.

Opfordringen kommer, efter at det mandag ikke lykkedes for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) at få en samlet udlændingeaftale på plads.

- Jeg mener, at Løkke skal sætte sig for bordenden og indkalde til nye forhandlinger, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Der er en ubetalt regning, som vi skubber foran os, og hvis omfang vi slet ikke har set endnu. Allerede nu er der kommuner, som siger, at de ikke kan finde boliger, selv om langt de fleste asylansøger stadigvæk sidder i modtagecentrene.

- De er slet ikke kommet ud til kommunerne endnu, så det er en kæmperegning, der venter. Det er ikke rimeligt, at regeringen overlader det hele til kommunerne, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Hun mener, at målet må være at få en asylaftale på plads inden jul, så kommunerne har vished for, at de bliver aflastet og ikke skal gennemføre nye nedskæringer i den kommunale velfærd.

Socialdemokraterne har foreslået, at flygtninge i deres første tid i Danmark bør indkvarteres i landsbyer, der er drevet af staten. Det vil aflaste kommunerne, som ellers er forpligtet til at finde boliger og sørge for eksempelvis skolegang til børnene.

Inger Støjberg har ikke afvist idéen, men hun har talt for, at regeringen først må undersøge, hvad det vil koste staten - og hvordan staten kan sørge for eksempelvis skolegang og lægehjælp, som normalt er et kommunalt ansvar.

Det var ikke nok for DF, som afviste at indgå en samlet aftale uden en afklaring om flygtningelandsbyer eller barakbyer, som retsordfører Peter Skaarup (DF) også kalder dem.

Spørgsmål: Er det ikke rimeligt, at man undersøger konsekvenserne, før man sætter et forslag i værk?

- Jo, men der er ikke lavet en aftale om det endnu. Vi kunne ikke finde en løsning på noget, som Folketinget burde kunne finde en løsning på, nemlig at aflaste den kommunale velfærd. Det lykkedes ikke for Inger Støjberg. Derfor må Løkke sørge for det, siger Mette Frederiksen.

Spørgsmål: Men man må vel vide, hvad det koster, før man tager et nyt initiativ?

- Det vil jeg heller ikke anfægte. Men vi ved ikke engang, hvordan regeringen arbejder videre med det her felt.

- Og vi kan godt lave en aftale om, at vi vil have et større statsligt ansvar på det her område. Man kan også lave en politisk aftale om, at det ikke skal være hverdagsvelfærden, som betaler regningen. Selvfølgelig kan man det.

Spørgsmål: Selv om det i stedet bliver staten, der skal betale, så er der stadigvæk en regning. Hvor skal pengene tages fra?

- Det må vi så drøfte, men det kræver et forhandlingsbord at drøfte det ved. Derfor synes jeg, at Løkke må sætte sig for bordenden og tage ansvaret for situationen.

Spørgsmål: Men du har ikke selv noget bud på, hvor pengene skal komme fra?

- Jeg er jo ikke inde ved et forhandlingsbord. Regeringen har aflyst forhandlingerne. Derfor må forudsætningen for at vi kan komme videre være, at der bliver indkaldt til forhandlinger, siger Mette Frederiksen.

Annonce

- De er slet ikke kommet ud til kommunerne endnu, så det er en kæmperegning, der venter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce