Annonce
Danmark

Mette F.'s angreb på bureaukrati er en vindersag, men en svær kamp at vinde

Statsminister Mette Frederiksen taler ved Folketingets åbning på Christiansborg, tirsdag den 1. oktober 2019. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Forfatteren til bogen ”Pseudoarbejde” tror på, at Mette Frederiksen kan rydde op i det bureaukrati, som ingen før hende er lykkedes med. Men det bliver en svær øvelse. Det er er en vindersag, men svært at gennemføre, bekræfter forsker, der er ekspert i tillidsbaseret ledelse.

Politik: Statsminister Mette Frederiksen (S) vil skrue tiden tilbage til dengang, der var tid til at tage sig af borgerne. Hendes åbningstale tirsdag lagde op til, at der skal være tillid til, at politibetjente, sygeplejersker og pædagoger kan passe deres arbejde uden at være underlagt en stram central styring, hvor hver en bevægelse skal dokumenteres. Hun brugte ord som "bureaukrati" og "pseudoarbejde" om noget af det arbejde, der skal være mindre af i fremtiden.

Det lagde antropolog Dennis Nørmark mærke til. Han og filosoffen Anders Fogh Jensen er forfattere til en debatbog, som de netop har kaldt "Pseudoarbejde". Og med undertitlen ”Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting”.

- Det er befriende, at det nu er chefen for det hele, der siger, at nu skal det være slut. Folk siger, at hun skal være mere konkret, men jeg hører hende sige, at vi skal tilbage til det basale. Det handler om at kigge på det komplekse system med regler og dokumentation, som embedsfolk har fået udviklet, og så bare fjerne det, siger Dennis Nørmark.

Citater fra åbningstalen

I sin tale ved Folketingets åbning tirsdag 1. oktober sagde statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet:

- Medarbejderne er ved at drukne i alle de gode intentioner, om hvordan de udfører deres arbejde bedst muligt. Jeg forstår godt dem, der lader bureaukratiet gå ind ad det ene øre og ud af det andet. Og bruger kræfterne på at være sammen med borgeren.

- Vi har brug for en nærhedsreform. Hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra. Og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne.

- Nye opgaver er kommet til. Bandekriminalitet. Terror. Bombesprængninger. Grænsekontrol. Men er det hele forklaringen? Eller har pseudoarbejdet også her fået lov til at tage tid fra det rigtige arbejde? I dag er der mere end 1900 ansatte i Rigspolitiet. Det er mere end dobbelt så mange som i hele Fyns Politi. Mange ansat centralt. I stedet for ude hos borgerne.

- Vil vi reelt lade det kommunale selvstyre bestemme selv? Og har man altid i kommunerne fokus på det, der er vigtigt? Velfærd til borgeren - ikke skemaer og strategier?

- Vi bliver alle sammen berørt af den ældre kvinde, der ikke får gjort rent. Men er sandheden ikke, at vi bliver fristet til at lovgive og regulere så meget, at den lokale dømmekraft - hos den stolte sosu-assistent, hos den lokale politiker - sættes ud af kraft?

Snubletrådene

Han bider mærke i, at Mette Frederiksen siger, at statsministeren og de andre politikere på Christiansborg skal styre sig og ikke lave nye love og regler på grund af enkeltsager.

Dennis Nørmark beskriver et billede, hvor borgerne mister det lokale bibliotek, politistationen og andre institutioner, som flyttes til en større by, hvor de heller ikke rigtigt har tid til borgeren.

- Folk oplever jo en offentlig sektor, som bare bliver større og større, men der går længere og længere mellem de ser nogen, som rent faktisk hjælper dem med de behov, de har, siger han og giver sin forklaring på det:

- Det er jo, fordi der er nogle mennesker, som laver det forkerte. De generer og sætter snubletråde op for deres kollegaer med de opgaver, de nu har fundet på, men som ingen nyder godt af. Heller ikke dem selv. Og så er der de kollegaer, som skal hjælpe borgerne og godt kan se deres arbejde et sted i horisonten. Men de når ikke ind til det, for der er så ufatteligt mange ting, de skal gøre, før de kan gøre det, der giver værdi for borgerne, siger Nørmark.

Annonce

Bestseller

Mindre kontrol og dokumentation kræver mere tillid, og det er en god ambition, mener Tina Øllegaard Bentzen, der forsker i tillidsbaseret styring ved Roskilde Universitet.

- Det er en politisk bestseller at sige, at der skal afbureaukratiseres. Det er svært at finde nogen, der synes, det er en dårlig idé, så det virker som en indlysende vindersag. Politikerne synes, det er rigtig skønt, hvis de kan spare penge på mindre styring, og medarbejderne og fagorganisationerne synes, det er en super god idé. Men samtidig må man sige, at årtiers reformer beviser, det er vanskeligere, end det ser ud til, siger Tina Øllegaard Bentzen.

Forskeren har blandt andet dykket ned i dansk politiks mange reformer:

- Vi siger nogle gange, at Sverige er Nordens tyskere, og Danmark er nordens italienere. Vi har mange reformer, som ikke altid bliver fulgt godt til dørs. Men nu er regeringen startet tidligt denne gang, og det vil gøre en forskel, hvis den fastholder fokus over en hel regeringsperiode, siger hun og pointerer, at tillid er en god ambition:

- Vi kan se, at når man skaber arbejdspladser, hvor medarbejdere føler tillid, er der gode gevinster. Vi får gladere og mere engagerede medarbejdere.

Annonce

Til angreb

Men hvorfor tror Dennis Nørmark, at Mette Frederiksen kan få skåret bureaukrati væk og få givet tillid tilbage til fagpersonalet, når det nu ikke er lykkedes forgængerne? Det handler blandt andet om, at statsministeren er klar til kamp mod embedsværket om nødvendigt:

- Hun har konstrueret det på en måde, hvor hun har nogle ideologiske kræfter bag sig, som ikke bare er kloner af Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt, der bare giver embedsværket ret og køber konkurrencestatens præmis, siger han og peger på beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og boligminister Kaare Dybvad som eksempler.

Nørmark mener også, at Mette Frederiksens udpegning af Martin Rossen som en særdeles magtfuld rådgiver og stabschef giver hende større chancer for at luge ud i bureaukratiet.

- Med den konstruktion går hun direkte ind og konkurrerer med embedsværket, for embedsværket er også fyldt med folk, der har den her teoretiske tænkning og ikke er interesseret i at udfordre de teorier, de er blevet undervist i og har styret efter i 20-25 år. De skal påvirkes i en anden retning af nogen, som rent faktisk tør udfordre dem, siger Dennis Nørmark.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Kultur For abonnenter

Ruben har været ædru i 300 dage - og fuld i 46 år: Nu er ensomheden er flyttet ind på Ærø

Erhverv

El-direktør maner misforståelser i jorden: - Vi håber snart at se madvognene tilbage på havnen

Sydfyn

To personer kørt på hospitalet: Brand i nybyggeri af uvisse årsager

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Odense

To generationer spiller golf: Camilla og Per har fundet fælles glæde på golfbanen

Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

Danmark

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Erhverv For abonnenter

Har overvundet nedturen: De fynske robotkæmper er i fuld fart igen

Middelfart

Mathias tripper for at genåbne sin natklub: - Jeg har aldrig før haft så mange sommerfugle i maven

Annonce