Annonce
Danmark

Mette F om sundhedsreform: Erfaringen er at Løkke centraliserer

Mette Frederiksen (S) stak under en partilederdebat i Folketinget til Lars Løkke Rasmussen med Venstres baglands oprør mod den kommende nedlæggelse af regionerne. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Partilederne tog en kamp om regeringens sundhedsreform i Folketinget dagen inden, den bliver endeligt præsenteret.

Partilederdebat: Debatten om regeringens sundhedsreform, hvor regionsrådene bliver nedlagt, har primært raset i Venstres bagland. Tirsdag flyttende den ind i Folketinget, hvor partilederne gik i direkte clinch med hinanden. Reformen præsenteres onsdag klokken 10.

Læs her hvordan slagsmålet udspillede sig:

Annonce
Lars Løkke Rasmussen (V) understregede, at han engang har lavet gennemgribende ændringer i sundhedsvæsenet (da amterne blev til regioner), og nu vil han igen reformere for at gøre det endnu bedre. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

1. Lars Løkke Rasmussen (V) vs. Mette Frederiksen (R)

Lars Løkke Rasmussen: - Da jeg blev sundhedsminister i 2001, overlevede under halvdelen af alle kræftpatienter. I dag er det tæt på to ud af tre. Der skete massive tilførsler af ressourcer til sundhedsvæsenet og nedlæggelse af amterne bl.a. I dag oplever for mange, at man skal være stærk for at være syg, at den ene hånd ikke altid ved, hvad den anden gør. For mange skal rejse for langt for at få ukompliceret behandling. Og der er stadig for store forskelle på behandling afhængig af, hvor man bor. Det skal vi gøre noget ved.

Mette Frederiksen: - Ingen har kunnet undgå at lægge mærke til frygten for en ny centralisering i det, man kan kalde "det rigtige Venstre". Tror statsministeren, at det er tilfældigt, at det i høj grad jyske venstrefolk, der har reageret? Mon ikke der er en sammenhæng med, at Danmark er blevet mere centraliseret? At man ønsker et Danmark, der hænger sammen, og det er statsministeren ikke længere garant for?

Lars Løkke Rasmussen: - Nu ved jeg ikke, hvad "det rigtige Socialdemokratiet" er. Var det "det rigtige Socialdemokratiet", Mette Frederiksen var justitsminister for, da hun nedlagde politistationer i Nordjylland? Sandheden om kommunalreformen er, at Socialdemokratiet støttede, at vi lavede 98 kommuner - var det "det forkerte Socialdemokratiet"?

Mette Frederiksen: - Vi stemte imod kommunalreformen og var optaget af, at der ikke skulle ske en centralisering. Det relevante spørgsmål er, om sundhedsreformen er endnu en omgang centralisering, som vi er vant til at se fra statsministeren.

Morten Østergaard (R) vil hellere forbedre forholdene på sygehusene her og nu end lave store forandringer i strukturen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

2. Morten Østergaard (R) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Morten Østergaard: - Nu sætter I fokus på regionerne i stedet for at tage ansvar for den manglende kapacitet på sygehusene. Derfor kommer jeg med en appel om ikke at drukne det i reformlammelse og i stedet gøre det bedre for de medicinske patienter.

Lars Løkke Rasmussen: -Nu er fokus på sammenhæng, brobygning, patienten først, undgå unødige genindlæggelser, sikre at kronikere kan gå til kontrol og efterbehandling tæt på, hvor de bor.

Morten Østergaard: - Jeg appellerer bare til, at det ikke skal handle om en stor strukturreform, men om hvad vi kan gøre nu. Eller har Venstres formand lavet en aftale med DF om, at regionerne skal nedlægges?

Lars Løkke Rasmussen: - Jeg glæder mig over, at de forandringer, vi historisk har lavet - som Radikale og Socialdemokratiet var imod - nu står så stærkt, at det er svaret på al tings løsning. Jeg hævder ikke, at vi også har ret, når vi nu foreslår forandringer, men vi tager risikoen.

Pia Olsen Dyhr (SF) - Er der også tænkt på flere ressourcer? Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

3. Pia Olsen Dyhr (SF) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Pia Olsen Dyhr: - Det væsentlige må være, at vi stadig har medicinske, psykiske og andre patienter, der ikke får den behandling, de skal have. Kommer det til at handle om mere end regionerne, men også ressourcer?

Lars Løkke Rasmussen: - Man må have tålmodighed. Jeg kunne citere en forgænger: "Der kommer en god løsning i ...", hvornår var det nu, det var? Vi kommer snart med et udspil. Men det er ikke at sætte patienten først, når mennesker får at vide, at en brystbevarende operation er aflyst, og de kan møde ind igen engang i 2021, vi ses! Det skriger på, at vi giver patienten stærkere rettigheder.

Pernille Skipper (EL) kritisterede Lars Løkke Rasmussen (V) for at komme med en reform, der blot fører til powerpoint-møder om ny struktur for den ansatte i sundhedsvæsenet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

4. Pernille Skipper (EL) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Pernille Skipper: - Statsministeren taler om, at det går godt på danske sygehuset. Det gør det grund af ansatte, der løber hurtigere og hurtigere på baggrund af besparelser. Og nu siger han, at de skal til at holde en masse møder om omstruktureringer.

Lars Løkke Rasmussen: - Jeg siger helt åbent, at der er ting, der ikke går godt nok. Det er ikke godt nok, når en patient udskrives, og så kort tid efter ligger på sygehuset igen, fordi kommunen ikke var klar.

Pernille Skipper: - Jeg forstår, at der kommer omstruktureringer. Kunne Christiansborg ikke bare holde med at skære ned og fyre, kunne du ikke bare stoppe det i stedet for at holde flere møder med powerpoints om omstruktureringer?

Lars Løkke Rasmussen: - Vi skærer ikke ned. Vi har foretaget et bevillingsløft. Men vi er nødt til at give f.eks. fødende kvinder i en socialdemokratisk ledet hovedstadsregion bedre vilkår f.eks.

Kristian Thulesen Dahl (DF): - Det er svært at se, hvad regionerne gør godt for. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

5. Kristian Thulesen Dahl (DF) vs. Mette Frederiksen (S)

Kristian Thulesen Dahl: - Forhåbentlig når vi at finde en forståelse om sundhedsvæsenet inden et valg. Alt hvad der ikke kræver specialbehandling, skal klares tæt på, hvor borgerne bor. Det har så den konsekvens, at vi ikke har regionene længere.

Mette Frederiksen: - Vi har en fælles interesse i at skabe mere nærhed, men var det så ikke nogle andre, du skulle lave sundhedspolitik med, så centraliseringerne fra 2007 (kommunalreformen, red.) ikke bliver gentaget?

Kristian Thulesen Dahl: - Det er svært at se, hvad regionerne gør godt for. Man har en halv million ambulante behandlinger på sygehusene, hvor det er bedre, at de finder sted tæt på borgerne.

Mette Frederiksen: - Jeg håber bare, at man træder varsomt, fordi erfaringen er, at Løkke centraliserer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];