Annonce
Danmark

Mette F om sundhedsreform: Erfaringen er at Løkke centraliserer

Mette Frederiksen (S) stak under en partilederdebat i Folketinget til Lars Løkke Rasmussen med Venstres baglands oprør mod den kommende nedlæggelse af regionerne. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Partilederne tog en kamp om regeringens sundhedsreform i Folketinget dagen inden, den bliver endeligt præsenteret.

Partilederdebat: Debatten om regeringens sundhedsreform, hvor regionsrådene bliver nedlagt, har primært raset i Venstres bagland. Tirsdag flyttende den ind i Folketinget, hvor partilederne gik i direkte clinch med hinanden. Reformen præsenteres onsdag klokken 10.

Læs her hvordan slagsmålet udspillede sig:

Annonce
Lars Løkke Rasmussen (V) understregede, at han engang har lavet gennemgribende ændringer i sundhedsvæsenet (da amterne blev til regioner), og nu vil han igen reformere for at gøre det endnu bedre. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

1. Lars Løkke Rasmussen (V) vs. Mette Frederiksen (R)

Lars Løkke Rasmussen: - Da jeg blev sundhedsminister i 2001, overlevede under halvdelen af alle kræftpatienter. I dag er det tæt på to ud af tre. Der skete massive tilførsler af ressourcer til sundhedsvæsenet og nedlæggelse af amterne bl.a. I dag oplever for mange, at man skal være stærk for at være syg, at den ene hånd ikke altid ved, hvad den anden gør. For mange skal rejse for langt for at få ukompliceret behandling. Og der er stadig for store forskelle på behandling afhængig af, hvor man bor. Det skal vi gøre noget ved.

Mette Frederiksen: - Ingen har kunnet undgå at lægge mærke til frygten for en ny centralisering i det, man kan kalde "det rigtige Venstre". Tror statsministeren, at det er tilfældigt, at det i høj grad jyske venstrefolk, der har reageret? Mon ikke der er en sammenhæng med, at Danmark er blevet mere centraliseret? At man ønsker et Danmark, der hænger sammen, og det er statsministeren ikke længere garant for?

Lars Løkke Rasmussen: - Nu ved jeg ikke, hvad "det rigtige Socialdemokratiet" er. Var det "det rigtige Socialdemokratiet", Mette Frederiksen var justitsminister for, da hun nedlagde politistationer i Nordjylland? Sandheden om kommunalreformen er, at Socialdemokratiet støttede, at vi lavede 98 kommuner - var det "det forkerte Socialdemokratiet"?

Mette Frederiksen: - Vi stemte imod kommunalreformen og var optaget af, at der ikke skulle ske en centralisering. Det relevante spørgsmål er, om sundhedsreformen er endnu en omgang centralisering, som vi er vant til at se fra statsministeren.

Morten Østergaard (R) vil hellere forbedre forholdene på sygehusene her og nu end lave store forandringer i strukturen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

2. Morten Østergaard (R) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Morten Østergaard: - Nu sætter I fokus på regionerne i stedet for at tage ansvar for den manglende kapacitet på sygehusene. Derfor kommer jeg med en appel om ikke at drukne det i reformlammelse og i stedet gøre det bedre for de medicinske patienter.

Lars Løkke Rasmussen: -Nu er fokus på sammenhæng, brobygning, patienten først, undgå unødige genindlæggelser, sikre at kronikere kan gå til kontrol og efterbehandling tæt på, hvor de bor.

Morten Østergaard: - Jeg appellerer bare til, at det ikke skal handle om en stor strukturreform, men om hvad vi kan gøre nu. Eller har Venstres formand lavet en aftale med DF om, at regionerne skal nedlægges?

Lars Løkke Rasmussen: - Jeg glæder mig over, at de forandringer, vi historisk har lavet - som Radikale og Socialdemokratiet var imod - nu står så stærkt, at det er svaret på al tings løsning. Jeg hævder ikke, at vi også har ret, når vi nu foreslår forandringer, men vi tager risikoen.

Pia Olsen Dyhr (SF) - Er der også tænkt på flere ressourcer? Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

3. Pia Olsen Dyhr (SF) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Pia Olsen Dyhr: - Det væsentlige må være, at vi stadig har medicinske, psykiske og andre patienter, der ikke får den behandling, de skal have. Kommer det til at handle om mere end regionerne, men også ressourcer?

Lars Løkke Rasmussen: - Man må have tålmodighed. Jeg kunne citere en forgænger: "Der kommer en god løsning i ...", hvornår var det nu, det var? Vi kommer snart med et udspil. Men det er ikke at sætte patienten først, når mennesker får at vide, at en brystbevarende operation er aflyst, og de kan møde ind igen engang i 2021, vi ses! Det skriger på, at vi giver patienten stærkere rettigheder.

Pernille Skipper (EL) kritisterede Lars Løkke Rasmussen (V) for at komme med en reform, der blot fører til powerpoint-møder om ny struktur for den ansatte i sundhedsvæsenet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

4. Pernille Skipper (EL) vs. Lars Løkke Rasmussen (V)

Pernille Skipper: - Statsministeren taler om, at det går godt på danske sygehuset. Det gør det grund af ansatte, der løber hurtigere og hurtigere på baggrund af besparelser. Og nu siger han, at de skal til at holde en masse møder om omstruktureringer.

Lars Løkke Rasmussen: - Jeg siger helt åbent, at der er ting, der ikke går godt nok. Det er ikke godt nok, når en patient udskrives, og så kort tid efter ligger på sygehuset igen, fordi kommunen ikke var klar.

Pernille Skipper: - Jeg forstår, at der kommer omstruktureringer. Kunne Christiansborg ikke bare holde med at skære ned og fyre, kunne du ikke bare stoppe det i stedet for at holde flere møder med powerpoints om omstruktureringer?

Lars Løkke Rasmussen: - Vi skærer ikke ned. Vi har foretaget et bevillingsløft. Men vi er nødt til at give f.eks. fødende kvinder i en socialdemokratisk ledet hovedstadsregion bedre vilkår f.eks.

Kristian Thulesen Dahl (DF): - Det er svært at se, hvad regionerne gør godt for. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

5. Kristian Thulesen Dahl (DF) vs. Mette Frederiksen (S)

Kristian Thulesen Dahl: - Forhåbentlig når vi at finde en forståelse om sundhedsvæsenet inden et valg. Alt hvad der ikke kræver specialbehandling, skal klares tæt på, hvor borgerne bor. Det har så den konsekvens, at vi ikke har regionene længere.

Mette Frederiksen: - Vi har en fælles interesse i at skabe mere nærhed, men var det så ikke nogle andre, du skulle lave sundhedspolitik med, så centraliseringerne fra 2007 (kommunalreformen, red.) ikke bliver gentaget?

Kristian Thulesen Dahl: - Det er svært at se, hvad regionerne gør godt for. Man har en halv million ambulante behandlinger på sygehusene, hvor det er bedre, at de finder sted tæt på borgerne.

Mette Frederiksen: - Jeg håber bare, at man træder varsomt, fordi erfaringen er, at Løkke centraliserer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce