Annonce
Udland

Macron og Mette Frederiksen uenige om modtagecentres placering

Pool/Reuters
Den danske regering ønsker modtagecentre syd for Middelhavet, mens Frankrigs præsident vil have dem i Europa.

Der var lagt op til en let frokost mellem Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og statsminister Mette Frederiksen i Élyséepalæet mandag, men de to blev så opslugt af deres snak om et nyt asylsystem i EU, at tiden skred.

Ifølge statsministeren var det en fælles iver efter faktisk at løse et problem - at gøre et ikke funktionelt asylsystem funktionelt - i stedet for blot at "reparere", der optog dem.

Begge har ifølge Frederiksen en ambition om at etablere modtagecentre for asylansøgere. Men de kan ikke blive enige om placeringen.

- Macron er mere til modtagecentre i Europa. Og jeg er til modtagecentre udenfor. Men vi har aftalt, at vi ikke lukker nogen dør. Vi har behov for at fortsætte denne diskussion.

- Og vi har behov for at finde de lande i Europa, der faktisk vil gå videre med at udvikle et nyt system, siger Frederiksen efter mødet i Paris.

Hun understreger efter kritik fra oppositionen, at hun også vil bygge videre på et samarbejde med Østrig, men at Østrig i øjeblikket er ledet af et forretningsministerium, og derfor må det videre arbejde der vente.

Macron sagde på vej ind til frokostmødet, at han ønsker et mere "humant og retfærdigt system" og en større "harmonisering" af reglerne i EU. Desuden skal de ydre grænser styrkes.

Det sidste blev også nævnt af statsministeren.

Hun mener - ligesom Macron - at Europa har for mange afviste asylansøgere, som man ikke kan sende tilbage.

Statsministeren vil hellere bruge de penge, som de afviste asylansøgere koster, på flygtninge.

- I Danmark koster det årligt 300.000 kroner at have en afvist asylansøger. Der bruger vi så 300.000 på en person, som vi ikke burde - forstå mig ret - bruge penge på. Vi burde bruge pengene på flygtninge, siger hun.

Det bliver "ingen walkover" at finde en forkromet løsning, vurderer statsministeren.

- Men jeg oplever alligevel noget opbrud i Europa, i forhold til at den model, som vi har, ikke er holdbar. Så vil vi sikkert se forskelligt på, hvad den holdbare løsning er.

- Hvis vi kan blive bedre til på den ydre grænse at få dem vendt rundt, der helt tydeligvis ikke er flygtninge, så vil vi hjælpe i alle landene, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce