Annonce
Udland

Mette F. forstår Macrons analyse af hjernedødt Nato

Ludovic Marin/Ritzau Scanpix
Det er helt åbenbart, at Nato er udfordret, siger statsminister Mette Frederiksen efter møde med Macron.

Nato er en "hjernedød" forsvarsalliance. Ordene kommer fra den franske præsident, Emmanuel Macron, og de har vakt kritik og reaktioner i flere medlemslande.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), kan imidlertid godt følge Macrons "grundlæggende analyse" af alliancen.

- Jeg vil ikke give mig i kast med at vurdere ord. Men den grundlæggende analyse af, at Nato er udfordret, den har, mener jeg, noget på sig.

- Det mener jeg, er helt åbenbart - også på baggrund af det, der er sket i Syrien, siger Mette Frederiksen (S) efter et frokostmøde med præsidenten mandag i Paris.

Hun understreger samtidig, at set "fra et dansk synspunkt" er Nato-samarbejdet "det vigtigste" sikkerhedspolitik.

Det, som Macron henviser til i et interview med The Economist, er et totalt fravær af koordinering mellem Europa og USA om strategiske beslutninger i Nato.

Et konkret kritikpunkt fra Macron er udviklingen i Syrien. Her trak USA sig, hvorefter Tyrkiet fik frit lejde til at angribe de syriske kurdere, som havde været en afgørende allieret for Nato-landene.

- Vi ser samtidig en ikke koordineret aggressiv aktion udført af en anden Nato-allieret - Tyrkiet - i et område, hvor vore interesser er på spil, sagde Macron til nyhedsmagasinet.

Statsministeren understreger, at hun ikke - som Frankrig - ser noget alternativ til Nato.

- Skal Europa påtage sig et større ansvar for egen sikkerhed og sikkerheden omkring os. Det mener jeg, at vi skal. Der mener jeg også, at amerikanere har fat i noget.

- Du kommer ikke til at høre mig anfægte den grundlæggende idé i Nato, eller i behovet for at der er en stærk alliance hen over Atlanten, siger statsministeren.

Macron tog for et par år siden initiativ til et nyt forsvarssamarbejde, European Intervention Initiative (EII), som Danmark og flere end ti lande har tilsluttet sig.

Desuden har Frankrigs præsident via EU forsøgt at opbygge et forsvar. Men det er en længere proces.

- Jeg deler sådan set det grundlæggende synspunkt, at Europa skal kunne mere. Det gælder i vores nærområde, og det gælder i forhold til vores egen sikkerhed.

- Men jeg har ikke behov for i den diskussion gøre noget, der forværrer vores relation til USA. Det mener jeg, at hverken USA eller Europa kan leve med, siger Mette Frederiksen.

Der er topmøde i Nato i begyndelsen af december i London.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce