Annonce
Indland

Mette F. får ros på 1. maj: Hun er stærkere end Thorning

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er tidligt i gang på 1. maj. Allerede kl. 7 taler hun på Forenings- og Frivilligcenter Tapeten i Ballerup. Hun hilser på alle deltagere.

Socialdemokraternes formand startede 1. maj på hjemmebane i Ballerup. Her var der glæde over formandsskiftet.

En allé af røde faner tog imod Mette Frederiksen (V), da hun tidligt søndag morgen ankom til kulturhuset Tapeten i Ballerup.

Det var her i Ballerup-kredsen, at Mette Frederiksen i år 2000 første gang blev opstillet som folketingskandidat. Og hun har i flere år boet i byen, så det var i høj grad hjemmebanen, der var rammen om det første stop for den "nye" formand på 1. maj.

De omkring 150 fremmødte sang Internationale, inden Mette Frederiksen holdt sin første 1. maj tale som formand for partiet. Og det gjorde hun godt, mener flere tilhørere - blandt andre Inge Birk, som var blandt mindretallet af ikke-medlemmer af Socialdemokratiet i salen.

- Jeg kan godt lide Helle Thorning, men hun har ikke den gennemslagskraft. Hun har heller ikke den jordnære, flade udstråling, som Mette Frederiksen har, siger Inge Birk, der ser Mette Frederiksen som en mere "ægte" S-formand:

- Helle var ikke født Socialdemokrat. Jeg har hørt flere taler fra Mette, og hun er Socialdemokrat helt ind i hjertet, siger Inge Birk.

Blandt de fremmødte var også Peter Schou, som har meldt sig ind i partiet, efter at Helle Thorning-Schmidt gik af som formand, og Mette Frederiksen kom til.

- Jeg har hørt Mette Frederiksen tale flere gange her i Ballerup-kredsen om, at vi må standse skredet imod en form for afvikling af velfærdssamfundet. Det tror jeg, mange oplever, og det er kun lige startet.

- Der bruger hun eksemplet med skattely, som viser, hvordan mange penge forsvinder fra fællesskabet. Det billedliggører kampen mellem, om vi skal være solidariske eller vores egen lykkes smed, siger Peter Schou.

Han mener, at Mette Frederiksen står for en anden politik end Helle Thorning-Schmidt - også selv om Mette Frederiksen var et fremtrædende medlem af Thornings regering.

- Jeg kunne ikke finde på at melde mig ind i Socialdemokratiet under Thorning, fordi hun i mine øje kørte en meget borgerlig politik og drejede det hele mod højre, siger Peter Schou.

Hans Jørn Storgaard Andersen mener til gengæld ikke, at Mette Frederiksen har ændret den politiske kurs i forhold til Thorning. Og det er han glad for:

- Hun er blevet skældt ud for ikke at sige ret meget, siden hun blev formand. Men det er, fordi hun tænker sig om, før hun handler. Når man bliver formand for så stort et parti, så kan man ikke bare gå ud og forlange det ene og det andet, siger Hans Jørn Storgaard Andersen.

Han forventer, at folk vil opdage, at Mette Frederiksen er stærk og også kan være benhård over for traditionelle vælgergrupper:

- Mette Frederiksen er ikke bare Socialdemokrat. Hun er også realist, og det elsker jeg ved hende.

- Hun skar i kontanthjælpen for unge under 30 år og sagde: Det er for tidligt, I kommer i kontanthjælp, bette børn. I skal ud og lære noget. Læren er, at vi alle sammen skal bidrage. Ikke kun de store skattesnydere, siger Hans Jørn Storgaard Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce