Annonce
Udland

Mette F. bliver kastet ind i kampen om EU-topposter

En af statsminister Mette Frederiksens første opgaver er søndagens topmøde om fordeling af EU's topposter.

Mette Frederiksens (S) nye rolle som statsminister betyder, at hun overtager Danmarks plads ved søndagens særtopmøde om fordelingen af EU's topposter efter europaparlamentsvalget i maj.

Frederiksen bliver dermed kastet ind i spillet om blandt andet posten som formand for EU-Kommissionen, som den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) er kandidat til.

Frederiksen meddelte onsdag, at hun vil give genvalg til Vestager som dansk EU-kommissær, såfremt den tidligere økonomi- og indenrigsminister ikke får den absolutte toppost.

Søndagens særtopmøde kommer, efter at EU-landenes ledere natten til 21. juni opgav at nominere en ny formand for EU-Kommissionen.

- Jeg ser frem til at byde dig velkommen til dit første møde med EU's stats- og regeringschefer på søndag, skriver EU-præsident Donald Tusk i et lykønskningsbrev til Mette Frederiksen.

Stats- og regeringschefernes opgave er at nominere en kandidat, som derefter skal godkendes af et flertal i EU-Parlamentet.

Ambitionen er, at udpegelsen skal ske inden det nye parlaments første samling 2. juli.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce