Annonce
Fyn

Metode fra tv: Overvægtige børn kan få hjælp til at tabe sig

Mange børn vejer for meget. Nu tilbydes børn hjælp til at tabe sig og få bedre selvværd. Det sker efter den kendte Holbæk-model. Colourbox

Holbæk-modellen tilbydes nu som hjælp til overvægtige børn i Fredericia. Det blev introduceret efter sommerferien, og der er allerede venteliste.

Fredericia: Et nyt tilbud til overvægtige børn vækker stor interesse i i Fredericia.

Siden august har Fredericia Kommune tilbudt hjælp efter den såkaldte Holbæk-model. DR sendte i 2017 dokumentarserien "Generation XL" om modellen, hvor man fulgte fem børns kamp mod kiloene. Nu findes et tilsvarende tilbud i Fredericia, som hedder "Sund vægt". Her kan folkeskolebørn kan få en samtale med en sundhedsplejerske i Fredericia Sundhedshus og indlede et forløb.

- Vores sundhedsplejersker lagde tilbuddet ud på skolernes intrasider. Efter to dage havde vi fået 15 henvendelser, og nu er vi oppe på 34 aktive. Desuden har vi en venteliste på otte-ti børn, fortæller ledende sundhedsplejerske Else Marie Larsen.

Annonce

Sund vægt

I midten af august lancerede Fredericia Kommune Sund vægt-tilbuddet for overvægtige børn. Tilbuddet bygger på Holbæk-modellen, som er udarbejdet af overlægen Jens-Christian Holm, som er leder for Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. Hver enkelt deltager får en skræddersyet behandlingsplan på op til 20 punkter. Det kan handle om vaner i forhold til kost, motion og skærmtid. Barn og forældre mødes med en sundhedsplejerske i et lokale på Fredericia Sundhedshus.

Lægen Jens-Christian Holm står bag Holbæk-modellen, hvor overvægtige børn og deres familier kan få hjælp til at tabe sig. Han har tidligere undervist sundhedspersonale i Hedensted i metoden. Arkivfoto: Martin Ravn

Otte af ti børn taber sig

Overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus har udviklet metoden. Hvert forløb indledes med en grundig snak med barnet og forældrene om for eksempel kost, søvn, motion og tv-tid. Derefter kommer en handleplan med op til 20 punkter. Metoden indebærer som regel ændringer for hele familien.

- Otte ud af 10 børn taber sig, oplever bedre trivsel, bliver gladere og får mere selvtillid, oplyser Fredericia Kommune i en brochure om det nye tilbud.

Får bedre livskvalitet

Tre sundhedsplejersker har været på kursus i metoden i foråret. Det nye tilbud i sundhedshuset har åbent hver dag fra klokken 8 til 14. Det afløser et tidligere tilbud, hvor man fik samtaler med diætister på skolerne.

- Vi håber, at børnene får det bedre med sig selv, og at de kan få en bedre livskvalitet. Mange af dem vil gerne tabe sig, og det vil vi hjælpe dem med, siger Ellen Marie Larsen.

Tager hånd om hele familien

Næstformand Turan Savas (S) fra byrådets sundhedsudvalg ser positivt på tiltaget.

- Når man er teenager eller yngre, er det svært at lægge spisevanerne om alene. Hele familien skal lægge vanerne om. I Holbæk-modellen tager man hånd om hele familien, og det virker meget positivt, siger han.

Politikerne i sundhedsudvalget fik en orientering om tilbuddet på det seneste møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce