Annonce
Kultur

Mesterværk fra Maja Lucas

Drøm og virkelighed flyder sammen i "Min far kan lide fugle"

Maja Lucas, Maja Lucas, Maja Lucas. Glem ikke hendes navn.

Hun har skrevet sin anden bog, "Min far kan lide fugle", og den er ligeså fantastisk som hendes første, "Jegfortællinger".

"Min far kan lide fugle" er en pixi-roman, der består af 72 korte tekster, der kredser om en mor og en far, der ikke evner at drage omsorg for deres barn. Derudover bliver forældrene skilt, hvilket placerer barnet i forladthed der gennemtrænger hele romanen.

Det er hård læsning og ikke noget man bliver glad og forårskåd af. Men til gengæld øser Maja Lucas af sin livserfaring og den bærer frugt hos læseren.

Romanens hovedperson drømmer meget og ofte er det barndomsminder. Minderne bliver aldrig italesat, men holdes af al magt nede, og på den facon holder hovedpersonen orden på tilværelsen, selv om den efter hendes eget udsagn er et væltet lokum.

Men drømmene kræver deres ret til virkelighed og træder i løbet af læsningen i fuldt flor, hvor hovedpersonen bliver nødt til at knibe sig i armen i håb om at vågne.

Det geniale ved påfundet med at lade drømmen træde ind i virkeligheden er, at det er skrevet så diskret, at det umærkelig flår huden op.

Det føles, som om det er umuligt at slippe ud af livet. Uanset om livet er en drøm eller ej, så slipper du ikke fri, før du dør, og selv om mågerne vækker hovedpersonen til sidst i bogen, så er der ingen kære mor eller far i Maja Lucas' "Min far kan lide fugle".

Efter min opfattelse et mesterværk!

Om bogen

Maja Lucas: "Min far kan lide fugle", 96 sider, 179 kr., Athene.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce