Annonce
Odense

Mesterkok: Sådan vækker du børns nysgerrighed

Morten Falk deltager næste år ved Bocuse d?Or - VM for kokke - som afholdes i Lyon. I går stod han til rådighed for børn i Odense, der ville lære noget om, hvad rødbeder kan. Foto: Jens Wognsen
  • Lad børnene deltage i madlavningen og vis som voksen vejen ved selv at være åben for nye smage og retter, lyder nogle af mesterkokken Morten Falks gode råd
Annonce

DETTE ER EN "GODE RÅD"-ARTIKEL - HUSK BLÅ KLAT

Odense: Noget så lækkert som en madfestival - SPIS Odense Food Festival er navnet - afvikles denne weekend på Flakhaven i Odense.

Lørdag var mesterkokken Morten Falk, der blandt andet i 2014 blev kåret som årets kok i Danmark, trukket i de hvide klæder for at være med til 'Børnenes Bocuse d'Or'.

Morten Falks deltagelse i eventen er en del af projektet 'Med kokken i køkkenet', som Nodea-fonden støtter, og som er med på madfestivallen.

Det er et projekt, der skal lære børn om god og sund mad. Og ikke mindst vise, at madlavning er sjovt og noget alle kan være med til.

Børnene, der var med, fik lov selv at lave en rødbedegarniture, som har indgået i en ret, Morten Falk diskede op med ved Europamesterskabet tidligere på året. Den består blandt andet af røgede og syltede rødbeder, kalvemarv og en marmelade med solbær- og rødbedesaft.

Men hvad gør man egentlig, hvis man har børn, der hellere vil have pasta og kødsovs syv dage om ugen, end sætte tænder i en omgang røgede rødbeder?

- Vil du smage, spurgte 11-årige Tilde Magrethe Rasmussen, og Michael Schneider fra Smag for Livet sagde selvfølgelig ja - og var yderst tilfreds med resultatet. Foto: Rune H. Blichfeldt
Annonce

Lad børnene være med

Morten Falk mener, der er en række ting, forældrene selv kan gøre.

- Børnene behøver ikke altid bestemme, hvad skal serveres, lyder et konkret råd.

Men det er nu ikke fordi, mesterkokken prædiker tvang som middel mod kræsne børn. Tværtimod.

I stedet handler det om at gøre madlavningen til en positiv oplevelse, hvor børnene selv deltager aktivt. Og som forældre skal man selv vise vejen ved at være nysgerrig på nye smage og retter.

- Det duer ikke, at forældrene står uden for teltet og vrænger på næsen af kalvemarv. For så smitter det af på børnene, siger han.

Mad er mere end bare mad, lyder et andet budskab fra Morten Falk. Det er en social begivenhed, og det skal man huske på - og i den travle hverdag forsøge at skabe rum til at gøre mad til noget hyggeligt. Ikke kun tilberedningen, men også selv indtagelsen.

- De fleste elsker julemiddagen, også selv om stegen er blevet lidt tør, og rødkålen ikke har fået helt nok. Hvorfor gør vi det? Fordi vi sidder sammen med familien og hygger os, og det er noget, vi glæder os til.

Annonce

Forskning bekræfter det

Mikael Schneider er projektkoordinator hos Smag for livet, som er et center støttet af Nordea-fonden, der fokuserer på smag i leg og læring såvel som i videnskabeligt perspektiv. Og han underbygger Morten Falks betragtninger om børn og mad.

- Forskningsmæssigt er der belæg for at påstå, er børn er mere villige til at smage på nye typer mad, hvis de selv er involveret i processen, siger han.

Michael Schneider opfordrer forældre til at besøge Smag på livets hjemmeside, hvis de mangler inspiration.

- Der er både opskrifter og gode råd at få, siger han.

En af opskrifterne på hjemmesiden er den rødbede-garniture fra Morten Falk mesterskabsmenu, børnene lørdag lavede i teltet på Flakhaven.

Og den kunne både børnene og journalisten lide.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Flemming har skabt et millionoverskud i sin smedevirksomhed, men nu står det stille: - Jeg kan godt frygte for fremtiden

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

OB

Tverskov savner at vinde hos svigerforældrene

Annonce