Annonce
Kerteminde

Mesinge: Kom helt tæt på Skotsk Højlandskvæg på kvæg-safari

Når man er på kvæg-safari, når man lov til at kaste brød til dyrene, og hvis man er heldig, kan du klappe Eva på hovedet. Ejerne Lene Gommesen og Peter Bisgaard har givet alle 55 køer navne. Foto: Kim Rune.

Tag på kvæg-safari ved Sybergland. Du kan høre om det Skotske Højkvæg, sætte tænderne i smagsprøver og nyde det smukke landskab.

Mesinge: Som noget nyt kan du denne sommer komme på safari blandt Eva, Holger, Grethe og Lynet-Laurits. Det foregår lige her i Kerteminde ved Sybergland, og det er ejerne Lene Gommesen og Peter Bisgaard, som har gården. Det er deres Skotske Højlandskvæg, man kan komme til at klappe og fodre. Og alle 55 køer har navne.

- Vi vil jo gerne have, at de ikke bare er et nummer. Så de får allesammen et navn. Det kuld, vi har fået nu, skal alle hedde noget ned N. Så vi skal nogle gange være lidt kreative, siger Lene Gommesen.

På Kvæg-safarien kører man en tur rundt i området og hører om dyrerne. Undervejs åbner Lene sin køletaske og deler smagsprøver ud, så man kan smage, hvad man kan købe i deres gårdbutik.

- Vi begyndte jo med vores gårdbutik i januar 2016, og så kunne vi godt fornemme, at vi fik kunder, som var meget interesserede i vores produkter og vores dyr. Og så lavede vi et samarbejde med Visit Kerteminde, så vi også kunne få nogle turister herud, siger Lene Gommesen.

Annonce
Når bilen med safari-gæster kommer kørende ind til køerne, lægger dyrene straks mærke til, at der kommer besøg. Og de spæner hen til gæsterne for at få brød og blive klappet. Foto: Kim Rune.

Eva og Holger skal have det godt

Det vigtigste for Lene Gommesen og Peter Bisgaard er, at dyrene skal have det godt. Deres produkter er ikke økologiske, men de er anbefalet af dyrenes beskyttelse. Og der er en helt særlig grund til, at de ikke har økologi-mærket.

- Den eneste grund til, at vi ikke har mærket, er, at vi har valgt at give vores kvæg lusekur hvert efterår. De har så lang pels, at de får lus, og det generer dem rigtig meget. Og deres velfærd vil vi ikke gå på kompromis med, siger Lene Gommesen.

Kvæget får ellers hø fra marker, som ikke er sprøjtede. Og de går ude på parrets marker hele året. Og de er ikke i tvivl om, at dyrenes gode levevilkår kan smages på kødet.

- En af de store forskelle er også, at vores kvæg er længere tid om at blive slagtemodne. Simpelthen fordi de får lov til at spise i deres eget tempo. Hvis vi puttede dem ind i stalden og tvang dem til at spise en masse, ville vi kunne slagte flere og tjene flere penge, siger Lene Gommesen.

Desuden gør den langsommere proces, at fedtmarmoreringen bliver en naturlig del af kødet i stedet for, at det kommer til at sidde som en fedtkant og derfor gør kødet tørt, når man tilbereder det, forklarer hun.

Her er det føre-koen Eva, som kommer hen til Ella og Amanda, som sidder i vognen. Eva får et klap på hovedet. Foto: Kim Rune

Første gang med kvæg-safari

Denne sommer er det første gang, at Lene og Peter afholder kvæg-safari. Hun sidder omme på ladet sammen med gæsterne, han kører bilen, og de fortæller begge meget engageret undervejs.

På dagens safari er der 15 gæster, som har købt en billet for at komme helt tæt på kvæget.

- I baggrunden kan man se golfbanen Great Northern, som grænser lige op til vores marker. Og vi leverer kød til deres restaurant, siger Peter Bisgaard undervejs på turen.

Mens alle sidder og lytter og kigger over på Great Northern, begynder vognen, vi sidder i, at rykke frem og tilbage. Det er Holger, den store avlstyr, som lystigt står og klør sig mellem skulderbladene. Op ad vognen.

Man kan komme på kvæg-safari hver mandag og fredag klokken 14 i sommermånederne. Og billetter kan købes på Visit Kertemindes hjemmeside. Derudover holder gårdbutikken åbent hus to gange om året, næste gang er august.

Når dyrene kommer hen til vognen fyldt med gæster, kan man tydeligt se, hvilke dyr der bestemmer. Peter Bisgaard fortæller, at Eva, som er førekoen altid står forrest, fordi hun vil have førsteret til brødet. Foto: Kim Rune.
Undervejs på safari-turen deler Lene Gommesen smagsprøver ud. Her er det blandt andet en af deres hjemmelavede spegepølser med timian. Foto: Kim Rune
Den sorte ko er parrets aller første. Det var parrets søn, som forelskede sig i hende, da hun var lille. Og koen Maria var derfor grunden til, at de fik Skotsk Højlandskvæg på gården. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce