Annonce
Kerteminde

Mesinge: Kom helt tæt på Skotsk Højlandskvæg på kvæg-safari

Når man er på kvæg-safari, når man lov til at kaste brød til dyrene, og hvis man er heldig, kan du klappe Eva på hovedet. Ejerne Lene Gommesen og Peter Bisgaard har givet alle 55 køer navne. Foto: Kim Rune.

Tag på kvæg-safari ved Sybergland. Du kan høre om det Skotske Højkvæg, sætte tænderne i smagsprøver og nyde det smukke landskab.

Mesinge: Som noget nyt kan du denne sommer komme på safari blandt Eva, Holger, Grethe og Lynet-Laurits. Det foregår lige her i Kerteminde ved Sybergland, og det er ejerne Lene Gommesen og Peter Bisgaard, som har gården. Det er deres Skotske Højlandskvæg, man kan komme til at klappe og fodre. Og alle 55 køer har navne.

- Vi vil jo gerne have, at de ikke bare er et nummer. Så de får allesammen et navn. Det kuld, vi har fået nu, skal alle hedde noget ned N. Så vi skal nogle gange være lidt kreative, siger Lene Gommesen.

På Kvæg-safarien kører man en tur rundt i området og hører om dyrerne. Undervejs åbner Lene sin køletaske og deler smagsprøver ud, så man kan smage, hvad man kan købe i deres gårdbutik.

- Vi begyndte jo med vores gårdbutik i januar 2016, og så kunne vi godt fornemme, at vi fik kunder, som var meget interesserede i vores produkter og vores dyr. Og så lavede vi et samarbejde med Visit Kerteminde, så vi også kunne få nogle turister herud, siger Lene Gommesen.

Når bilen med safari-gæster kommer kørende ind til køerne, lægger dyrene straks mærke til, at der kommer besøg. Og de spæner hen til gæsterne for at få brød og blive klappet. Foto: Kim Rune.

Eva og Holger skal have det godt

Det vigtigste for Lene Gommesen og Peter Bisgaard er, at dyrene skal have det godt. Deres produkter er ikke økologiske, men de er anbefalet af dyrenes beskyttelse. Og der er en helt særlig grund til, at de ikke har økologi-mærket.

- Den eneste grund til, at vi ikke har mærket, er, at vi har valgt at give vores kvæg lusekur hvert efterår. De har så lang pels, at de får lus, og det generer dem rigtig meget. Og deres velfærd vil vi ikke gå på kompromis med, siger Lene Gommesen.

Kvæget får ellers hø fra marker, som ikke er sprøjtede. Og de går ude på parrets marker hele året. Og de er ikke i tvivl om, at dyrenes gode levevilkår kan smages på kødet.

- En af de store forskelle er også, at vores kvæg er længere tid om at blive slagtemodne. Simpelthen fordi de får lov til at spise i deres eget tempo. Hvis vi puttede dem ind i stalden og tvang dem til at spise en masse, ville vi kunne slagte flere og tjene flere penge, siger Lene Gommesen.

Desuden gør den langsommere proces, at fedtmarmoreringen bliver en naturlig del af kødet i stedet for, at det kommer til at sidde som en fedtkant og derfor gør kødet tørt, når man tilbereder det, forklarer hun.

Her er det føre-koen Eva, som kommer hen til Ella og Amanda, som sidder i vognen. Eva får et klap på hovedet. Foto: Kim Rune
Annonce

Første gang med kvæg-safari

Denne sommer er det første gang, at Lene og Peter afholder kvæg-safari. Hun sidder omme på ladet sammen med gæsterne, han kører bilen, og de fortæller begge meget engageret undervejs.

På dagens safari er der 15 gæster, som har købt en billet for at komme helt tæt på kvæget.

- I baggrunden kan man se golfbanen Great Northern, som grænser lige op til vores marker. Og vi leverer kød til deres restaurant, siger Peter Bisgaard undervejs på turen.

Mens alle sidder og lytter og kigger over på Great Northern, begynder vognen, vi sidder i, at rykke frem og tilbage. Det er Holger, den store avlstyr, som lystigt står og klør sig mellem skulderbladene. Op ad vognen.

Man kan komme på kvæg-safari hver mandag og fredag klokken 14 i sommermånederne. Og billetter kan købes på Visit Kertemindes hjemmeside. Derudover holder gårdbutikken åbent hus to gange om året, næste gang er august.

Når dyrene kommer hen til vognen fyldt med gæster, kan man tydeligt se, hvilke dyr der bestemmer. Peter Bisgaard fortæller, at Eva, som er førekoen altid står forrest, fordi hun vil have førsteret til brødet. Foto: Kim Rune.
Undervejs på safari-turen deler Lene Gommesen smagsprøver ud. Her er det blandt andet en af deres hjemmelavede spegepølser med timian. Foto: Kim Rune
Den sorte ko er parrets aller første. Det var parrets søn, som forelskede sig i hende, da hun var lille. Og koen Maria var derfor grunden til, at de fik Skotsk Højlandskvæg på gården. Foto: Kim Rune
Annonce
Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bør miste jobbet og er fritaget for tjeneste: Økonomiudvalg mener, at kommunaldirektør skal ud af vagten

Navne For abonnenter

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Odense

Politikere hyrer advokat til at undersøge foreningen Søstre mod vold og kontrol: - Det er absurde og udokumenterede påstande

Nyborg

Nærpoliti overraskede efter hashhandel: - Det skete for øjnene af betjentene

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Kerteminde

En stribe spisesteder sætter priserne op: Maden hos kendt grillcafé er allerede blevet dyrere

Nordfyn For abonnenter

Krista og Johannes har danset sammen hele livet: Krondiamant-brudevalsen bliver nok deres sidste

Iværksætter-succes: Gymnasieelever fra Viborg får penge med fra Løvens Hule

Odense

Huslejen stiger 1600 kroner: Iben føler sig presset ud, når hendes rækkehus i Vollsmose skal renoveres

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Fyn

Spøgelseskøer aflivet efter amokløb på motorvejen: Én ko blev ramt af modkørende trafik

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Byen stod sammen om at finde gerningsmænd bag betonklodsepisode: - Det mest ulækre er, at nogle stod og filmede os, mens vi kørte galt

OB

OB' nye assistentræner Søren Krogh fik debut i Silkeborg efter et par dage med sygdom under kasketten

Annonce