Annonce
Danmark

Mere skævt end man tror

I artikelserien Helt Skævt har avisen Danmark afdækket de forskelle i serviceniveau og udgifter mellem kommunerne i Vestdanmark og hovedstadsområdet.

Udligning. Avisen Danmark har med sin tema "Helt skævt" sat skarpt fokus på forskellene i kommunernes økonomi og mulighed for at give borgerne en rimelig service. Det glæder os, for emnet har stor betydning for den enkelte dansker!Artiklerne tager udgangspunkt i den såkaldte hovedstadsudligning, der fordeler penge blandt de 34 københavnske kommuner. Og det ér en forældet ordning, som bidrager til et skævt Danmark. Men faktisk er der større og mere grundlæggende udfordringer med det kommunale udligningssystem! Tilskud og udligning for mere end 6 mia. kr. fordeles således til de forkerte kommuner, og det går både ud over provinskommuner og hovedstadskommuner. Udgifter til børn og ældre udlignes der for eksempel kun delvist for. Det er skidt for de kommuner, der har forholdsvis mange børn og ældre, mens kommuner med mange unge og erhvervsaktive høster en stor og ubegrundet gevinst.

Samtidig er systemet dårligt til at udligne kommunernes sociale udgifter. Det er faktisk så skævt indrettet, at kommuner med lave socialudgifter får mere i udligning end kommuner med store sociale udgifter. Det skyldes, at udligningen bruger kriterier, der har særligt fokus på byernes sociale udgifter, som fx kontanthjælp, men ikke på de langt større sociale udgifter i landdistrikterne, som fx førtidspension og fleksjob. Og hvis en kommune har råd til at bruge flere penge end andre, så opfatter systemet det som om, kommunen har et større behov. Så kompenseres kommunen endnu mere via udligningssystemet. Hvorefter den kan bruge endnu flere penge...

Og endelig kompenseres der ikke 1 gang, men hele 3 gange for udgifter til udlændinge og efterkommere.

Siden 2009 har vi i de seks østjyske kommuner lavet talrige analyser af det kommunale udligningssystem og sendt dem til Indenrigsministeriet. Vi har nemlig den klare holdning, at ændringer af systemet skal ske på et sagligt og faktuelt grundlag. Det må være i hele landet interesse. Udfordringerne er forskellige i kommunerne, men udligningssystemet skal sikre, at kommunerne har nogenlunde lige muligheder for at dække borgernes behov. Det gør det ikke i dag. Så lad os i fællesskab arbejde for en mere Rimelig Udligning. Nu!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce