Annonce
Nordfyn

Mere sikkerhed på vej: Farlig skolevej får cykelsti til 17,7 millioner kroner

Første spadestik blev taget i Skamby torsdag. Foto: Dorthe Wolff
Ny cykelsti mellem Skamby og Søndersø har været længe ventet. Torsdag blev første spadestik taget til strækningen, som alene koster 17,7 millioner kroner.

Skamby: Den har været længe ventet, cykelstien mellem Skamby og Søndersø. En cykelsti til 17,7 millioner kroner, som torsdag blev taget hul på, da Anders Thingholm (K), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune, tog første spadestik på Ullerupvej i Skamby. En af dem, der har ventet længe på en cykelsti, er Robin Birch fra Skamby.

- Da vi selv havde skolebørn for femten år siden, anmeldte vi til politiet, at skolevejen var farlig for cyklister at køre på. Derfor synes jeg, at det er fantastisk, at man endelig etablerer en cykelsti. Jeg kører selv på vejen hver dag, og jeg ser masser af børn, der bakser ud af den vej, og det er livsfarligt. Især når der kommer en lastbil, eller to biler, der skal krydse mod hinanden. Så bliver det rigtig, rigtig farligt.

Robin Birch er formand for Skamby Boldklub, og derigennem kender han rigtig mange, der får glæde af cykelstien.

- Det bliver nemmere for børn at komme til skole og så komme tilbage for at spille fodbold i den by, hvor de bor i. Især blandt U12-drengene, som skal til at skifte skole næste år, er der mange, der skal køres i skole, hvis ikke de kan køre på en cykelsti.

Annonce

Jeg kører selv på vejen hver dag, og jeg ser masser af børn, der bakser ud af den vej, og det er livsfarligt. Især når der kommer en lastbil, eller to biler, der skal krydse mod hinanden.

Robin Birch, Skamby.

Skoleveje over turisme

I den samlede stiplan frem til 2022 er der fem cykelstier, hvoraf nogle er såkaldte pendlerstier og andre rekreative stier. Og her er det pendlerstierne, der skal prioriteres først, lyder det fra Anja Lund (V), formand for Børne- og Ungeudvalget.

- Rent politisk vil vi gerne sikre gode stier til skolerne. For mange år tilbage lukkede man jo Skamby Skole, og nu går børnene på skole i Søndersø. Og så vil vi jo gerne være en sund kommune, og der er det her et vigtigt skridt i den retning. I Børne- og Ungeudvalget har vi også meget fokus på trivsel og sundhed, og muligheden for at cykle i skole gør, at eleverne bliver sundere generelt og får en god start på dagen. Fra Bogense har vi jo også cykelstien til Kongslundskolen, så vi er ved at være sådan rimeligt med hele vejen rundt.

Anja Lund tilføjer, at næste projekt i stiplanen er en cykelsti fra Bredbjerg til Havrehedskolen i Morud, som også er en meget trafikeret vej med mange skolebørn. Og det er netop skolevejene, der skal prioriteres højest, mener hun.

- En af formålene med stiplanen er også at binde kommunen sammen. For vi vil jo gerne turisterne, og vi vil gerne være en naturkommune, hvilket kræver, at vi anlægger cykelstier, så man kan komme ud i naturen. Men der har vi så, med de midler vi har, prioriteret at sikre skolevejene først. Og så kan vi så derfra se på cykelstier i forhold til turisme. Simpelthen at binde kysterne sammen, så man kan cykle hele vejen rundt langs kysten. Så det skal der også arbejdes på, men for mig at se, er det vigtigste, at vi sikrer skolevejene. Det betyder rigtig meget for mig som formand for Børn- og Ungeudvalget, også fordi jeg mener, at børn skal cykle noget mere.

Den nye cykelsti fra Skamby til Søndersø kommer til at løbe langs Ullerupvej. Foto: Nordfyns Kommune/Google Maps
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce