Annonce
Assens

Mere nærvær og mindre sygdom i dagtilbud: Kom til digitalt læsermøde om tiden efter corona

Onsdag 3. juni kl, 13 kan du stille spørgsmål til disse tre personer. Længst til venstre: Camilla Lykke Sørensen, formand for Assens Forældreorganisation. I midten: Mogens Mulle Johansen, byrådsmedlem for SF og formand for udvalget Uddannelse, Børn og Familie. Længst til højre: Sara Emil Baaring, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og medlem af udvalget Uddannelse, Børn og Familie. Fotocollage: Lærke Bjørn Bang
Færre børn at forholde sig til, mere udeliv og ikke mindst flere voksne. Dagtilbuddene nyder godt af ekstra vikarhjælp under coronakrisen. Men hvordan kan de gode rammer bevares, når samfundet åbner helt op? Det er spørgsmålet, når Fyens Stiftstidende holder digitalt læsermøde 3. juni, hvor vi blandt andet sender live fra Børnehaven Skovbrynet.
Annonce

Vissenbjerg: Coronavirus er noget skidt, det kan alle vist blive enige om, men faktisk har bestræbelserne på at undgå spredning af virus i samfundet gjort noget godt for de yngste borgere.

Dagtilbuddene i Assens Kommune kører lige nu med ekstra vikarer for at kunne opfylde myndighedernes krav om opdeling af børn i mindre grupper for at hindre spredning af coronavirus. De ekstra udgifter forventer man bliver dækket af staten.

Men hvad sker der, når samfundet åbner helt op, og der ikke længere er råd til ekstra vikarer? Fyens Stiftstidende sætter på et digitalt læsermøde onsdag den 3. juni klokken 13 fokus på, hvordan institutionerne kan holde fast i de gode rammer, og hvad lokalpolitikerne kan gøre for at understøtte arbejdet.

På læsermødet deltager politikerne Mogens Mulle Johansen (SF) og Sara Emil Baaring (S), som begge sidder med i udvalget Uddannelse, Børn og Familie, samt formand for Assens Forældreorganisation Camilla Lykke Sørensen.

Vi sender desuden live fra børnehaven Skovbrynet i Vissenbjerg, hvor områdeleder Birgitte Buur vil fortælle, hvordan man har klaret sig efter genåbningen i april.

Det er en mere rolig og harmonisk lyd. Der er ikke så mange skingre skrig. Konfliktniveauet er dalet, og både børn og voksne har mere overskud.

Birgitte Buur, områdeleder for dagtilbuddene i Vissenbjerg.

Annonce

Ro og harmoni

Når Birgitte Buur i dag parkerer ved Skovbrynet, er lyden fra legepladsen og institutionen en helt anden, end før institutionen lukkede ned sammen med resten af landets dagtilbud i starten af marts.

- Det er en mere rolig og harmonisk lyd. Der er ikke så mange skingre skrig. Konfliktniveauet er dalet, og både børn og voksne har mere overskud, oplever Birgitte Buur, som blev områdeleder for dagtilbuddene i Vissenbjerg for halvandet år siden.

Det, hun siger, harmonerer med de meldinger, politikerne får om dagtilbuddene.

- Jeg har snakket med både forældre og ledere hist og pist i kommunen, og det har bare gjort noget rigtig godt med alle de ekstra hænder. Blandt andet har jeg hørt, at vuggestuebørnenes sprogudvikling er eksploderet, og det tænker jeg, er fordi, der er mere voksentid til det enkelte barn. Jeg siger, som jeg hele tiden har sagt, at det kan sagtens betale sig at investere i mindre børn, for de penge, vi bruger på forebyggelse, kommer igen på et senere tidspunkt. Men det er bare dyrt at være en fattig kommune, siger Sara Emil Baaring, som kun to gange på de 10 år, hun har været byrådspolitiker, har været med til at dele penge ud til institutionerne.

Begge gange var fra statslige puljer.

Annonce

Kan ikke få armene ned

I Skovbrynet har man ansat fire ekstra vikarer efter genåbningen, og bemandingen er også højere end normalt i områdets andre institutioner.

- Vi kan næsten ikke få armene ned. Vi har holdt et husmøde i alle tre institutioner (Skovbrynet, Bøllehuset og Børnenes Hus, red.), hvor vi har talt om, hvordan personalet har oplevet nedlukningen og genåbningen. Alle siger, at det med at være delt op giver mere nærvær og god pædagogik, fortæller Birgitte Buur.

Områdeinstitutionen i Vissenbjerg modtager i år 615.000 kroner fra den særlige pulje til minimumsnormeringer i dagtilbud, der er vedtaget i Folketinget. Det svarer til, at Birgitte Buur i alt vil kunne ansætte to pædagoger på 30 timer ugentligt, og det vil pynte på normeringen, men der er stadig et stykke vej op til den normering, der er nu.

I institutionerne går man nu i gang med at undersøge, hvilke gode elementer, man kan og vil bevare, når samfundet åbner helt igen uden restriktioner fra myndighederne. Blandt fokus på god hygiejne, som også forældrene har stor andel i.

- Der er meget mindre sygdom, både blandt børn og voksne. Vi har større fokus på hygiejne og opfordrer forældre til at spritte af. Jeg synes ikke, vi har haft nogen snottede børn, og hvis nogen har været syge, har det været centreret i en gruppe. Der var for eksempel en gruppe, hvor fem-seks børn fik dårlig mave, men der var ingen børn i andre grupper, der fik det. Hygiejnen er måske også bedre i hjemmene, og så tror jeg, at det har betydning, at folk har mere tid, fordi de har arbejdet hjemme og sparet transporten, og stessniveauet er faldet, mener Birgitte Buur.

Sådan deltager du

Læsermødet bliver sendt live på Facebooksiden "Fyens Stiftstidende Assens" og på www.fyens.dk/assens den 3. juni. Det begynder klokken 13 og varer cirka en time. Du behøver ikke at tilmelde dig, og skal altså ikke gøre andet end at sætte dig godt til rette ved din skærm for at følge med.

Stil gerne spørgsmål undervejs, så vil vi forsøge at få svar på dem. Du kan også sende dine spørgsmål på forhånd til lba@fyens.dk.

Annonce

Krav til forældre

Under coronakrisen stilles der krav til forældre om, hvordan og hvor de skal aflevere deres børn i institutioner. Måske kan det give anledning til at blive mere tydelige omkring, hvad der forventes af forældrene, og hvordan de kan gøre livet lettere for personalet i institutionerne, siger byrådsmedlem Mogens Mulle Johansen.

- Dagtilbud handler om læring, og det er en fælles opgave. Jeg ved ikke, om vi skal stille højere krav, men måske kan vi være tydeligere i udspillet fra den enkelte institution om, hvad vi forventer af hinanden. De fleste forældre har heldigvis været klar til at efterleve kravene, og det viser, at hvis man melder klart ud, er det ikke noget problem, siger SF'eren.

I foråret 2019 demonstrerede tusindvis af danskere for minimumsnormeringer i dagtilbud. Under coronakrisen er normeringen højere, end den har været længe. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce